Last news in Fakti

12 Юли, 2023 17:15 3 737 7

Археолози откриха „входа към ада“ (ВИДЕО)

  • археолози-
  • вход към ада-
  • лабиринт-
  • легенда

Предполага се, че мисионерите са вярвали, че подземният лабиринт е вход към ада, и са взели мерки да запечатат мястото

Археолози откриха „входа към ада“ (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Археолози откриха доказателства за съществуването на подземен лабиринт под древните руини на Митла в Оахака, Мексико. Предполага се, че този лабиринт, за който преди се е смятало, че е легенда, е вратата към подземния свят на сапотеките - Лиобаа, или "място на покой". Древният народ сапотеки го е смятал за свещено място.

Според „Popular Mechanics“ изследователският екип на проекта Лиобаа открива, че митът е истина, след като открива система от пещери и проходи, за които се смята, че са легендарната задна врата към ада. Усилията са в сътрудничество между проекта "Археологически изследвания и проучвания" (ARX), Мексиканския национален институт по история и антропология (INAH) и Националния автономен университет на Мексико, пише dariknews.bg.

Използвайки смесица от древна легенда и съвременна технология, екипът казва, че "откритията потвърждават съществуването на обширни подземни камери и тунели под църковната група на древните руини". Това е точното място, цитирано в колониалните документи и смятано от местната традиция за вход към големия подземен храм на Лиобаа.

Според изследователския екип откритията, които включват доказателства за по-ранна строителна фаза на Двореца на колоните, се очаква да направят революция в разбирането за древните руини на Митла в Мексико. Тези руини са известни със своите пет отделни групи от структури.

Групата на колоните и групата на църквата са претърпели мащабна реставрация и най-накрая са отворени за обществеността.

По-нататъшният анализ на данните разкрива наличието на два подземни прохода, движещи се в посока изток-запад, разположени под повърхността. По време на проучването си под основния олтар на католическата църква екипът открива и голяма празнота, която изглежда е свързана с друга геофизична аномалия, разположена северно от църквата.

Най-вълнуващото откритие е каменна врата, която води към необяснима пещера, простираща се на изумителна дълбочина около 100 метра навътре земята. Това подземно пространство се отличава с пресичащи се коридори и покрив, поддържан от колони, което още повече засилва интригата на откритията.

Проектът ARX планира да възобнови проучванията си през септември 2023 г. с надеждата да открие още подземни камери.
Интересен е фактът, че Франсиско де Бургоа, доминикански летописец от XVII в., предоставя подробен разказ за своята експедиция за древни руини през 1674 г. заедно с група испански мисионери. Заедно те изследват подземни храмове и разкриват серия от четири свързани помежду си камери, където откриват погребения на жреци и царе на Теозепотлан.

Предполага се, че мисионерите са вярвали, че подземният лабиринт е вход към ада, и са взели мерки да запечатат мястото.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    17 4 Отговор
    Метро станция Мария Луиза след дъжд...... на Бойко зет му я строи
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Соваж бейби

    12 7 Отговор
    Това е портал ,няма никакви подземия стига мания по митология .Преди хората са били по глупави и са правили от мухата слон разни божества и фантазми ,още по глупави пък вярват!По интересното е че много църкви имат такива портали има такава и в Франция там са засичани и извънземни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    5 0 Отговор
    Адът и Рая Сие в Нас
  • 6 Дяволското гърло

    4 0 Отговор
    Ама това задния "вход към ада" ли е или другият?
  • 7 Малееее

    2 0 Отговор
    В която и пещера да те зазидат си ад брачед.