Last news in Fakti

29 Юли, 2014 17:19 1 569 0

Бюджетът на Здравната каса беше актуализиран на първо четене - Обновена в 20:29

  • актуализация-
  • здравна каса-
  • нзок-
  • нзок

Депутатите гласуваха за допълнителни 225 милиона лева в системата

Депутатите приеха на първо четене законопроектът за изменение на Закона за бюджета на НЗОК. От гласувалите 185 народни представители, "за" бяха 184, а един се въздържа.

Ако законопроектът бъде приет и на второ четене Здравната каса ще получи 225 млн. лв., от които за болниците се отделят 200 млн. лв., а за лекарства 25 млн. лв.

Трябва да подкрепим усилията на членовете на НЗОК и на правителството да има повече средства в бюджета за здраве и те да обезпечат нормалното функциониране на здравната система. Това каза по време на дебатите депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов Десислава Атанасова. "Ситуацията налага да се вземат решения, така че да се гарантира, че в България лечебните заведения ще продължат да работят, когато 42-то Народно събрание ще бъде в историята. Апелирам в изказванията да има по-малко политика за това къде е отишъл онзи милиард и 400, за това какво се е случвало преди една година, защото проблемите вълнуват цялото ни общество”, посочи Десислава Атанасова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова колегите да подкрепят актуализацията.

ПГ на ДПС ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев. „Смятаме, че това е отговорно и държавническо поведение. Предлага се корекция от 225 милиона лева, а не 328 милиона лева. Показателите не са влошени драматично в сравнение с миналата година. Предлагат се мерки за контрол, които биха довели до по-добри резултати”, посочи Кърджалиев.

Обединено, това Народно събрание трябва да реши един път завинаги, че има нужда от реформа в здравеопазването. Това заяви депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих. „Холандците са имали същите наши проблеми – всяка година преразход на системата. 2006 г. взимат решение и правят реформа, през 2012 г. най-доброто здравеопазване на територията на Европа е тяхното, без да увеличават разходите”, посочи Семир Абу Мелих. „Те премахнаха политически и други аматьори от взимане на оперативни решения. Просто политиците спряха да се занимават със здравеопазването. Вече не мисля, че някой в България може да направи реформа, до такава степен всичко е обвързано”, каза още той.

Изходът може да бъде в две посоки – или да приемем актуализацията и касата да получи 225 милиона или да не я приеме и да има нула лева”, каза председателят на Комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер . По думите й проблемите в сектора се задълбочават. „В системата бяха направени много грешки и няма невинни. Големият проблем са парите за лекарства.

От парламентарната трибуна народният представите от ПГ на КБ Петър Кънев представи данни, според които през 2006 година НЗОК плаща 1, 200 000 хоспитализации, а за 2013 те са 2 млн., при намаление на населението с 600 000. Кънев продължи със средномесечните средства за болници , които по думите му за 2006 г. са 62 млн., месечно; 2005 – 92 млн. , а 2013 – 110 млн. Експертът обобщи, че това е 200% ръст на плащанията само за 6 години. „За големия бюджет ще цитирам член кореспондент на БАН: за пръв път от турско робство имаме правителство в оставка, което предлага актуализация на бюджет”, заключи Петър Кънев. 

„В актуализацията на бюджета на касата няма нищо страшно. 2010 година в рамките на 1 година се актуализира 2 пъти. Същото беше 2011, както и миналата година." Това заяви Емил Райнов, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по здравеопазване в НС.

Отварям скобата, когато миналата година се актуализира бюджетът на касата, президентът наложи вето на бюджета. Нали беше загрижен? Вие, които сте загрижени за бюджета на касата, защо отсъствахте от финансова комисия, когато се гласуваха тези неща. Няколко пъти се споменава колко е дефицитът на касата. Правителството каза 225 млн., колегите от ГЕРБ казват 340 млн., а касата каза близо 400 млн., а аз би казал защо не 1,4 млрд.

На днешното заседание на НС можем да констатираме два консенсуса. Първият е, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК, която ние ще подкрепим, вторият - че е необходима реформа в здравеопазването. Това каза от трибуната на Народното събрание народният представител от ПГ на КБ Красимир Мурджев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА