Last news in Fakti

14 Юли, 2014 16:01 668 0

НЗОК иска да разполага с 328 млн. лв.

  • нзок-
  • заседание-
  • бюджет-
  • чобанов

Чобанов е готов да намери само 225 млн. лева за бюджета на Здравната каса за догодина

Министърът на финансите Петър Чобанов е готов да отпусне още 225 милиона лева за НЗОК, но Здравната каса настоява бюджетът й да бъде актуализиран с 328 милиона лева. Това обясни Иван Кокалов, представител на КНСБ в Надзорния съвет на НЗОК, след извънредното заседание на Съвета днес.

В писмо от министъра на финансите Петър Чобанов до здравния министър Таня Андреева от 11 юли се казва, че "осигуряването на допълнителни средства по бюджета на НЗОК за 2014 година е възможно да се осъществи единствено за сметка на съответно намаление на разходите по бюджетите на министерствата и ведомствата, като оценката за тези средства е 225 млн. лева".

Сумата обаче е значително по-малка  от обявения от шефа на Касата недостиг. По данни на управителя на фонда Румяна Тодорова очертаващият се дефицит в НЗОК към края на годината е 490 млн. лв. За недостиг в такъв размер алармират от месеци насам и от Българския лекарски съюз.

Чобанов предлага в писмото двете министерства да изготвят съвместен доклад до премиера Пламен Орешарски с предложение за увеличение на разходите по бюджета на НЗОК с 225 млн. лева и за предприемане на действия за заздравяване на системата.

Чобанов предлага двете министерства да изготвят съвместен доклад до премиера Пламен Орешарски с предложение за увеличение на разходите по бюджета на НЗОК с посочената сума, както и за предприемане на действия за заздравяване на системата.

Според председателя на НЗОК Бойко Пенков, ако няма актуализация на бюджета на НЗОК, на болниците ще може да се плаща по 107 млн. лева месечно до края на годината. В момента месечните разходи на болниците достигат приблизително 150 млн. лева, допълни Пенков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА