Last news in Fakti

3 Януари, 2024 15:49 1 210 4

В Уелс откриха мистериозно средновековно гробище

  • мистериозно гробище-
  • уелс-
  • средновековие-
  • учени

Някои от добре запазените скелети са открити да лежат в необичайни позиции, а от мястото се появяват и неочаквани артефакти

В Уелс е открито рядко ранносредновековно гробище, което озадачава археолозите, предаде БТА.

Смята се, че то датира от 6-и или 7-и век, като досега са разкопани 18 от приблизително 70 гроба.

Някои от добре запазените скелети са открити да лежат в необичайни позиции, а от мястото се появяват и неочаквани артефакти. Разкопките започват да разкриват повече за тази древна общност, но повдигат и въпроси.

Гробището се намира в необозначено поле край летището в Кардиф. Съмър Кортс, остеоархеолог от университета в Рединг, казва, че скелетите са в добро състояние, въпреки че са на около 1500 години. Тя посочва череп, който дава сведения за това как са живели и работили тези хора.

"Някои от зъби са износени по странен начин, което може да показва, че са използвани като инструменти", казва тя. "Може би при работа с текстил, кожа или кошничарство, те са издърпвали нещо през предните си зъби".

Някои от скелетите обаче са загадка - те лежат в най-различни позиции. Част от тях са по гръб, което е нормално за периода, други обаче са поставени настрани, а няколко са погребани в приклекнало положение с колене, прибрани към гърдите. Археолозите не са сигурни какво означава това. Дали гробището е използвано в продължение на дълъг период от време, когато погребалните практики са се променяли? Или някои хора са били различни?

Предметите, намерени около гробовете, също са изненадващи и показват как животът в средата на първото хилядолетие е бил много различен от сегашния, отбелязва Би Би Си. Открити са фрагменти от съдове и чаши, както и парчета от животински кости, които са били заклани и изгорени.

Д-р Анди Сиймън, специалист по ранносредновековна археология от университета в Кардиф, който ръководи научния екип, казва, че за разлика от сегашните гробища, това не е било просто място за погребване на мъртвите. "Склонни сме да мислим за гробищата като за затворени пространства, в които не ходим, но те вероятно са били доста важни за живота в миналото", обяснява той. "И това не е просто място, където се погребват хора, а място, където общностите се събират заедно: те погребват своите мъртви, но предприемат и други форми на дейност и социални практики, включително хранене и пиене - и пиршества."

Най-объркващото обаче е, че откритите артефакти подсказват, че тези хора далеч не са били обикновени. Намерено е парче стъкло, за което се смята, че е от района на Бордо във Франция - и това не е единственият вносен предмет. Екипът е открил и парчета керамика, вероятно от Северна Африка.

Необходими са още изследвания, за да се определи по-точна дата за използване на гробището, а ДНК анализ ще разкрие повече за погребаните там скелети.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СДВЕ ДУМИ ЗЛАТО НЯМА

    7 0 Отговор
    СЪС ЗЛАТО Е ЗАРИНАТА САААМО БЪЛГАРИЯ И ОТ СЪКРОВИЩА И ОТ ИЗКОПАЕМИ КРАДЯНИ ОТ ИНГИЛИЗКИСАКСОНСКИ ФИРМИЧКИ. ДОКОГА....
  • 2 патето Яки

    4 1 Отговор
    Ще да е Македонско гробище от времето когато владееха Уелс и ходеха с полички и гайди.
  • 3 Калпазанин

    2 1 Отговор
    Няма нищо мистериозно, македонско е
  • 4 дядото

    6 0 Отговор
    не е важна нашата хилядолетна история.важна е историята на англия от няколко века.как бе-не може толкова малък народ и държава да имат по-богата история от нас.а ние упорито го реализирате.