Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 15:31 807 3

За пръв път откриха вода на астероид

  • астероиди-
  • астероид-
  • вода-
  • атоми

Кислородни и водородни атоми са открити на три астероида

За пръв път откриха вода на астероид - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Югозападния изследователски институт за първи път откриха водни молекули на повърхността на астероиди. За откритието се съобщава в изданието The Planetary Science Journal.

Астрономите изследваха четири астероида, богати на силикати - Ирис, Партеноп, Мелпомена и Масалия. Наблюденията са направени с помощта на инструмента за средна инфрачервена камера FORCAST на Стратосферната обсерватория на SOFIA.

На три астероида (Ирис, Мелпомена и Масалия) е открита абсорбционна линия от 3 микрометра, което показва едновременното присъствие на кислородни и водородни атоми. Абсорбционната линия от 6 микрометра ясно показва наличието на вода върху Iris и Massalia.

Известно е, че безводни силикатни астероиди се образуват близо до Слънцето, а ледените, богати на вода материали се сливат във външната част на Слънчевата система. Познаването на местоположението на астероиди със специфичен химичен състав помага да се определи как материалите са били разпределени в протосоларната мъглявина. Преди това се смяташе, че скалисти астероиди от клас S са безводни и 6-микрометровата спектрална характеристика никога не е била открита на тези небесни тела.

Преди това SOFIA откри водни молекули в един от най-големите кратери в южното полукълбо на Луната. Оказа се, че кубичен метър реголит съдържа химически свързана вода с тегло приблизително 340 грама. Приблизително същото количество вода е наблюдавано на астероидите, пише БГНЕС.

Учените планират да получат повече данни за астероидите Партеноп и Мелпомена с помощта на космическия телескоп Джеймс Уеб, както и да изследват още 30 цели.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маке

    2 0 Отговор
    Некое маке я е забравил
  • 2 Гацо

    0 0 Отговор
    Не сакам ВодА а ракия...Пустиняци...
  • 3 ВиК

    1 0 Отговор
    А водомер, не откриха ли?