Last news in Fakti

20 Май, 2016 20:07 1 456 0

Около 300 бременни са заразени със Зика в САЩ

  • зика-
  • вирус зика-
  • сащ-
  • бременни-
  • заразени-
  • център за контрол и превенция на заболяванията

За първи път CDC оповестява подобни данни

Около 300 бременни са заразени със Зика в САЩ - 1
Снимка АП/БТА

Близо 300 бременни жени в САЩ са дали положителни резултати за вируса Зика. Това сочат последните данни, разпространени от американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

157 бременни жени в САЩ и 122 жени в териториите на САЩ са дали положителни резултати за болестта.

Това е първият път, в който агенцията съобщава данни за броя на жените, заразени с вируса в САЩ и неговите територии.

Властите в Лос Анджелис са предприели мерки за превенция срещу Зика, след като след здравните власти в страната предупредиха, че може да се очаква бум на вируса в Южна Калифорния.

"Всичко, което знаем за този вирус изглежда е много по-страшно, отколкото първоначално смятахме", заявиха от CDC през април.

По-рано тази година, президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса на САЩ да отпусне 1,9 млрд. долара извънредно финансиране за борба с вируса. В четвъртък Сенатът одобри законопроект за отпускане на 1,1 милиарда долара за борба с разпространението на вируса, което е с 800 милиона долара по-малко от сумата, поискана от Белия дом.

Вирусът, който се разпространява от комари и при сексуален контакт, може да доведе до микроцефалия - вродена малформация, при която обиколката на главата на детето е с много по-малък размер от нормалното и може да доведе до проблеми в развитието на бебетата.

Симптомите на вируса Зика включват леко повишена температура, конюнктивит, главоболие, болки в ставите и обриви.

Заболяването, за което все още няма няма лечение или ваксина, рядко води до смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА