Last news in Fakti

23 Април, 2015 17:11, обновена 23 Април, 2015 17:33 3 619 6

Акушерка е пребила новороденото в частна болница

  • бебе-
  • бито-
  • изпуснато-
  • болница-
  • акушерка

Бебето е с кръвоизлив и черепно-мозъчна травма

Полицията в София разследва инцидент в болница „София мед“ със седемдневно бебе, съобщи БНР.

Детето е с кръвоизлив и черепно-мозъчна травма. За момента не е ясно дали става въпрос за насилие или небрежност на служител в медицинското заведение.

Детето е родено в известна частна болница в столицата, но състоянието му рязко се влошило дни след раждането. Подаден е сигнал и до полицията. При огледите служителите на СДВР са открили, че бебето е със следи, чиито произход не е ясен и за които има вероятност да са от насилие. Веднага след инцидента детето е преместено за лечение в друга частна болница.

От СДВР обясниха, че по случая се води разследване и не може да бъде давана допълнителна информация.

Детето е прието в болница "Токуда" за лечение с черепно-мозъчна травма и кръвоизлив. То е откарано там около 20.30 часа в неделя. От лечебното заведение обясниха, че бебето вече е със стабилизирани жизнени показатели и няма опасност за живота му.

В първата болница, където е родено детето, заради инцидента има отстранена от работа акушерка. В момента тя е задържана в Първо РПУ в София. С нея се работи по изясняване на случая.

Акушерката е от Самоков и има две деца. През 2001 година е останала вдовица. Колегите ѝ колеги казват, че е много добър професионалист.

Очаква се до края на деня да ѝ бъдат повдигнати обвинения.

Оказа се, че бебето е било удряно от акушерката. Това е станало по време на нощно й дежурство, обяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Тя е опитала да прикрие деянието си, като не е съобщила на дежурния лекар, че състоянието на новороденото се е влошило. Не го е дала и на майката сутринта.

Случаят е станал известен на сутринта от дежурния екип, който е подал сигнал в полицията и прокуратурата.

Председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките Милка Василева посочи, че етичната комисия ще се самосезира по случая. В нейните правомощия е да вземе най-тежкото наказание - отнемане на правото за упражняване на професията.

Бебето е в по-добро състояние, на спонтанно дишане. Изчаква се да се стабилизира, за да се направи ядрено-магнитен резонанс на главата му. 

Ето и официалното становище на УМБАЛ „Софиямед”  по случая:

"Във връзка с извършена вътрешна проверка, УМБАЛ „Софиямед” отстранява от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал. За да не се възпрепятства работата на компетентните органи, които са информирани своевременно, към момента УМБАЛ „Софиямед” няма да дава допълнителна информация. Лечебното заведение оказва пълно съдействие по случая."

                                                                                            


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мада Фака

    1 0 Отговор
    Малее, ако аз бях бащата на това дете, щях да и откъсна ръцете от раменете на тая пача гърбава!!!
  • 2 Милка

    0 0 Отговор
    Нито един нормален човек дори не би си помислил да направи нещо подобно! Единственото логично обяснение е, че тази е изпълнявала платена поръчка. Явно искат да очернят името на болницата, но това ли трябваше да бъде начина?
  • 3 Катето

    0 0 Отговор
    Да разгледат опцията да са я поръчали тази мизерия от друга болница
  • 4 Вальо

    0 1 Отговор
    Тъпото е, че болници плащат на служители на конкуренцията, за да пребиват невинни деца.
  • 5 от Одвъдното

    1 0 Отговор
    Ако съм на мястото на бащата, влизам в болницата, хващам пачата за перуката, и я довлачвам до ГолфУ, връзвам я за куката за теглене, и ще я влача из целия град, да види какво е болка! Какво е виновно това невинно създание?!
  • 6 Скакауец

    1 0 Отговор
    Ако закона е закон и магистратите са магистрати трябва да и лепнат 12г пандиз. А вътре вече - гърч и бой на умиргане - тая да не излезе преди да пукне.
    Ама като гледам разни учени психолози ше я изкарат невменяема... малко лудница, хапчета и след не повече от годинка - на свобода. Или пък ще мине тънко ( нали е неосъждана )... 3 г... ( НК чл. 131 (3) т.5. ) ще полежи годинка и малко при лек режим и пак навън!