Last news in Fakti

8 Август, 2014 11:53 1 576 0

СЗО: Ебола е заплаха за световното здраве

  • ебола-
  • пандемия

Страните, засегнати до момента, просто не разполагат с капацитет да управлява огнище от такъв размер и сложност

СЗО: Ебола е заплаха за световното здраве - 1
Снимки: АП/БТА

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че епидемията от Ебола, която се разпространява в цяла Западна Африка, е „извънредно събитие“ и представлява международна заплаха за здравето, предаде АП.

Директорът на СЗО д-р Маргарет Чан отбеляза, че отправя „ясен призив за международна солидарност“, но също така отбеляза, че много страни вероятно няма да регистрират случаи от Ебола.

Испанските власти прибраха в Мадрид мисионера Мигел Пахарес Мартин, заразил се с Ебола в Либерия.

75-годишният мъж бе транспортиран с военен самолет до военновъздушна база край столицата. Оттам под ескорт бяха превозени в изолатор в болница.

Заедно с Мигел Пахарес Мартин, в Испания се е прибра и друга хуманитарна работничка, за която още не е установено дали е носител на смъртоносния вирус.

Двамата бяха настанени заедно с други пациенти под карантина в болница в либерийската столица Монровия, чийто директор почина в понеделник от усложнения след заразяване с Ебола.

„Страните, засегнати до момента, просто не разполагат с капацитет да управлява огнище от такъв размер и сложност", каза д-р Маргарет Чан. Тя каза, че призовава международната общност да предостави тази подкрепа възможно най-бързо.

Д-р Маргарет Чан отправи призива пред журналисти в Женева по време на пресконференция.

СЗО обяви подобни извънредни ситуации за пандемия от свински грип през 2009 г. и през май за полиомиелит.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ вече са повишени степен на тревога заради опасност от Ебола. Американските власти са препоръчали дори да не се пътува до Западна Африка.

Досега са починали 932 души, а други 1700 продължават да се борят за живота си.

В момента няма лицензирана ваксина или лечение за Ебола въпреки експериментални лекарства.

Двама американски мисионери показват признаци на подобрение след лечение с експериментални лекарства.

Около 50% от хората, които са били заразени с вируса са починали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА