Last news in Fakti

14 Май, 2023 20:33 1 915 0

Реставрират най-голямата антична статуя във Ватикана

  • херкулес-
  • античност-
  • ватикана-
  • статуя-
  • реставрация-
  • почистване-
  • бронз-
  • злато

Започва щателно почистване на бронзовата статуя, която има златно покритие

Реставрират най-голямата антична статуя във Ватикана - 1
Снимка: Shutterstock

Най-голямата антична статуя във Ватикана е обект на реставрация, съобщи АП.

Реставратори в Кръглата зала на музея във Ватакана премахват вековни замърсявания от позлатения Херкулес, пише БТА.

В продължение на повече от 150 години статуята, висока 4 метра, е поставена в ниша. Тя не привлича внимание сред другите антични експонати заради тъмния цвят, който е придобила с течение на времето. След премахване на слой восък и други материали от реставрация през 19- век експертите на Ватикана разкриват истинската ѝ стойност.

Златното покритие е изключително добре запазено, каза реставраторката Аличе Балтера. Статуята е излята от бронз. Открита е през 1864 г. във вила близо до "Кампо дей Фиори" в Рим. Папа Пий IX добавя творбата към папската колекция. Тя е датирана между 1-ви и 3-ти век. За да се отличи по-късният ѝ произход, тя носи "фамилни" имена: това на папата - Мастаи, и това на банкера, в чиято вила е намерена - Ригети.

Статуята е придружавана от мраморна плоча с надпис FCS - абревиатура на латинската фраза "fulgur conditum summanium" ("Тук е погребана гръмотевицата на Суманус"). Това означава, че е била ударена от гръм, каза Клаудия Валери, куратор на отдела за гръцки и римски антики в музея на Ватикана. Суманус е древно римско божество на гръмотевицата. Римляните са вярвали, че всеки обект, ударен от гръм, е пропит с божествена сила.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА