Last news in Fakti

30 Април, 2015 12:17 2 095 0

Акушерката Емилия Ковачева остава в ареста

  • емилия ковачева-
  • акишерка-
  • остава-
  • ареста

Моля да бъде освободена, наистина не съм виновна, заяви тя пред съда

Софийски апелативен съд остави в ареста акушерката Емилия Чолакова, обвинена в опит за убийство на бебе.

„Моля да бъде освободена, наистина не съм виновна“, заяви тя пред съда.

Според адвоката й иззетите записи от камера не доказвали, че Ковачева е искала да убие бебето. По повод това, че първоначално акушерката е заявила писмено, че е удряла детето, защото то е плачело и я е дразнело, защитникът й обясни, че те са били направени след задържането й в дома й в Самоков, без да присъства адвокат в управлението.

Обвинението подчерта, че все още не е ясно защо една нормална до този момент жена и майка е посегнала на бебето.

САС споделя виждането на прокуратурата, че обвинението срещу Ковачева трябва да е именно за опит за убийство. Според апелативните съдии начинът и обстоятелствата на извършване на деянието водят до извод за висока степен на вероятност деянието да е извършено именно с пряк умисъл за умъртвяване на новороденото. От там подчертаха, че може да се приеме, че Ковачева е довършила деянието, тъй като при ударите, които е нанесла, единствено компетентната намеса на лекарите е спасила живота на момиченцето.

САС не прие и това, Ковачева да има психически отклонения, както допуска адвокатът ѝ.

"Има такива данни в медии от интервюта със специалисти, че клиентката ми има психологически проблем, но това ще се установи с подробна психиатрична експертиза. Смятам, че експертизата трябва да бъде направена в нормални условия, защото задържането под стража и правенето на експертиза в условията на затвор, ще даде някаква обективна пречка за една подробна експертиза", заяви адвокат Янев, който защитава акушерката.

Той отново отбеляза разликата във времетраенето от последния удар, нанесен от акушерката по детето, който е заснет от охранителната камера, до появата на отоците по тялото му.

"Аз просто съм изразил притеснение, че ако последният удар е причинил тази травма, отокът според мен, би трябвало да се появи по-рано", каза той, като подчерта, че обвинението е изградено само от частичен запис от една камера.

Факти.бг припомня, че Софийска градска прокуратура привлече на 23 април акушерката като обвиняема. На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18 април опит за убийство на 4-дневно дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда”- София.

Акушерката Емилия Ковачева е удряла новороденото, защото то е плачело повече от другите деца в стаята и това я изнервило. Това е обяснила вчера 40-годишната жена при разпитите в полицията.

Близки до разследването обясниха, че акушерката е удряла бебето с юмрук и шише, докато преминавала покрай него.

На записите от видеокамерите се видяло, че жената минава покрай кошчето и удря детето с юмрук. Минута по-късно тя започнала да повива съседното новородено. Действията и се повтаряли няколко пъти във въпросната нощ, обясняват криминалисти.

Акушерката се е държала нормално с останалите бебета и е проявявала агресия единствено към това дете. В стаята, в която е било битото дете, е имало общо четири или пет бебета, обясниха източници от СДВР, гледали записите от камерите в помещението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА