Last news in Fakti

31 Януари, 2012 12:56 1 800 2

Десетки пластични хирурзи-менте у нас

  • пластични хирурзи-
  • менте-
  • pip

Не плашете хората, PIP имплантите трябва да бъдат отстранени в планов, а не в спешен порядък, обърнаха са лекарите към журналистите

Десетки пластични хирурзи-менте у нас - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не по-малко от 18 души в страната се саморекламират като пластични хирурзи. Те обаче нямат образование за такива и няма никакъв контрол върху тях Това заяви на пресконференция доц. Димитър Евстатиев – национален консултант по пластична хирургия.  

Пресконференцията беше дадена от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия и Сдружението за естетична, пластична хирургия, във връзка с опасните Poly Implant Prothese (PIP) импланти.

Във всички големи градове има такива хирурзи, те дори са повече от 18, уточни д-р Страхил Ефремов - съосновател на асоциацията и председател на сдружението. Такива хирурзи има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Плевен, Габрово и други градове. Специалистите препоръчват на жените да посетят поне двама лекари, преди да вземат решение за хирургическа намеса. По думите на Ефремов те са се обърнали към МЗ да забрани на неспециалисти да поставят гръдни импланти.

Във връзка с опасните PIP импланти доц. Евстатиев помоли журналистите да не преекспонират проблема и да не плашат хората.  Имплантите трябва да бъдат отстранени в планов, а не в спешен порядък, подчерта той. По думите му в някои издания са се появили информации, че това трябва да бъде направено спешно, което въобще не е вярно.

Има опасност при изтичането на техническия гел от имплантите да се предизвика възпалителна реакция, но това е нещо локално и то няма връзка с други заболявания като раковите например. Не е нещо, което застрашава живота на пациентките.

Няма данни гелът да предизвиква рак, подчертаха от асоциацията.

По данни на асоциацията 146 жени у нас вече са отстранили имплантите си. Бройката на поставените импланти у нас обаче е доста неясна, посочи доц. Евстатиев. По груба сметка са поставени около 1500 чифта. За съжаление нямаме регистър на имплантите. Ще се стараем да направим такъв, подчерта той.

На пресконференцията беше уточнено и разграничението мужду премахване и смяна на имплантите. Френската държава, например, субсидира премахването, а не смяната им.

Не бива да се сатанизира дейността на пластичната хирургия, подчерта доц. Евстатиев. Той добави, че има жени, които са оперирани от рак на гърдата и при тях се налага реконструктивна хирургия, която е частична реимбурсирана от Здравната каса.

В случая с опасните импланти става въпрос за нарушаване на технологичната процедура от хора, които са искали да спечелят на гърба на пациентите. Но това не означава, че това е проблем за цялата индустрия, подчертаха от асоциацията. Друго важно нещо според тях е че не може да се търси отговорност нито от вносителите, нито от хирурзите по отношение на PIP имплантите, тъй като всичко е било наред с техните сертификати.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ала

    0 0 Отговор
    е като знаем, че има ментета по принцип, какво от това.Имат ли си имена или само така си говорим?
  • 2 ала

    0 0 Отговор
    д-р Ефремов сигурно знае кои са тези доктори и може да назове имена иначе е махленска клюка