Last news in Fakti

12 Август, 2014 10:32 1 299 0

Либерия получи експериментално лекарство срещу Ебола

  • ебола

Лечението срещу смъртоносния вирус Ебола е все още в експериментална фаза. Лекарството Zmapp даде обнадеждаващи резултати при лечението на католически свещеник

Либерия получи експериментално лекарство срещу Ебола - 1
Снимка: АП/БТА

Здравните власти в САЩ са разрешили изпращането в Либерия на експериментална лекарство Zmapp срещу вируса Ебола, който заплашва Западна Африка с пандемия, съобщава Би Би Си.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан е дала зелена светлина за изпращането на медикамента.

Лечението срещу смъртоносния вирус Ебола е все още в експериментална фаза. Лекарството Zmapp даде обнадеждаващи резултати при лечението на католически свещеник, заразил се с опасния вирус по време на своята мисия в Западна Африка и лекуван в момента в Мадрид.

Испанският свещеник, който бе лекуван от Ебола, е починал в болница в Мадрид. Смъртта му идва на фона на дебата за това кой трябва да получи експерименталното лекарство за вируса, съобщава AP.

Испанското здравно министерство вчера обяви, че позволило на 75-годишния свещеник Мигел Пахарес да бъде приложено от американското експериментално лекарство Zmapp. Той е един от тримата пациенти с Ебола, които са получили това лечение.

Мигел Пахарес се грижел за болни от Ебола в болница в Либерия, когато се заразил и бил транспортиран в Испания в четвъртък.

Освен това лекът се прилага и върху двама американци, които са се разболяли по време на своята мисия на Черния континент.

Специалистите уверяват, че ваксината вече се прилага върху маймуни, а до средата на 2015 г. трябва да са преминали и тестовете върху хора.

Най-малко 1 779 души са били заразени от избухването през февруари на първото огнище в Гвинея. Спорез СЗО 1013 души са починали.

Съмненията за заразен в Канада и Румъния бяха отхвърлени.

От своя страна Чехия и Молдова обявиха мерки за справяне с вируса, ако той попадне на тяхна територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА