Last news in Fakti

14 Април, 2014 16:31 2 565 1

Забавно като...патерица

  • нбу-
  • университетския театър-
  • "забавно като патерица"-
  • хора с увреждания-
  • ева волицер-
  • рич орлоф

Актьори от НБУ и младежи с увреждания рамо до рамо на сцената в пиеса на Рич Орлоф

Забавно като...патерица - 1
Снимки: Университетски театър НБУ

Необикновената пиеса на Рич Орлоф „Забавно като патерица” ще бъде представена за пръв път в България на сцената на Университетския театър в НБУ. Творбата, определяна като „достъпна комедия”, е откритие на актрисата и режисьор Ева Волицер. Премиерните представления са на 17 и 25 април.

„Забавно като патерица“ разбунва стереотипите, архетипите, предразсъдъците и предположенията както към, така и сред хората с увреждания. Започвайки с невероятната история на първите заселници с увреждания в Плимут и завършвайки с приказката за Неваляшка (куклата, която не пада по гръб), „Забавно като патерица“ намира хумор във всичко – от представянето на хората с увреждания в популярната култура до предизвикателствата на личните взаимоотношения. Спектакълът предизвиква както буря от смях, така и топло съчувствие; събужда възторзи и същевременно трогва и просълзява.

Пиесата е представена за първи път в Ню Йорк и е отбелязана от суровите театрални критици на в. „Ню Йорк Таймс” като много талантлива и забележителна. В спектакъла участват както артисти с увреждания, така и млади актьори дипломанти от департамент „Театър” на НБУ.

През 2010 г. Нов български университет стартира кампания  „Открий театъра – вход достъпен за хора с различни възможности“. Една от целите й е развиване на инициативи и разработване на артистични проекти за работа с хора в неравностойно положение.

Вследствие на активната дейност на Университетския театър  към НБУ през 2013 г. в трупата му бяха назначени четирима актьори по Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания. Тяхната първа премиера като професионалисти на сцената на УТ е именно „Забавно като патерица“. В спектакъла участват и млади актьори  от НБУ, за които Нина Жишева (една от актрисите  с увреждания) споделя:

„Възхищавам се на  тези  прекрасни млади хора, които повярваха в нас, приеха предизвикателството не само да се срещнем, но и да играят с хора, каквито едва ли не виждат за първи път и то не защото те са били тесногръди или нетолерантни, а защото средата не ни е позволявала преди това да се срещнем. Благодаря на Ева Волицер и всички актьори. Те дръзнаха да излязат на една сцена с нас и аз лично се надявам да не сме ги разочаровали. Надявам се  да  очароваме  публиката на 17 април и на всички следващи наши представления, както и да направим своята театрална биография по-дълга с този необикновен спектакъл“.

Режисьор на постановката е проф. Ева Волицер, хореографията е на Анна Пампулова, костюмографията – на Магдалена Ваклинова и Виктория Серафимова, сценографията – на Георги Батилов.

Участват Нина Жишева, Живодар Жишев, Вероника Янакиева-Христова, Силвана Борисова, Яна Стоянова, Лорета Филипова, Марин Маринов, Георги Петров, Любомир Джустров, Иван Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dimitrina Stoyanova

    0 0 Отговор
    Like!