Last news in Fakti

4 Юли, 2023 14:58 2 645 3

Защо е важно да носим слънчеви очила целогодишно, а не само през лятото

  • слънчеви очила-
  • очи-
  • очила-
  • предпазване-
  • слънце-
  • лято

Редовното носене на слънчеви очила предпазва не само очите, но и кожата около тях

Защо е важно да носим слънчеви очила целогодишно, а не само през лятото - 1
Снимка: Shutterstock

Слънчевите очила през лятото не са просто моден аксесоар, който да добавим към тоалета. Те са важни за понижаването на риска за поява на различни офталмологични нарушения, както и да защитят кожата около очите.

Зоната около и върху клепачите е една от най-деликатните области на тялото. Ултравиолетовата (UV) светлина от слънцето може да увреди не само кожата, но и роговицата, лещата, както и други части на окото.

През лятото лъчите на слънцето са най-ярки и най-дълготрайни. Поради тази причина носенето на слънчеви очила през горещите месеци е силно препоръчително. По този начин очите биха могли да се предпазят от вредните ултравиолетови лъчи.

Излагането на UV лъчи може да повиши риска от поява на редица заболявания засягащи очите, като катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, както и меланом. Носенето на слънчеви очила, от друга страна, може да го редуцира.

При катарактата и макулната дегенерация най-сериозният рисков фактор е възрастта. Въпреки това съществуват и други, сред които са и ултравиолетовите лъчи.

Основният рисков фактор за развитието на птеригиум, от друга страна, е слънчевата светлина и сухотата. Нарушението представлява надигнато, клиновидно удебеление на конюнктивата, което се разраства върху роговицата. В резултат на този растеж естествената кривина на окото може да се промени, което често е причина за развитието и на астигматизъм.

Първичните тумори на зрителния апарат са много рядко срещани заболявания. По-често се наблюдават метастази в очите, които са появили се в резултат на друго първично огнище. Повечето първично появили се тумори са меланоми.

Според Американското онкологично дружество съществуват някои лесни стъпки, с които да се понижи рискът от меланом на кожата и на зрителния апарат. Препоръките включват:

  • ограничаване на излагането на интензивна слънчева светлина;
  • носене на шапки;
  • използване на слънцезащитни продукти;
  • както и носенето на слънчеви очила.

Важно е използваните очила да са с 99% до 100% UVA и UVB абсорбция, което да осигури оптимална защита на очите и кожата около тях.

Въпреки че директна връзка между слънчевата светлина и меланома на окото не е доказана, някои лекари смятат, че слънчевите очила могат да намалят риска от този тумор.

Освен че предпазват очите, слънчевите очила могат да бъдат от полза за предотвратяване и на слънчеви изгаряния. Кожата в околоочната зона е много чувствителна и лесно може да бъде увредена от слънцето.

Всички рискови фактори предразполагат използването на подходяща слънцезащита за запазване на оптималното здраве на очите и зрението. Въпреки това, не всички слънчеви очила осигуряват еднакво ниво на защита. За предпочитане са слънчеви очила с поляризирани стъкла и по-висока UV защита.

За хората, които прекарват много време на открито, поляризираните стъкла са добър избор. Те съдържат ламиниран филтър, който позволява преминаването на вертикална светлина, но блокира хоризонтално ориентираната такава. Освен това са от полза за премахване на отблясъците, независимо дали идват директно от слънцето, от водата или дори от снега.

Допълнителните предимства на поляризираните стъкла включват по-ясен образ без наличието на отблясъци, подобряване на контраста и яснотата на зрението, както и на възприятията за цветове. Носенето на този вид стъкла понижава напрежението в очите при работа навън и подобряват усещането на хората.

Според специалисти слънчеви очила задължително трябва да се носят през лятото, заради по-силните ултравиолетови лъчи. Въпреки това те са от особено значение и през останалите сезони, пише puls.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    5 5 Отговор
    За да си крием очите от уроки,проклятия...да не могат да те разпознаят по някога,насинено око ,махмурлук,в училище ако спиш седнал с очила учителя не вижда освен ако не хъркаш.Не е зле и в парламента си слагат сл. очила да не излагат пред камерите
  • 2 Да бе да...?!

    3 0 Отговор
    Нашите баби и дядовци,пък да не говорим за прадедите ни,само със слънчеви очила са ходили...?!?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.