Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 12:06 876 1

"Будителите преди 100 години“ – Маестро Владигеров и Майстора

  • ден-
  • будители-
  • йордан-
  • камджалов

Домакин на събитието е един от най-успешните български диригенти Йордан Камджалов

Денят на народните будители 1 ноември ще бъде отбелязан с концерт-изложба „Будителите преди 100 години. Майсторите“- концерт-изложба, посветена на композитора Панчо Владигеров и художника Владимир Димитров-Майстора.

Навършват се също 100 години от написване на Рапсодия „Вардар“ в оригинал за пиано и цигулка, както и 100 години от първото излагане на картини на Майстора от циклите „Моми“ и „Жътва“.

Събитието ще се проведе в „Квадрат 500“ – най-голямата сграда на Националната галерия в гр. София, като за първи път домакин на камерен концерт ще бъде залата с картините на Майстора.

Организатори са: Фондация „Йордан Камджалов“, първата услуга по денонощно съдействие за медицински прегледи, хоспитализация, спешни състояния doctori.bg и PRoMA - PRofessional Management Agency.

Творците-будители от миналото продължават да вдъхновяват и в настоящето, а протегнатата днес ръка към талантливите млади хора, носи надежда, че и в бъдещето ще има будители.

Домакин на събитието, посветено на изкуството като мост между минало, настояще и бъдеще, ще бъде един от най-успешните български диригенти Йордан Камджалов.

В последните години той е музикален директор и главен диригент на Националната опера и Националния филхармоничен оркестър – Риека, Хърватия, художествен ръководител и главен диригент на оркестър „Генезис“, почетен гост-диригент на Държавната филхармония - Русе и Държавната опера – Русе.

Композиторът се посвещава и на развитието на младите български творци като съосновател и президент на Фондация „Йордан Камджалов“.

В Деня на народните будители картините на Майстора ще „оживеят“ с музиката на гениалния маестро Панчо Владигеров. Публиката в „Квадрат 500“ ще се наслади на изпълненията на Надежда Цанова-пиано и Иван Пенчев-цигулка, които ще представят някои от най-емблематичните произведения, написани от Панчо Владигеров за соло пиано и за пиано и цигулка: Рапсодия „Вардар“, Песен и др.

Солистите на концерта в „Квадрат 500“ са сред най-успешните български музиканти.

Надежда Цанова е удостоена с повече от 20 награди и отличия от национални и международни клавирни конкурси, включително три "Гран при".

След завършване на образованието си в България, продължава обучението си в Кралската консерватория в Брюксел, Белгия, а по-късно и в Париж, Франция.

През 2013 г. печели първа награда от международния конкурс за пианисти в Париж "Flame". Тази награда слага началото на международната ѝ кариера. Изнася солови рецитали по целия свят и осъществява редица концертни турнета като солист на оркестър, свирейки на едни от най-престижните световни музикални сцени (в Япония, Китай, Русия, САЩ , Австрия, Германия и много други).

Иван Пенчев е завършил Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров", в класа на проф. Йосиф Радионов. От 1990 г. е цигулар, включително и концертмайстор, в български и международни оркестрови формации под диригентството на Клаудио Абадо, Карл Сейнт Клер, Росен Миланов, Невил Маринър, Емил Табаков.

Иван Пенчев е основател и ръководител на Quarto Quartet. Музикантите са носители на десетки престижни награди, като „Кристална лира“ 2014, „Златната игла 2015“ на „Радио ФМ Класик“, „Златен квартет – Марин Големинов 2016“ и много други.

На събитието, посветено на Деня на будителите, ще бъдат връчени награди за подкрепа към българското изкуство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    2 0 Отговор
    Будителите които ни правят европейци !!!?