Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 11:26 1 443 2

След 30 години: Най-големият айсберг в света отново се движи

  • айсберг-
  • най-големият айсберг в света-
  • антарктида-
  • движение

Размерът на A23a е 4000 кв. км, което го прави над два пъти по-голям от площта на Лондон

След 30 години: Най-големият айсберг в света отново се движи - 1
Снимка: Shutterstock

Най-големият айсберг в света - A23a, се движи отново след 30 години, съобщи Би Би Си.

Айсбергът A23a се отделя от антарктическото крайбрежие през 1986 г. и се превръща в леден остров в морето Уедъл.

Размерът на A23a е 4000 кв. км, което го прави над два пъти по-голям от площта на Лондон. Плочата е с дебелина около 400 м. За сравнение - най-високият небостъргач в Европа - лондонският Шард (Shard), е с височина 310 м.

A23a е част от масовото отделяне на сектори от шелфовия ледник Филхнер. На Филхнер в миналото е имало и съветска научна база, което показва колко отдавна е било наблюдавано отцепването. По-късно Москва предприема експедиция за преместване на оборудването от базата "Дружная 1", страхувайки се, че може да го загуби. Но айсбергът не се отделя далеч от брега, заставайки неподвижно в тинестото дъно на морето Уедъл.

A23a започва да се движи през 2020 г. "Попитах някои колеги дали е възможно да има промяна в температурата на водата, която да е провокирала движението", каза д-р Андрю Флеминг, експерт от Британския антарктически институт. "Айсбергът беше закотвен от 1986 г., но след време размерът му започна да намалява и започна да се движи. Регистрирах първото му раздвижване през 2020 г."

A23a се движи от няколко месеца, воден от ветровете и теченията. Сега той преминава покрай северния връх на Антарктическия полуостров. Подобно на много айсберги от морето Уедъл той почти сигурно ще бъде изхвърлен от Западноветровото течение по посока към Южния Атлантически океан. Този маршрут е известен като "Алеята на айсбергите".

Това е същото водно течение, придружено със Западните ветрове, което изучава прочутият изследовател Ърнест Шакълтън през 1916 г.

Ако A23a спре движението си край остров Южна Джорджия, той може да навреди на тюлени, пингвини и морски птици, които живеят на острова, разрушавайки местата, на които животните отглеждат малките си, както и да възпрепятства достъпа им до храна, пише още БТА.

Въпреки това е грешно да се смята, че айсбергът представлява единствено опасност, подобно на този, сблъскал се с лайнера "Титаник". Айсбергите са важна част от екосистемата. Те съдържат минерали в леда, които са източник на хранителни вещества за организмите, формиращи основата на хранителната верига в океана.

Айсбергите са основа на биологичната активност, каза д-р Катрин Уокър от океанографската институция "Удс Хоул".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистично

    0 0 Отговор
    Сега ако правилно са определили размерите му това са около 1 600 куб.километра сладка вода.... Капка в морето,нали?!?
  • 2 Коко

    2 0 Отговор
    Много неща се движат много неща се клатят.Това е природа с нейната цикличност.Под вола теле няма.