Last news in Fakti

5 Март, 2013 10:58 1 300 0

Във Велико Търново мерят плътността на костите

  • кости-
  • остеопороза

 

Асоциация „Жени без остеопороза" със съдействието на Oбщина Велико Търново организират скринингово измерване на костната плътност за пенсионерите от клубовете и всички други желаещи, които се интересуват какво е състоянието на костите им.

Прегледите ще се проведат на 13 март от 10.00 до 16.00 часа в Клуба на пенсионера и инвалида на ул. „Възрожденска" № 12 в старата столица. За изследването пенсионерите ще заплащат преференциална цена от 5 лева. За предварително записване телефонът е 0884 930 854.

През 2011 г. Асоциация „Жени без остеопороза" спечели гарант на Международната фондация по остеопороза в памет на Линда Едуардс за проекта „Не е късно да спрем остеопорозата". Целта на проекта е да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите; да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д и осигуряване на безопасни условия за придвижване у дома и на улицата.

В домовете за възрастни хора в страната, както и в редица пенсионерски клубове, бяха организирани кампании за определяне на риска от остеопороза с едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза и беше проведено скринингово изследване на костната плътност.

По време на кампанията се предоставят практически съвети на участниците, а рисковите пациенти се насочват към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването. Проектът обхваща 15 000 възрастни хора в 28-те региона на страната за период от две години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА