Last news in Fakti

7 Декември, 2023 15:29 5 028 4

Подценяван зеленчук пази от рак и прави костите здрави

  • зеленчуци-
  • грах-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Грахът съдържа много полезни съставки, които предпазват организма

Подценяван зеленчук пази от рак и прави костите здрави - 1
Снимка: Shutterstock

Директорът на Самарския изследователски институт по диетика и диетотерапия Михаил Гинзбург посочи полезен хранителен продукт, който предпазва от рак и укрепва костите. Лекарят отбеляза, че във въпросната храна има много протеини и силиций. Тези вещества са необходими за синтеза на колаген и еластин, които участват в процесите на подмладяване на кожата, укрепване на костите, ставите и сухожилията.

Гинзбург каза също, че този продукт е важен за профилактиката на рака.

Експертът уточни, че става въпрос за граха. Той съдържа също никотинова киселина, която има противовъзпалителен ефект и предпазва вътрешните стени на кръвоносните съдове от развитието на атеросклероза. Това вещество е от решаващо значение за предотвратяване на заболявания, свързани с възрастта.

Според диетолога грахът е полезен за подобряване на паметта и има благоприятен ефект върху централната нервна система и мозъка поради високото си съдържание на витамин В1.

Грахът съдържат множество полезни вещества: аскорбинова киселина и диетични фибри. Консумацията му има благоприятен ефект върху кръвната захар. Поради високото си съдържание на протеини и ниско съдържание на калории той може да ви помогне да отслабнете.

Диетологът посочи и недостатъците на продукта. Той отбеляза, че яденето на грах може да засили метеоризмът, но отбеляза, че колкото по-често човек яде бобови растения, толкова по-малко това ще бъде изразено.

Гинзбург даде съвети относно избора на грах. Що се отнася до пресния грах, купувачите трябва да вземат само шушулки с наситен зелен цвят без сухи и бели петна. Добрият грах според диетологът трябва да е с малки размери и зелен или ярко оранжев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    1 1 Отговор
    Грахът не е ЗЕЛЕНЧУК, въпреки цвета си, Тишо!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дебил

    1 0 Отговор
    Много неща не осмислят препоръчващите разни хранителни продукти с обелките, овесени ядки за закуска и др.
    Ако не проучите тези въпроси по-цялостно ще предизвикате само пър...р ...р...
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Яжте грах, смело и без страх!