Last news in Fakti

28 Април, 2015 18:48 2 090 0

В “Софиямед” мислили, че някой изтървал бебето

  • бебе никол-
  • акушерка-
  • софиямед-
  • емилия ковачева

От болница “Софиямед” заявиха днес, че са подали навреме сигнала за пребитото бебе. Първоначално те са си помислили, „че някой просто е изтървал бебето, изплашил се е и е замълчал.”

„Забавяне от наша страна няма абсолютно никакво, през цялото време сме сътрудничили на разследващите органи”. Това заяви на пресконферения на лечебното заведение д-р Валери Нецов, началник на отделение “Гинекология”.

Припомняме обаче, че вътрешния министър Румяна Бъчварова заяви, че “Токуда” е болницата, която сигнализира в полицията за пребитата Никол.

На 11-ия ден след инцидента ръководството на болницата “Софиямед” днес даде специална пресконференция. Стана ясно, че са били необходими цели 4 дни на лекарите и управата в частното медицинско заведение, за да установят какво точно се е случило.

Стана ясно и че всъщост майката на 4-дневната Никол, ги уведомила, че нещо с детето й не е наред на сутринта след инцидента.

Д-р Нецов посочи, че по думите на прекия ръководител на Емилия Ковачева веднага щом от болницата установили влошеното състояние на бебето е била разпоредена проверка. Това станало чак след като майката на Никол казала на лекарите, че нещо с детето й не е наред. Освен акушерката на смяна са били още четирима лекари. Никой от тях не е забелязал някаква промяна в поведението на Емилия.

Детето е транспортирано в "Токуда" на 18 април около 19.30 ч., а на 22 април, когато от лечебното заведение е подаден сигнал в полицията за наличие на черепно-мозъчна травма на бебето, в "Софиямед" бил назначен специалист, който да изгледа видеозаписите от камерите в неонатологията. Камерите в болницата обаче не се следят в реално време, а се използват само за следствени действия.

"Всички бяхме толкова шокирани, че никой не си помисли да скрие деянието. Работя 33 години в акушеро-гинекологията и такова нещо не съм виждал, не съм и чувал. Нашата работна теза беше, че някой просто е изтървал бебето, изплашил се е и е замълчал. Никой не е предполагал това, което камерите показаха", заяви началникът на АГ отделението в „Софиямед”.

Бебето Никол се чувства добре и е със стабилни показатели. Това заявиха за Факти.бг днес от Болница „Токуда“.  Храни се нормално. Няма температура. Рефлексите й са възстановени.

Припомняме, че според записи на  видеокамерите в неонатологията в „Софиямед” на 17 срещу 18 април през нощта 40-годишната акушерка Емилия Ковачева била с юмруци и шише, както и душила 4-дневното момиченце Никол, защото плачело повече от другите бебета в отделението и я изнервяло.

Ковачева бе обвинена в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. В събота Софийският градски съд остави акушерката за постоянно в ареста.

Колегите й днес я описаха като мил и усмихнат човек, на когото можело да се разчита в трудни моменти. Емилия Ковачева имала и още една 24-часова смяна от началото на годината и след последната е трябвало да излезе в отдавна планиран отпуск.

Това дежурство, което тя е положила за 24 часа, е във връзка с нейно желание да слее дежурствата си, за да излезе в планиран годишен отпуск, заяви Йордан Пелев, директор на болница “Софиямед”, който подчерта, че нямат такава практика по принцип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА