Last news in Fakti

4 Януари, 2024 12:58 594 7

Близо 50% от тийнейджърите са пристрастени към социалните мрежи

  • социална мрежа-
  • тийнейджъри-
  • пристрастяване-
  • смартфон-
  • телефон

Учените смятат, че връзката на някои хора със социалните медии може да бъде "подобна на поведенческа зависимост"

Близо 50% от тийнейджърите са пристрастени към социалните мрежи - 1
Снимка: Shutterstock

Близо половината от тийнейджърите усещат, че са пристрастени към социалните медии, показва анализ на изследователи от Кеймбриджкия университет, цитиран от ДПА.

Първите резултати от изследването са описани като "поразителни", а учените са на мнение, че връзката на някои хора със социалните медии може да бъде "подобна на поведенческа зависимост".

Екипът анализира данни от проучване на Лондонския университет, като проследява живота на повече от 18 000 младежи, родени във Великобритания през 2000 и 2001 г. Изследователите констатират, че 48% от участващите в проучването им 7022 души са съгласни или напълно съгласни с твърдението: "Мисля, че съм пристрастен към социалните медии".

Данните са събрани между януари 2018 г. и март 2019 г., когато наблюдаваните са били на 17 години. Сред отговорилите, че са пристрастени по-голям е дялът на момичета (57%) в сравнение с момчетата (37%).

"Не твърдим, че хората, които казват, че се чувстват пристрастени, са пристрастени. Но не е приятно да усещаш, че нямаш власт над собственото си поведение и е поразително, че толкова много хора се чувстват така", казва дипломантката от Кеймбриджкия университет Джорджия Търнър, която ръководи анализа.

Тя добави, че изследванията, които приемат, че "т.нар. зависимост към социалните медии" може да следва същата рамка като тази на наркотичната зависимост, "вероятно са твърде опростени".

"Може да се окаже, че за някои хора връзката със социалните медии е подобна на поведенческа зависимост", казва тя.

Работата на Търнър продължава, но анализът не е преминал през рецензия и не е публикуван официално, отбелязва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    1 0 Отговор
    Работата и продължава...
    Цифрата е драстично нагоре.
  • 2 Ванеска Лошичката

    1 0 Отговор
    Мнооо ясно Фейса е религия
  • 3 Фончо Тариката

    1 1 Отговор
    Само тарикатите сме в социала бате
  • 4 Чеченеца

    3 0 Отговор
    Аз сам чеченецаааа!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 шири

    1 1 Отговор
    Е,нормално е,всяко нещо с времето си.Музики,дискотеки,къси полички,и още ,и още.
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Смятам, че някой статистик не си е свършил работата. Според личните ми наблюдения върху днешната младеж, реалната цифра е някъде над 90%. Ситуацията е много, ама много страшна. Тези хора не се интересуват от нищо, освен от клюкарстване и надприказване в чатовете. Те са апатични към история, към кулура, към спорт, към наука, към лично осъвършенстване и изграждане на бъдещето си. Това е един електоратен матреал, който след време ще бъде жестоко манипулиран и цеден. Единственото спасение е възможно само от родителите, които могат да наложат на децата си някаква промяна. Не чакайте на учителите - те ще си прибират новите, повишени заплати.