Last news in Fakti

17 Октомври, 2014 10:45 1 893 0

Паника заради Ебола в Прищина

  • ебола-
  • сащ-
  • русия-
  • епидемия-
  • прищина-
  • черна гора

САЩ щели да имат Цар по Еболата. Русия ще спуска Желязна завеса срещу епидемията

В болницата в Прищина е хоспитализиран пациент със симптоми на Ебола, съобщават медии в Скопие. Според лекари вирусът все още не бил потвърден, тъй като е необходимо да се направят анализи, но симптомите били като на Ебола. Той е ходил на хадж в Мека и е могъл да има контакти със заболели от опасната болест.

Преди дни паника имаше и в Македония, където почина британец със сходни симптоми, но диагнозата не се потвърди. Преди седмица двама души бяха приети с фалшиви симптоми в Черна гора.

Президентът на САЩ Барак Обама обмисля да назначи специален пратеник, който ще бъде назначен да координира борбата срещу разпространението на вируса Ебола, предаде Би Би Си.Според Си Ен Ен той щял да има правомощията на "Цар".

Идеята е била обсъдена по време на неговата среща със здравния министър Силвия Бъруел, с началника на администрацията на Белия дом Денис Макдоноу, със съветничката по националната сигурност Сюзън Райс и с директора на американския център за контрол и превенция на болестите Томас Фрийдън.

От своя страна Пентагонът получи мандат да изпраща в засегнатите райони от Западна Африка сили. Барак Обама отбеляза, че затварянето на границите на САЩ за хора, идващи от африканските страни, няма да предотврати разпространението на Ебола.

В същото време американски училища затвориха врати заради опасност от разпространение на опасния вирус.

След съобщенията, че заразената с болестта медицинска сестра е летяла със самолет, на борда на който е имало 132 пътници, няколко училища в Охайо и Тексас взеха решение да отменят занятията за дезинфекция на помещенията.

Испанските власти проверяват още шестима пациенти за Ебола. Сред новите случаи е испански мисионер, наскоро завърнал се от Либерия. Три от случаите на предполагаемо заразени с ебола в Испания са в Мадрид. Четвъртият е на Канарските острови, където други двама души са приети за наблюдение в лечебно заведение.

Китай обяви, че дава $16 млн. за борба е епидемията. От своя страна Русия обмисля да „спусне желязна завеса“ по границите си срещу Ебола, коментира „Независимая газета“. Епидемията ще се използва от Кремъл, за да продължи политиката на изолация на страната.

Руските здравни власти са поставили под карантина двама студенти от Гвинея-Бисау.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА