Last news in Fakti

4 Юли, 2013 15:24 1 952 0

Българска библиотечна система предлага търсене по модела на Google

  • библиотечна система-
  • google-
  • набис-
  • търсене

Националната академична библиотечно-информационна система НАБИС вече предлага възможности за извършване на търсене, които са идентични с алгоритъма, който използва лидерът в световен мащаб – „Гугъл“.

Системата работи през онлайн сводния каталог на библиотеките НАБИС – nalis.bg. Това стана ясно на провелата се в столицата конференция, посветена на представяне на новостите в областта на библиотечния софтуер.

На форума, който се състоя в огледалната конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ присъстваха представители на най-големите библиотечни центрове в страната. Участниците бяха запознати с Rosetta, която представлява средство за опазване на културното наследство и кумулативното познание, дело на ExLibris - водеща компания в областта на библиотечните софтуери.

Според директора на Фондация НАБИС – Динчо Кръстев, библиотеките навлизат в нов етап от развитието си и трябва да бъдат актуални и в крак с интересите на хората, за да задържат тяхното внимание и да им бъдат полезни по нов начин. По думите му моделът на търсенето на „Гугъл“, който се използва в Сводния каталог НАБИС, е за улеснение на потребителите, защото е максимално облекчен и познат.

Търсенето е интуитивно и изцяло се съобразява с индивидуалния потребителски опит на други хора. Ако например преди нас 500 или повече души вече са търсили по ключова дума „Вазов“ и 300 от тях са кликнали върху точно определено заглавие, то системата отчита този интерес и автоматично издърпва въпросния запис по-нагоре в списъка. По модела на Google търсенето се извършва само в един прозорец и е максимално опростено, защото е ориентирано към потребителите.

Въвеждането на възможност за унифициране на файловете, в които се съхраняват дигиталните колекции, е сред другите новости, които са от полза за потребителите на сводния онлайн каталог на академичните библиотеки в страната – nalis.bg.

„Това е огромен проблем, който стои пред библиотеките, защото всяка промяна на най-често използваните формати налага и смяна на формата на всеки един от вече направените записи. Сега, чрез единния каталог, това ще става автоматично“, подчертаха организаторите на конференцията.

От средата на месеца ще бъде напълно функционираща и системата за междубиблиотечното заемане, което също може да се извършва през онлайн каталога на библиотеките. „По този начин всеки потребител на каталога НАБИС ще може да заявява книга от библиотека, която е член на фондацията. Тя ще може да бъде получена в най-близката му библиотека, чиито услуги ползва.

Практически книга, която се намира например в библиотеката в Русе, ще може да бъде получена в София“, обясни Събина Анева от фондация НАБИС. Така библиотеките ще могат да предложат още по-модерно и максимално бързо обслужване на своите читатели, като от услугата ще могат да се възползват хора от цялата страна. Тя ще бъде на цената на пощенските разходи.

В момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от цялата страна, които дават достъп до своите електронни каталози. Главната цел е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал.

Учредители на Фондация НАБИС, която развива проекта за Сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Американския университет в България, а финансирането е осигурено от фондация „Америка за България“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА