Last news in Fakti

31 Март, 2014 10:48 2 366 9

Употребата на марихуана за медицински цели не е уместна за България

  • марихуана-
  • болници-
  • таня андреева

Андреева: Бъдещето е частната инициатива да влезе във всички болници

Големите, университетски и многопрофилни болници са гръбнакът на българското здравеопазване, заяви в ефира на БНТ здравният министър д-р Таня Андреева.

През големите болници минават 70-80% от пациентите. Повечето работа води до по-голяма задлъжнялост. Затова с нови правила се опитваме да направим така, че всички лечебни заведения да работят при равнопоставеност. Здравният министър се надява пазарът да регулира тези разминавания. Решението НЗОК да плаща на болниците месец за месец е заради тежкото финансово състояние. Касата фактически минава на ръчно управление, за да се следят постоянно дефицитите в болниците, поясни министърът.

Всички болници ще трябва да работят по комплексни услуги и по спешност. Това са изискванията към болниците, каза министър Андреева.

Това, което показва Изпълнителна агенция медицински одит, показва две неща – първото е, че част от лечебните заведения са декапитализирани, и второто – в някой лечебни заведения нивата на компетентност не са изпълнени.

От тази година започваме увеличение на заплащането в психиатричните болници, и в спешните отделения. Ние ще работим за увеличаване на работните заплати и оптимизиране на условията на работа. Мисли се за преструктуриране на здравните заведения, защото кадрите са разпръснати по места.

Има частни структури, които източват болниците, това са предимно кардио инвазивни клиники, подчерта здравният министър.

В момента дискусията да се използва марихуаната за медицински цели не е актуална, заяви Андреева, като уточни, че самата тя е по-скоро против тази идея.

Употребата на марихуана за медицински цели не е уместна за България. В много страни се води тази дискусия. В момента у нас се проверяват активните съставки на марихуаната като аналгетици. Но в момента има достатъчно такива лекарства и нищо не налага да се използва марихуаната в медицината, обясни д-р Андреева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марто Манолов

    4 0 Отговор
    ко знае пък тая за Марихуаната???
    Ще продължаваме да произвеждаме маслото от марихуана и ще птодължаваме лекуваме хората които се нуждаят и да плюем в лицето на Фермацевтичните компании!!!
    Поздрави от Марто!!!
  • 2 Стеляна Николова

    3 0 Отговор
    Естествено, да се тъпчат хората с хапчета, за да се стимулира бизнеса, нали така!!!!! А природните методи са или незаконни, или се отричат от такива псевдо лекари! Никакви лекари не сте, даже титлата "Доктор" Ви е много, просто/и търговци на здраве и животи!
  • 3 sam plam

    1 0 Отговор
    Употребата на марихуана САМО за медицински цели не е уместна за българия.......
  • 4 Boris Krumov

    0 0 Отговор
    Еволюцията не е особено проявена в тази бедна душица, оскъдъчно обогатена с интелект и здрав разум.
  • 5 Boris Krumov

    0 0 Отговор
    Cannabis Heals, Prohibition Kills !
    Канабисът Лекува, Забраната Убива !
  • 6 Пламен Кисьов

    0 0 Отговор
    nedei laga, ministar na zdraveopazvaneto . B....K
  • 7 Rumen Blagoev

    1 0 Отговор
    За подобно политическо поведение има само една дума - безволевост. Да разглеждаш канабиноитите като аналгетици е ансолютен отказ от това да видиш и признаеш публично какво всъщност представлява канабиса за здравето. Това качество на нашите политици е смъртоносно за обществото.
  • 8 Мартин Радикалов

    0 0 Отговор
    Кадри мадри ..... Ние знаем за дискусията.... Дано има за висчки аналгетици и дано не са по 10 кинта за 10-тка
  • 9 Зеления

    0 0 Отговор
    В US вече има 1,029,315 официално регистрирани пациенти на марихуана в 21 щата, пък тя не виждала приложение. Официалния списък на болести третирани с марихуана взет от сайта на AMA: алцхаймер, анорексия , спин и хив , артрит, ракови образования вътрешни и кожни, болест на крон, епилепсия, глаукома, мигрена, склероза, повръщане, болки и спазми, кахексия...тя била против тази идея , явно решенията у нас винаги се вземат без никакво допитване до народа...