Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 16:33 8 733 11

Краве мляко - храна или отрова

  • краве мляко-
  • калций-
  • вреди-
  • алергия-
  • болест
Краве мляко - храна или отрова - 1
Снимка: Shutterstock

Кравето мляко е съвършената храна, която Майката Природа е измислила - това е вярно в пълна сила, но само за теленцето и то докато суче. Благодарение на човешката изобретателност и вероятно следствие от трудните условия за оцеляване в древността, хората са посегнали на несвойствена, но засищаща и високо калорична храна - мляко от други видове. Все по-често се говори за вредата от кравето мялко и свързаните с неговата консумация здравословни неблагополучия и медицински проблеми.

Ето кои са най-разпространените митове за млякото и млечните продукти са:

Мит 1: Имате нужда от мляко, за да си набавяте калций и да имате по-здрави кости
Истината е, че млякото съвсем не е най-добрият източник на калций, а и калцият в кравето мляко е едва усвоим от човешкото тяло. Най-богатите на този елемент храни са зеленчуците, по-точно зелените листни зеленчуци като къдраво зеле, спанак и броколи.
Изследвания доказват, че млякото всъщност намалява калция в костите и точно поради тази причина страните с най-висок процент заболявания от остеопороза са тези, в които хората консумират най-много мляко.

Мит 2: Добиването на краве мляко не е жестоко
За целите на млечната индустрия телетата се отнемат от майките им няколко часа след раждането, хранят се с млечни заместители, докато не ги продадат за телешко месо. Майката също е подложена на излишно страдание. Условия в повечето ферми са доста лоши, това води животните до стрес, болести и много по-кратък живот.

Mит 3: Кравата трябва да бъде доена
Кравите произвеждат мляко само за да хранят теленцата си. Ако нямат бебета, нямат мляко, както е и при хората. За да поддържат лактацията, фермерите ги осеменяват изкуствено веднъж годишно.

Mит 4: Кравето мляко е за хората
Кравето мляко е отличен източник за хранене…. на телетата. То е жизненоважно за тях и веднъж отбити те никога повече няма да пият мляко, като това е валидно за всички бозайници на планетата. Това е и причината да няма логичен смисъл в пиенето на краве мляко от нас, хората.

В допълнение трябва да се знае, че кравето мляко има три пъти повече протеини, отколкото в кърмата, като това допринася за различни заболявания и алергии.

Кравето мляко може да бъде заменено с растително - соево, оризово, овесено и т.н. Ако цената му ви се струва висока (такава е поради сравнително ниското търсене), лесно можете да си направите вкъщи различни растителни млека, като за целта ви трябват вода, ядки и обикновен ръчен пасатор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУМЕН

    21 1 Отговор
    Правилно!
    По-добре е да консумираме соево ( ГМО) "мляко"!
  • 2 112

    19 1 Отговор
    А тези растителни заместители колко са вредни ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Млекаря

    3 9 Отговор
    Най-накрая да се появи истинска статия.

    https://www.youtube.com/watch?v=APgCeXbQy0k

    едно петминутно филмче.
  • 5 Пиво Варна

    12 2 Отговор
    Бирата е много по-полезна!
    Не знам, защо не я дават на кърмачета - натурален продукт с естествена ферментация и хилядолетно приложение....
    Веганите само на нея могат да изкарат!
  • 6 Грую

    2 5 Отговор
    Ако жена Ви Ви изневерява и не Ви растат рога, значи имате проблеми с калция - затова консумирайте редовно краве мляко и млечни продукти.
  • 7 млякото иска финес

    4 2 Отговор
    Млякото е много полезна храна. Но трябва да е или непастьоризирано или кисело мляко. Но суровото мляко крие МНОГО рискове! При пастьоризация се унищожават опасните байтерии, но и полезните свойства изчезват. Индустриалното мляко винаги е безполезно и вредно за организма.
  • 8 кравар

    12 1 Отговор
    Даааа много правилно яжте и пийте продуктите от соево , палмово и сухо мляко , които се продават по магазините по две за лев и ще сте здрави и без болести.Колкото до клипа от "млекар"-пълна простотия !!! Този клип доказва на живо как след като са открили друг начин , евтин начин да се правят млекоподобни продукти корпорацийте плащат да се оплюе истинското и полезното само и само да им върви търговията. Дядо ми почина на 96г. През целия си живот ядеше домашно мляко , домашно сирене и понеже не са полезни до края беше здрав и прав.
  • 9 Кака Гинка

    4 0 Отговор
    Интересно как са оцелявали хората в миналото,като са я карали само на домашно краве и овче мляко и сирене и зеленчуци от градината.И са доживявали дълбока старост,без да знаят нищо за алергиите и болестите,които ни мъчат сега.Ама друго си е да хапнеш продукти с ГМО,а на производителите страшно им се иска хората да забравят традиционната си храна и да купуват техните "полезни и подобрени" стоки.И почти са успели...
  • 10 СЕЛЯНИН

    1 0 Отговор
    КАК БЕ НА ВРЕМЕТО? РЯДКО СЕ ПИЕШЕ ПРЯСНО МЛЯКО, МНОГО ПОВЕЧЕ СЕ ПОДКВАСЕШЕ ЗА КИСЕЛО МЛЕКО, КОЕТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНО , ЗАРАДИ МИЦЕЛИТЕ СЪДЪРЖАЩИ СЕ В НЕГО И СЕ БИЕШЕ МАСЛО, СПОРЕД НАУКАТА Е ПОЛЕЗНО ЗА МОЗЪКА. ОТ СЪЩОТО МЛЯКО СЕ ПРАВЕШЕ И СИРЕНЕ , КОЕТО УЗРЯВАШЕ НАЙ-МАЛКО 45-60 ДНИ БЕЗ НОВИТЕ ХИМИИ И ПРОЧЕЕ ЗА БЪРЗО УЗРЯВАНЕ.
  • 11 Златка

    1 0 Отговор
    Тази статия е писана от човек, който не е ходил на село