Last news in Fakti

14 Август, 2014 21:23 841 0

Министър Ненков: Няма да остане неваксинирано дете

  • ваксини-
  • бебе-
  • неваксинирани-
  • ненков

Фиримите производители на ваксини са готови на среща със здравното министерство по проблема с доставката на липсващите ваксини, съобщи БНР. Според министър Мирослав Ненков, причините нито една от фиримите да не участват в търгове на министерството е заради тежките неустойки по договорите. Д-р Ненков заяви, че няма място за притеснение с шествалентните ваксини за родените след 1-ви юни бебета. Той обясни, че проблемът е производствен и засяга много европейски страни:

Фирмите, които произвеждат тези шествалентни ваксини, имат някакъв производствен проблем. Този проблем не е само в България. Има проблем в цяла Европа. Към момента в РЗИ-тата в страната има достатъчен брой ваксини. Няма да остане неваксинирано дете. Които ще бъдат преразпределени докато се отворят документите на този търг, който мисля, че на 19-ти сега трябва да се отвори. На предишния търг, който е бил обявен в късна пролет, нито една фирма не се е явила. Защото не могат да си спазят договорите и да доставят ваксината. А пък договорите, които се сключват с Министерството на здравеопазването са с много тежки неустойки. Ако пак няма нито една явила се фирма, има вариант да направим промяна в една наредба и да се ползва четиривалентна ваксина. 

След проверка на "Хоризонт" стана ясно, че няма шествалентни ваксини за бебетата, родени след 1 юни тази година, а първият прием на ваксината, трябва да стане през август. Досега две фирми произвеждат петвалентната ваксина, но я изнасят в чужбина. Последните доставки на ваксината по договорите от 2013 г. здравно министерство е получило 42 000 бройки. В РЗИ-тата е имало на разположение 8616. 

Д-р Ненков обясни защо се налагат промени във Фонда за лечение на деца:
 

На този етап Фондът, по предварителни данни, е приключил с годишния си бюджет. От тук нататък аз трябва да правя някакви еквилибристики, да спя пред Министерството на финансите, за да мога да измоля още пари, колкото ми дадат, за този Фонд, за да може да функционира до края на годината. Ще променя обществения съвет към него. Ще сменя и управляващия директор.

До средата на следващата седмица ще има информация от ревизията на наследството в Министерството, заяви в предаването „12+3“ служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Основният проблем в системата, който излиза на преден план, е това, че бюджетът на Министерството е съкратен и за да спести пари, Министерството трябва да съкрати финансиране на основно капиталови разходи на болници, които пък те са си планирали. Втората страна – опитваме се най-оптимално да запазим парите по различни поръчки, които са правени в последния момент. Може би бързането не е довело до това да бъдат особено прецизни изискванията към фирмите. За два месеца нещо рязко, особено и значително хубаво за нашата система няма да успеем да направим. /…/ Ще има ревизии на големи обществени поръчки, част от тях наистина са правени в последната секунда. Има назначения по бордове на болници – това също ще се огледа внимателно.

Ненков очаква резултати от проверките в големи болници до средата на следващия месец. По думите му, министърът на здравеопазването има голяма свобода да променя ръководството в болниците под неговата юрисдикция, което е и добре, и зле:

Когато приех предложението на президента да поема този пост, получих пълната гаранция от него, че никой няма да идва в кабинета ми и да настоява и изисква кой какво да управлява. За тези 10 дни това на мен не ми се е случило. Промените, които смятам да направя в някои бордове на болници, са мое решение, но моето решение ще бъде изградено след наистина сериозен анализ на новите кандидати. Те няма да са нито партийни функционери, нито мои приятели, нито хора, които някой ми е казал да назнача. За това давам личната си дума. Няколко са болниците, в които предстоят промени. Има назначавани хора, които са от бившия политически кабинет на д-р Андреева, които вече не са част от управлението на Министерството, тези хора ще бъдат сменени. Трите болници, в които  бяха сменени директори, там са поставени политически лица от кабинета на д-р Андреева. В Бургаската болница един от членовете на борда на директорите е от политическия кабинет на д-р Андреева.

Д-р Ненков посочи, че в Спешната помощ в София ще бъдат направени промени в организацията на работа. Той не смята, че ще може да направи нещо за по-високи възнаграждения. Министърът посочи обаче идеята – работещите да минат на 7-часов работен ден и така след като изпълнят месечната си норма, ще трупат извънреден труд, който да им бъде платен. Той посочи какви са проблемите в сектора и какво може да се направи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА