Last news in Fakti

6 Септември, 2023 19:30 73 905 50

Тази риба е 15 пъти по-полезна от сьомгата и 10 пъти по-евтина

  • риба-
  • сьомга-
  • хамсия-
  • полезна-
  • евтина

Оказва се, че хамсията съдържа много повече полезни витамини и минерали

Тази риба е 15 пъти по-полезна от сьомгата и 10 пъти по-евтина - 1
Снимкa: Shutterstock

Сьомгата и пъстървата са начело в списъка на най-здравословните видове риби. Единственият им недостатък е, че те са по-скъпи от останалите риби.

Според лекаря д-р Елена Соломатина има една много по-евтина и по-полезна риба и всеки трябва да я включи в диетата си.

Рибата, която е по-евтина от сьомгата и е 15 пъти по-полезна от нея е хамсията. Тя е 10 пъти по-евтина, но съдържа повече полезни витамини и минерали цели 15 повече от тези в сьомгата.

Консумацията на хамсия обогатява организма с натрий, фосфор, калций, цинк, йод, магнезий, флуор, сяра, хром и желязо.

Също така тя съдържа витамини A, D, E и F. Употребата на тази риба укрепва имунната система поради съдържанието на аминокиселини, включително омега-3. Тя е полезна за здравето на костите, ставите и нервната система, пише Zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 146 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    17 27 Отговор
    Копърка - курица
  • 2 Некой май

    61 49 Отговор
    е внесъл от Русия огромно количество хамсия и ся гледа да я продаде ...

    Коментиран от #11, #36

  • 3 за мезе

    126 14 Отговор
    Това е самата истина !! Правя маринована хамсия , и не е заменям и с най-скъпата риба , защото е невероятно вкусна ,и много върви с ракия и водка !!
  • 4 Мдааа

    48 79 Отговор
    Колкото повече се затяга положението в Русия, толкова повече такива "изследвания", които показват как точно много по-евтините продукти са "най-полезни" ще идват от руските диетолози като д-р Соломатина. Слава богу, елдата никога не е слизала от "любимите" им ползени ястия. Ще наблягат на нея, много е ползена.

    Коментиран от #9, #27, #35, #43

  • 5 рибар

    116 15 Отговор
    Не пишете глупости ,защото в Русия хамсия никога не е имало ,а там има шпроти и то в Азовско море !!

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    95 10 Отговор
    И НАЙ - ВАЖНОТО ... МАЛКИТЕ РИБКИ НЯМАТ ВРЕМЕ
    ДА НАТРУПАТ ТОКСИНИ КАТО ГОЛЕМИТЕ РИБИ И
    .... ОТДЕЛНО ЧЕ ГОЛЕМИТЕ РИБИ СА ПЪЛНИ С ПАРАЗИТИ ...
    .... ЕДИН МНОГО ГОЛЯМ ЯПОНСКИ СУШИ МАЙСТОР ЗАТОВА КАТО КУПИ РИБА ТОН И Я ЗАМРАЗЯВАШЕ ПРЕДИ ДА ПРАВИ СУШИ ДО -60 ЦЕЛЗИЙ!! ...
    САМО ТОЛКОВС НИСКА ТЕМПЕРАТУРА МОЖЕ ДА УБИЕ ПАРАЗИТИТЕ АКО ПРАВИШ СУШИ
    .... ( НО НЕ МОЖЕ ДА МАХНЕ ТОКСИНИТЕ)

    Коментиран от #12, #34

  • 8 Прекрасна

    42 7 Отговор
    и любима !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 пенционер

    60 14 Отговор
    как съм се минал всеки ден да ям пушена сьомга

    Коментиран от #28

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Емигрант

    20 29 Отговор
    Ако не знаете да ви кажа. На хамсията й викат още аншоа. И даже е доста скъпичка. От 40 до 60 евро килото. Даже бие сьомгата.
  • 14 Робинзон

    64 1 Отговор
    На хамсията каварненци и викат чатал куйрук.По едра е от цацата и не е никаква аншоа!

    Коментиран от #19

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    28 19 Отговор

    До коментар #5 от "рибар":

    Хамсията е спасила руснаците през Втора световна Война от Гладна смърт!Тя съдържа много Селен и е една от най полезните риби.

    Коментиран от #45

  • 16 Уса

    52 4 Отговор
    Сьомгата в сащ е на нормални цени и то диво уловената.В България внасят само от норвежките ферми абсолютно вредна

    Коментиран от #18

  • 17 Морският

    58 5 Отговор
    Цаца , Копърка , Шпрот (руски) едно и също име на показаната снимка. Хамсията е съвсем друга риба . По тясна е от цацата , и по издължена . Соли се , и се забравя . Кокалите и се стопяват , уникален вкус . Колкото повече отлежава по хубава става . Цацата става по добре пържена. Хамсията много по трудно се добарва , ако случайно уцелиш пасаж с трала. И цената и е няколко пъти по висока от цацата. Така се получава в България . Всеки пише по СМО без дори да знае за какво пише. Докато други , като моята скромна личност , колко тенджери солена хамсия е изял с топъл хляб..

    Коментиран от #46

  • 18 българин

    22 13 Отговор

    До коментар #16 от "Уса":

    че на нас ако не ни нататрузят боклуците на европа на кой всичко е маркетинг нали
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Алибегов

    26 9 Отговор
    Елате вее ще ви я сервирам само за 100 евро парчето.
  • 21 Коко Н

    10 4 Отговор
    Избиха всичката риба!Остана само хамсия.Руски учени са открили и описали риби,на които оригиналното им наименование е руско,но това е било в по-миналото столетие.Сегашните учЕни не са ,като ония.Аз лично обожавам риба Сайра, но и опитите на Путин да възстанови Комбината на Курилските острови,пропаднаха и вече я няма истинската.

    Коментиран от #44

  • 22 Васил атанасов

    11 4 Отговор
    Реклама
  • 23 ганю

    22 4 Отговор
    солената риба е вредна, а най полезната е херингата
    20 пъти по бързо сваля вредния холестерол от останалите

    Коментиран от #24

  • 24 Точно така.

    25 1 Отговор

    До коментар #23 от "ганю":

    Херинга и скумрия. Съдържат всичко, като смотаната, прехвалена сьомга, а са "полезни" и за джоба.

    Коментиран от #47

  • 25 Иванов

    11 2 Отговор
    Най хубава риба в чернокопа и полезна и не толкова скъпа също така и сардина

    Коментиран от #48

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Яко си се минал

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "пенционер":

    Яко си се минал
  • 29 'солютно

    24 3 Отговор
    Особено ако ти я изпържат в заведение край плажа заедно с главите и червата в палмова мазнина, която не е сменяна един Господ знае от кога е най-полезно и най-скъпо разбира се!
  • 30 Не и не

    10 5 Отговор
    В Турция викат на хамсията "Рибата на бедните".......
  • 31 Хмм

    8 3 Отговор
    Напишете защо де!!!
    Защото се яде цяла, с карантията , с черва и чревно съдържание , глава и мозък и всичко се усвоява!
    А не като сьомгата филтрирана и още не знам как си модерно и нездравословно
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Нострадамус

    10 32 Отговор
    Полезна риба няма, никога не е имало, няма и да има.
    Рибата, животинските продукти, млечните продукти и млякото на животните са ОТРОВА за човека.

    Коментиран от #42

  • 34 Бял Амур

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Само температура над 100 е сигурно че няма паразити
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иво

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Некой май":

    Не позна, от САЩ има огромно количество внос
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Океана

    6 0 Отговор
    Аз пък съм Кит и ям само крил.Хахааа...
  • 40 Уелтън

    6 1 Отговор
    Рибата каквото и да е , е най-киселинното месо, което човек яде оттам идват редица проблеми. Яжте повече естествена храна като плодове и зеленчуци и бъдете здрави. Всяко едно животно на планетата яде проста храна, само ние хората консумираме разнообразна от всякакъв вид блъскани с химии и животински продукти, които не са храна за нас. Разнообразие до безобразие!
  • 41 Пешо

    3 0 Отговор
    Интересно ми е по какъв начин се измерва кратността на ползата.как разбрахте,че е точно 15 пъти по-полезна?
  • 42 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Нострадамус":

    Това са някакви вегански постулати.баба ми и дядо ми живяха 91 и 90 години,ядяха много животински храни,нямаха склероза и не ги помня болни
  • 43 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааа":

    Руснаците имат всякакви храни,не се притеснявай за тях,и много по-качествени от лната,които ядем ние

    Коментиран от #49

  • 44 Бай Пън

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Коко Н":

    Сайрата е супер. Я тиа вегани по долу ще кажа да си ядът треваи да не казват на другите кое добре за тях
  • 45 Да ти кажа..

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Много се лъжеш . Спасили са ги стотици хилядите тонове тушонка от тексаски коу.... доставени по ленд лийза...иначе са набивали асвабадителите каша от елда или гречка...
  • 46 Ел Греко

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Морският":

    Така така, кАжи им на знаещите, дето набиват морска лисица за софийски калкан.. Иначе хамсия в гръчко- колкото щеш..от 3 до 6 евра. викат и -гаврос-..ама иначе всеки тука се праи на разбирач....иначе на мен специално сарделата ми харесва повече, както и сарделоманата, или т.нар- фриса..ма ко да им разпраам на тия..да набиват софийски калкан и да си траят...ПП..вчера попаднах в един наш готварски сайт..умрех от смех..някаква била в Гърция и си купила тунаки..по 6 евро килото..била възхитена че намерила толкова евтина риба тон..без да знае че това не е риба тон и гръчките рибари тунакито го дават на котките..викат му карвунакя, в превод- въглени..абе смех, много смех с Ганьо...
  • 47 Да ти кажа..

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Точно така.":

    Наш колко си зле, а..ти не си опитвал дори през живота си минокоп или зъбар..за групер да не говорим..
  • 48 Да ти кажа..

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Иванов":

    Пиша ти две..най-хубавите риби са червените риби... фагри, синагрида, барбуни...литрини..следват ги белите риби и на края - черните...иначе да, леферът не е за изхвърляне, разбира се, но има много по-хубави от него...лаврак например..
  • 49 Да питам...

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Пешо":

    Така си мислиш ти/..днес ден за вицове ли е...?

    Коментиран от #50

  • 50 Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Да питам...":

    Приятелю,живял съм в Ижевск 12 години.да знаеш,че там няма сирене с 85 процента вода.не знам ние,българите ,откъде вадим това самочувствие,на гол г.. чифте пищови