Last news in Fakti

16 Май, 2016 06:15 1 225 0

Има връзка между Зика и микроцефалията

  • зика-
  • микроцефалията-
  • вирус-
  • бебета-
  • учени-
  • бразилия

Вирусът е разпространяван от тигровите комари в Бразилия

Доказва се връзката между вирусът Зика и микроцефалията.

Ембриони се заразяват с вируса още в майчината утроба. Вирусът, разпространяван от тигровите комари и открит за пръв път в Бразилия, се оказва изключително опасен за още неродените бебета.

За една година Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ увери, че микроцефалията се превръща в глобален здравен проблем. След няколко експеримента, учени доказват, че вирусът влиза в контакт с нервните клетки и само след няколко дни убива повечето невросфери.

Това са невронни стволови клетки в човешкия мозък, които възстановяват миелина след увреждане. При следващ експеримент се оказва, че клетките в мозъка, атакувани от Зика, растат с 40% по-бавно, отколкото онези, които не са.

Следователно вирусът атакува нервните клетки в частност и това е уникално за този тип, тъй като Денга, която е много подобна на Зика, не е предизвикала същия ефект върху клетките. Чрез анализа на вируса, учените се надяват да открият начин, чрез който да се елиминира действието на вируса върху децата. Дотогава на бременните в Бразилия се препоръчва да се пръскат със средства срещу комари и да не посещават открити места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА