Last news in Fakti

6 Юли, 2023 12:45 916 1

Продават китара на Джими Хендрикс за 1,25 млн. долара (СНИМКА)

  • джими хендрикс-
  • китара-
  • музикант

Тя е една от първите в професионалната му кариера, като виртуозът я купува само за 65 щатски долара

Продават китара на Джими Хендрикс за 1,25 млн. долара (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Китара на американския музикант Джими Хендрикс, за която се смята, че е сред първите в кариерата му, се продава за 1,25 млн. щатски долара чрез "Моументс ин тайм", съобщи сайтът TMZ, предава БТА.

Моделът "Уилшър", чийто корпус е от махагон, е пуснат на пазара от компанията "Епифон" през 1961 г. Китарата има голямо значение за всички почитатели на творчеството на Хендрикс, тъй като той започва да свири на нея, след като се уволнява от армията през 1962 г. Тя е една от първите в професионалната му кариера, като виртуозът я купува само за 65 щатски долара.

Джими Хендрикс свири на "Уилшър" в първите години от кариерата си. Китарата за последен път е обявена за продажба през 2008 г., а сега сайтът "Моументс ин тайм" я продава от името на частен колекционер.

Джими Хендрикс (1942-1970) е американски музикант, певец и композитор. Основател, вокалист и китарист на групата "Джими Хендрикс експириънс". Автор на песните "Machine Gun", "The Wind Cries Mary", "Voodoo Child" и други. Списанията "Тайм" и "Ролинг стоун" го определят за най-великия китарист в историята. Посмъртно Хендрикс получи през 1992 г. награда "Грами" за цялостно творчество.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жиката

    3 4 Отговор
    Да я дадът на зеленски,безплатно