Last news in Fakti

28 Юли, 2014 18:48 2 655 1

Тома Биков: И трето правителство на малцинството би свършило зле

  • стабилно-
  • тома биков-
  • малцинството

Следващото правителство трябва да осигури политическа стабилност за дълъг период от време

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И трето правителство на малцинството би било неуспешно. Следващото правителство трябва да осигури политическа стабилност за дълъг период от време. Коалиция ГЕРБ - Реформатори е логична, докато в този момент не е логична коалиция БСП-АБВ. Мисля, че "България без цензура" няма да влезе в Народното събрание. Това заяви в интервю за Факти.бг Тома Биков от партия „Движение България на гражданите”.

 

Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок?

Това е въпрос, който ще решат ръководствата на двете партии и най-вече, това ще решат избирателите. За да има стабилна коалиция би трябвало в парламента да има общо статукво от 130 депутати от двете формации. Ако няма толкова депутати, такава коалиция по-скоро би била невъзможна. Но около принципите, които се структурират двете партии и заявките, които дават и европейското семейство, в което членуват, подобна коалиция би била логична. Естествено тя преминава през успешна изборна кампания, през спечелване доверието на хората и чак тогава ще дойде отговорът, дали биха могли тези две формации да се обединят около определени политики и реформи, които трябва да бъдат проведени в следващите години. Най-важната цел пред едно такова управление е да осигури политическа стабилност за дълъг период от време, за да може и икономиката, и всички останали сектори да започнат да се възстановяват от тежката политическа криза, в която се намираме през последните вече година и половина, почти две.

Според Вас на какво се дължи крахът на кабинета „Орешарски”?

На липсата на обществено доверие, на изборния резултат. Това правителство управляваше с малцинство в парламента с общо 120 депутати. То впрочем е второто правителство поред, което управлява по този начин, първото бе на ГЕРБ. И двете правителства си отидоха предсрочно. Българският политически елит трябва да си даде ясна сметка, че трето подобно правителство на малцинството би свършило по същия начин. Всяка политическа сила, която се явява на сегашните избори, трябва да го знае. Основното нещо, с което трябва да се съобразят партиите в следващия парламент е вота на българските избиратели. Най-голямата политическа сила трябва да бъде в управлението и трябва да се управлява с не по-малко от 130 депутати. Това бе причината за краха на правителството Орешарски, оттам нататък всичко останало бяха подробности. Но когато нямаш кворум в парламента, той не е случаен и не е технически въпрос, той е философски и политически въпрос. Когато нямаш кворум, няма как да правиш закони и провеждаш политики. И ако БСП бяха се вслушали в разума миналата година, трябваше да организират веднага предсрочни избори след предсрочните избори. Така както се случи в Гърция по същото време, тогава имаше избори, веднага след тях следващи и бе направена широка коалиция между левицата и десницата в гръцкия парламент. И както сами всички виждаме - в Гърция няма стачки, няма такава тежка криза, каквато имаше преди това. Така че единственото, което трябва да направят българските партии е да следват правилата на политиката.

Виждате ли като предизборна коалиция БСП с АБВ на следващите избори?

Според мен няма логика от такава коалиция, защото АБВ се учреди след изборите за европейски парламент и ако те влязат с БСП веднага след своето учредяване означава, че са искали да си сформират една фракция в рамките на БСП, да покажат, че имат определена сила и да я изтъргуват след това. Ако заявките им са, че те по принципни причини са се отделили, то те би трябвало да се явят сами на избори и да премерят силата си там. А след това, естествено, АБВ и БСП биха могли да намерят общи действия, защото и двете формации се заявяват като леви, но дотогава, аз мисля, че нито БСП, нито АБВ биха тръгнали към подобна формула. Но все пак, всичко е възможно.

Бихте ли коментирали и избора на лидер в БСП?

Това е избор, който дава приемственост с предишното ръководство на БСП. Все още не е ясно какво ще бъде Изпълнителното бюро на Михаил Миков, но според мен, една от задачите на новия лидер на БСП е да се разтовари от свръхцентрализираните правомощия, които предшественикът му си осигури в тези 13 години, в които управляваше БСП. А БСП винаги изпада в криза, когато има силен лидер и винаги е в добра кондиция, когато лидерът е балансьор, по-скоро, когато той успява да намести различните интереси на различните групи в БСП. Ако погледнем последните 25 години, Жан Виденов и Сергей Станишев бяха лидерите, които пожелаха да имат цялата власт в БСП. И двамата приключиха с тежки рани това свое желание. На БСП тепърва й предстои да се възстановява, да се търси. Те са поставени пред много тежка ситуация, вследствие на това, че тяхната идеология практически е изчерпана, тя е мъртва навсякъде в Европа. И имитацията на това, че работят с жива идеология, тази трансформация и това търсене на себе си може да продължи много дълго и дори да доведе до това, че БСП може да стане една малка партия, а не основна политическа сила, каквато е в момента. Но това е въпрос на бъдещето.

Ще се представи ли така добре Бареков както на европейските избори?

Мисля, че Бареков няма да влезе в Народното събрание, той ще бъде разпаднат, той и в момента бива разпадан от тези, които го създадоха. И това е добра новина за българската политика, защото ще избегнем още един инженерен проект, който има за цел да защитава интересите на един или двама души.

Според Вас колко партии ще влязат в Народното събрание?

Пет имат реални шансове. Разбира се, БСП, ДПС и ГЕРБ, Реформаторският блок, който има шансове и сформиращата се коалиция между НФСБ и ВМРО, които при една такава сглобка биха получили реален шанс да влязат в НС. Но предстои предизборна кампания, в която всичко е възможно, в крайна сметка може да влезе и още една партия, а може и да не са и пет парламентарно представените партии.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киа-ора

    1 0 Отговор
    Без да съм политик, на последния въпрос и аз бх могла да дам точно този отговор.