Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 17:15 1 340 5

Какви са най-устойчивите притеснения на българина?

  • притеснения-
  • страхове-
  • българи-
  • социологическо проучване-
  • война-
  • работа-
  • тежко заболяване

Агенцията ЕСТАТ е направила социологическо проучване по темата

Какви са най-устойчивите притеснения на българина? - 1
Снимка: Shutterstock

Страхът от тежко заболяване, загубата на работа и война са най-устойчивите притеснения на българина. Това каза Иво Желев от агенция ЕСТАТ в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". Агенцията е направила социологическо проучване по темата.

“Обяснявам си присъствието на войната в топ 3 на българските страхове с факта, че тя се води много близо до нас и заплашва да се превърне в глобален конфликт. Относно тежките болести и загубата на пари и работа, няма големи промени от десетилетия- това са устойчиви притеснения", каза Желев.

Има рационални и ирационални страхове - овладяеми или панически, открои той. “Рационалните са двигател на прогрес и сила на личността да се справи с проблемите, а другите ти пречат да бъдеш пълноценен. Това са фобиите. Трите най-големи страха имат своята специфика в различни демографски групи - на образованите и необразованите, на града и селото, на младите и възрастните", подчерта Желев.

При младите страхът от болести е на четвърто място, изпреварен от бедността, на второ са стихиите, а на трето - инсекти и гризачи. “Наблюдаваме травмирано поколение - това на 50-60-годишните, които изнесоха прехода на гърба си. Те заслужават много специален фокус и подкрепа", смята Желев.

Страховете на мъжете и жените също се различават. Проспериращите слоеве се страхуват от болест, а бедните - за доходите си. Имаме страх от мигранти и тероризъм. Страхът от болести е допълнен от пандемията, смята Желев.

“Трудно е да се измери страхът през годините. Няма как да се вадят заключения дали българинът като националност е страхлив или не. Преди години най-големият страх на американците беше да не се разболеят от рак и на второ място - да не загинат в автомобилна катастрофа. Трябва да се задава и въпросът “За какво мечтаете?", подчерта Иво Желев от ЕСТАТ


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УдоМача

    3 2 Отговор
    Мен пък ме е страх, от въвеждането на цифровия концлагер и лишаването от всичко на тези, които не искат да се присъединят.
  • 2 Сила

    5 2 Отговор
    Богатите се страхуват да не се разболеят и да умрат..... Що бе, нали по тяхната логика всичко може да се купи?
  • 3 Потрес

    3 1 Отговор
    Българинът от години си живее в някакъв хорор продуциран от Посолството и който оцелее, ще разказва!
  • 4 никола гешев

    3 2 Отговор
    Българинат се страхува само от две неща: да не настине и да не се мине. И най-го боли, когато любовницата/кът му изневери!
  • 5 В общи линии

    1 1 Отговор
    Да не се мине и да не изплющят жена му.