Last news in Fakti

18 Ноември, 2015 17:57 2 507 1

Законопроектът за НЗОК е в разрез с конституцията

  • иван ибришимов-
  • нзок-
  • бюджет-
  • конституция-
  • средства-
  • пациенти-
  • болници-
  • ибришимов

Има предпоставки за корупция, предупреди Иван Ибришимов

Законопроектът за бюджет на НЗОК за 2016 година е в разрез с конституцията. Причината е, че лечебните заведения са длъжни да осигурят помощ на всеки здравноосигурен гражданин, но с въвеждането на лимитите и лимитирането на клиничните пътеки законът може да бъде нарушен.

Това заяви пред Факти.бг народният представител от БСП д-р Иван Ибришимов. Според него има предпоставки за корупция, ако не бъдат направени промени в законопроекта.

Ибришимов заяви, че е нецелесъобразно в средата на годината НЗОК да има право за промяна на цените на договорените услуги.

129 милиона лева нетно увеличение на парите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе гласувано на първо четене в Народното събрание. Достатъчни ли са тези средства?

БСП не подкрепи на първо четене гласуването на законопроекта за бюджета на НЗОК, ако остане в този му вид и не се вземат предвид забележките, няма да го подкрепи и на второ. Има леко увеличение на средствата за лекарства. Общо бюджетът е 3.6 милиарда лева, което е равно на 4% от брутния вътрешен продукт. Средно за страните-членки на Европейския съюз този процент е над 5%. Има леко увеличение, но то не е достатъчно. Цифрите са красноречиви.

С този законопроект отново се въвеждат лимити за болнични и за медицинска помощ и регулативни стандарти за извънболничната медицинска помощ. Негативните последици за лечебните заведения и пациентите са известни на всички. Само за тази година имаме неизплатени над 35 милиона лева на болниците от надлимитна дейност, а има реално извършена медицинска услуга. С лимитите се наказват добри болници – тези, които са търсени и предпочитани от пациентите. Ако го лекува, болницата трупа дългове, които държава рискува да не ги разплати. По конституция на всеки здравноосигурен пациент не може да му бъде отказано лечение.

Въвеждането на лимитите е просто абсурдно. Има порочна практика от минали години. Освен това има предпоставки за корупция, тъй като се оказва, че директорът на Районна здравноосигурителна каса ще има право да поставя лимит на клиничната пътека. Естествено директорът на касата за едни болници ще бъде по-благосклонен, за други не. Задайте си въпроса какъв ще бъде критерия ?

Това не е само мое мнение. Няма как да не се вслушаме в позициите на Българския лекарски съюз, и Българския зъболекарски съюз, и КНСБ, и Сдружението на частните болници, както и пациентските организации. Всички са на мнение, че този законопроект не е в полза на пациентите и лечебните заведения.

За дентална помощ има 2,5% завишение спрямо останалите здравноосигурителни плащания. Това е крайно недостатъчно за броя дентални услуги, които се извършват и цената, на които трябва да се платят.

Не е нормално е в средата на годината НЗОК да има право да променя цените на договорените услуги. Договаряме нещо сега, подписваме договор и в средата на годината Касата може да решава и да променя това, което е договорено. Това се случва за първи път, откакто съществуват договорни отношения между Здравната каса и съсловните организации. Това е абсурдно.

По думите на здравния министър Петър Москов дупката в хазната на НЗОК за 2015 г. ще бъде около 35 милиона лева , което няма да е за сметка на увеличението на парите за догодина. Какво е Вашето мнение?

Тези 35 милиона лева очевидно ще се платят в следващата година. След като ще се платят догодина, те няма как да са различни средства от тези, които са предвидени за болниците в 2016 година. Това ще са средства, които ще се вземат от бюджета на НЗОК за 2016 година, което автоматично ще доведе до актуализация на бюджета на касата най-късно в средата на следващата година.

Мислите ли, че с този бюджет на НЗОК ще се подобри финансовото положение на лечебните заведения?

Не мисля. Въпреки че има едно леко увеличение, то не е достатъчно. Добре е, че има увеличение, но начинът на разпределяне и администриране на средствата не е добър. Именно оттам ще забуксува системата.

Самият начин на разпределение не е правилен, освен това мисля, че НЗОК е финансов орган, а не законотворен. В много от случаите се налага едва ли не НЗОК да променя закона за здравето. Поради всички тези съображения, които споменах, аз и колегите от БСП смятаме, че този законопроект трябва да се коригира и НЗОК да внесе чрез Министерски съвет нов такъв.

Този законопроект в момента има противоречие с Конституцията на страната. Защото всеки един пациент, който е здравноосигурен в България, трябва да получи помощ от здравното заведение. А с въвеждането на лимитите и с лимитирането на клиничните пътеки има опасност някои лечебни заведения да нарушат конституционните права на гражданите.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Българският лекар на никого и с нищо не е длъжен!! Колкото по-скоро проумеете това,толкова по-успешно щ е лечението ви.