Last news in Fakti

31 Декември, 2023 13:33 4 988 15

Името на кой български град край морето идва от думата “черпак”?

  • черпак-
  • шабла-
  • име на град-
  • история-
  • легенди

Става въпрос за град Шабла

Името на кой български град край морето идва от думата “черпак”? - 1
Снимка: БГНЕС

Става въпрос на днешния град Шабла, пише Poznanieto.bg. Има няколко хипотези за произхода на името на града, вижте какви са те и други подробности за града:

  • Шабъла – Това е старобългарската дума, която съответства на днешната ни дума черпак. Причината е извивката, която прави брега при града, който наподобява формата на този кухненски уред.
  • Айше Абла – Това е друга популярна версия за името на града. Айше Абла или в превод леля Айше. Според легендата, тя е била притежател на имение, което се е намирало на мястото на днешния фар. Поради върлуването на чума в региона и се наложило да се премести навътре към селището и по този начин дала името на селището.
  • Сабля – Тук името се свързва с дивия киселец/лапада, който растял в региона. Тъй като листата му били остри като саби(сабля), по този начин това се прехвърлило върху името на селището.
  • Саблум/Сабула – Това е латинското наименование за пясък. Тъй като тези територии са били част от Римската империя, има теория, че те са сложили това име на този регион.

История на град Шабла

Местността е населенена от много дълбока древност, но за съжаление не са запазени имената на селищата по това време.

Кария

Това е най-старото запазено име на населено място в региона. Става въпрос за пристанишният град Портус Кария, който стъпва върху древния тракийски град Карея. В римско време, селището е било изключително важно, тъй като обсулжва морския път от Цариград за устието на река Дунав и полуостров Крим. Постепенно през V и VI век след Христа тук започват да се заселват славяни и прабългари, които с постоянните си набези разрушават селището.

Средновековна Шабла

За съжаление, няма никаква запазена информация за Шабла като част от Първата и Втората българска държава. Дори и да е имало селище, то не е играло важна роля за нашата страна. Причината за това е, че българите по това време не са разчитали в такава степен на корабоплаването като ромеите. Тук със сигурност се знае, че е установена османската власт най-късно след похода на Владислав Варненчик през 1444 година и загубата му в битката при Варна.

Легенди за Шабла

Има 2 интересни легенди за това каква артефакти са намирали жители на Шабла в рамките на Османската империя:

Първата легенда се свързва със слоновата кост. Причината е, че се смята, че покрай нос Шабла са преминавали кораби, които са превозвали слонова кост. От време на време се случавало да се разбият и това означавало, че много от местните жители започнали да намират на брега от този ценен товар.

Втората легенда се свързва с британския кораб Черният принц. Той е участвал в Кримската война от 1853 до 1856 на страната на Османската империя срещу Руската империя. Смята се, че той е потънал около бреговете на Шабла. Има легенда, която разказва, че той бил напълнен догоре със злато, с което трябвало да се плати на британските войници. Поради тази причина се смята, че много рибари от Шабла и околността започвали да намират златни моменти в този период.

Шабла след Освобождението

Шабла се превръща в център на община. Но Освобождението не продължваа много дълго за тези българи, тъй като след 1913 година и най-вече след 1919 година, районът става част от Румъния. Местното население е подложено на множество репресии, но въпреки това успява да устоии на натиска на чуждата власт.

След Крайовската спогодба, Шабла отново се връща в рамките на България.Иначе Шабла дълго време е село, но през 1969 година е обявено за град и се превръща в общински център.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Николай ореха

    7 1 Отговор
    Трима негри хванаха керката в нивата с орехи писъците се чуха чак в парламента

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Новичок

    8 0 Отговор
    Абла не се превежда леля а кака.Пфу...

    Коментиран от #7

  • 5 Механик

    6 0 Отговор
    Абе, вие тая "мъдра" загадка я задавате поне веднъж на 6 месеца...
    А измислете нова, де!

    Коментиран от #6

  • 6 АЬргардасас

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    И я преписват от другаде, е ако не са едни същи авторите......
  • 7 Ааа...

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Новичок":

    Екстра е около Шабла! Има и рускини , и украинки! Но трябва да се спазва строг политически неутралитет , и обстрелваш с торпедото и двете страни !
  • 8 Сечко

    3 0 Отговор
    По първия превод на пясък на латински е арена -пясъчна ивица, така че Шабла е малко вероятно
  • 9 Гацо

    2 1 Отговор
    Я ми сборувай що е чепърляк...
  • 10 Мисиркий

    2 0 Отговор
    Древен пристанищен град, който дълго време е бил ... село.
  • 11 рекох да Ви река

    1 0 Отговор
    Шабла и сега се хвали с големи специалисти по лечение на хазартна зависимост. Това е наследство от памтивека. Тогава се е играла гола табла и загубилият навирвал копитата. Така постепенно Т(ръкописен вариант) преминава в Ш. Вече знаете.
  • 12 Интересно

    4 1 Отговор
    Прабългари и славяни разрушават селището, а османците го възраждат...
  • 13 Ар Коло

    1 1 Отговор
    Чисто тракийско име от две части: С АБЛА при което има преход С>Ш и метатезата АЛМА>АЛБА>АБЛА Първата част е СА, което е представка със значение "с, със". Втората част е АБЛА - лобка, корито на река, падина, процеп, ров. Вероятното първоначално тракийско име е било СА АЛБА

    Коментиран от #15

  • 14 Смърфиета

    1 1 Отговор
    Тцъ. Идва от Жабля. Днес гр. Ген. Атанасово.
  • 15 Ямбол

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ар Коло":

    Ща йбъ!