Last news in Fakti

16 Декември, 2023 10:34 1 035 7

Откриха 12 вида нови насекоми

  • учени-
  • откриха-
  • насекоми-
  • корсика

Реколтата от нови видове включва осем мухи, две оси, пеперуда и стоножка

Откриха 12 вида нови насекоми - 1
Снимкa: Shutterstock

12 нови вида сухоземни насекоми и членестоноги, които никога досега не са били инвентаризирани от учените, са открити в Корсика като част от тригодишна изследователска програма, съобщава БТА, позовавайки се на Националния природонаучен музей (MNHN).

В хода на кампанията изследователите са преброили и инвентаризирали общо над 3900 вида насекоми и други членестоноги на около двадесет места на френския средиземноморски остров.

Реколтата от нови видове включва осем мухи, две оси, пеперуда и стоножка, казва Жулиен Туру, директор на Центъра за експертиза и данни за природното наследство "PatriNat" и координатор на сухоземния компонент от програмата за научни изследвания.

"Някои от тези видове не са много редки, просто не са били изследвани. Те могат да бъдат открити навсякъде в Корсика", казва изследователят.

Те са открити в планините и блатата на крайбрежието на острова чрез комбиниране на "морфологични изследвания, съвременни техники за секвениране на ДНК и инсталиране на капани за прихващане, които улавят всички насекоми", разказва ентомологът.

За около 148 вида насекоми, които вече са познати от други места, също се съобщава, че са засечени за първи път на острова.

"Сигурни сме, че те съществуват на Корсика от много дълго време. Островът е дом на някои много специални видове, но е по-слабо проучен от континентална Европа", допълва Жулиен Туру, подчертавайки значението на тази "мащабна" изследователска кампания. В нейния сухоземен компонент са участвали 43-ма учени, които в хода ѝ са предоставили над 31 000 данни от наблюдения.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехааа

    13 0 Отговор
    Това са поне три страници ново меню по европейските ресторанти !
  • 2 Механик

    9 0 Отговор
    Тия стават ли за ядене?
    Питам за един приятел от ЕС, че него го е срам да пита.
  • 3 синьо-зелена муха

    2 0 Отговор
    от пп-дб, каца само на уайна
  • 4 соломон пасе

    0 0 Отговор
    ПАРАПЕТУС КЛЕЦУС МУСТАКАТОС НАГЛАТУС КОКОРИС ПОСРАТИС ГНОМУС ИНТРИГАНТИС ДЕБЕЛАРИС ДУПЕСАРАС ВАГАБОНДУС ДОКТОРУС НЕУКИС
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Тези нови видове насекоми са леко изменени познати видове. Няма да са коренно различни.
  • 6 Фон дер мизер

    0 0 Отговор
    Сега урсулът ще ги одобри за ядене в ЕС.
  • 7 Шмуци

    0 0 Отговор
    А тахтабици открили ли са?