Last news in Fakti

10 Септември, 2014 18:46 1 881 0

Излекуваха единствения болен от ебола в Сенегал

  • сенегал-
  • гвинея-
  • ебола-
  • излекуван-
  • ваксина

21-годишният студент, дошъл в страната от Гвинея, вече е напълно здрав

Излекуваха единствения болен от ебола в Сенегал - 1
Снимка: GlobalLookPress

В Сенегал от вируса на ебола е бил излекуван младеж, пристигнал в страната от Гвинея миналия месец. По думите на официалния представител на тамошното Министерство на здравеопазването Папа Амаду Диак, анализите са показали, че 21-годишният пациент е вече напълно здрав. „Това са много добри новини и за него, и за страната ни“, заявил Диак.

Младежът е бил единственият човек в Сенегал, у когото е била потвърдена болестта ебола. Двамата други пациенти, хоспитализирани вчера със съмнения за заболяването, не са се оказали заразени с опасния вирус, съобщи „Ройтерс“.

В момента лекарите в страната изследват хората, с които е общувал гвинейският студент. Контролира се здравословното състояние на 67 души. 33-ма сенегалци са поставени под карантина.

Не се съобщава с какви медикаменти е бил излекуван младежът. Засега официално призната ваксина срещу ебола не съществува, но докторите са готови да използват експериментални препарати за лечение на болестта.

Най-известната експериментална ваксина Zmapp, разработена от амиракнска и канадска компании, помогна да се излекуват лекар и социална работничка, заразени по време на хуманитарна мисия: Кент Брентли и Нанси Райтбол. Д-р Абрахам Борбор от Либерия, също е приемал ZMapp, но не успя да се справи с болестта.

По последни данни на Световната здравна организация, епидемията от ебола, избухнала този февруари в някои африкански държави, вече е взела 2296 жертви. Най-много починали има в Либерия, където властите заявиха, че епидемията поставя под заплаха самото съществуване на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА