Last news in Fakti

21 Септември, 2014 18:32 1 585 2

Стратегия и тактика на преференциалната война

  • личности-
  • партии-
  • изборите-
  • преференциален вот
Стратегия и тактика на преференциалната война - 1
Благодарение на преференциалния евровот Момчил Неков е в Брюксел. Да видим как ще подейства той при парламентарните избори.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Статията е публикувана първо във www.dnevnik.bg.

"Преференцирайте! Не ваканцувайте!" С този призив кандидатът за депутат и отявлен противник на ръководството на БСП Георги Кадиев приканва приятелите си в социалната мрежа "Фейсбук" да гласуват за личности на изборите, а не толкова за партии.

След неуспешния опит с мажоритарните кандидати през 2009 г. на парламентарния вот на 5 октомври избирателите ще имат възможност да гласуват не само за партия, но и да посочат свой фаворит сред кандидатите в листата й. Ако той събере над 7% от гласовете за партийната листа автоматично би могъл да отиде поне на второ място, а дори може да измести и водача, ако преференциите са разпилени между няколко кандидата и първият отстъпва по предпочитания.

Очаквано т.нар. преференция разпали и партийни междуособици. Именно страхът на партийните ръководства от това избирателите да им объркат сметките и някой не толкова обичан от централата кандидат, който има позиции в региона си, да спечели, беше причината за дългото отлагане на въвеждането на преференцията.

Тя е най-популярна сред кандидатите на "БСП - лява България" и на Реформаторския блок. В листите на двете коалиции са и единствените претенденти за парламента, които агитират за преференциално гласуване в своя полза. Всъщност това са и двете формации, при които преференцията сработи на евровота - феноменът 15/15 при Момчил Неков от БСП и Светослав Малинов, който изпревари водача Меглена Кунева и стана евродепутатът на Реформаторския блок.

Феноменът 15/15

Макар правилата за сработване на преференциалното гласуване да са различни за евроизборите и за парламентарния вот, сега кандидатите правят разяснителна кампания и дори в агитационните материали освен квадратчето с номера на партията им изписват и кръгче с номера им в съответната партийна листа.

На феномена 22/22 (номерът на БСП в бюлетината) ще може да разчита например бившият председател на борда на директорите на дружество "Академика 2000" и бивш депутат от Българския бизнесблок на Жорж Ганчев - Радослав Каратанчев (баща на тенисистката Сесил Каратанчева), който миналата година подкрепи кабинета "Орешарски" в контрапротестите заедно с Михаил Михайлов - Мишо Шамара. Той се кандидатира за втори път за депутат от БСП и този път е на 22 място в листата в 24-ти софийски избирателен район в София. На изборите през 2013 г. беше последен в същия район, а сега коментира, че не разчита на съвпадението на номерата, защото с години е доказвал качествата си и хората го познават достатъчно добре, за да чака на това.

Листи с толкова много кандидати - над 22, има в трите софийски района, в Бургас, Варна и Пловдив. Затова и БСП не е толкова застрашена от подобно съвпадение, колкото Реформаторският блок, който е с номер 7 в бюлетината. Това може да се окаже щастливо съвпадение за Деян Василев, който е 7-ми в листата в 23-ти софийски район и е един от организаторите на дарителския бал, с който Реформаторите набират средства за предизборната си кампания.

Почти сигурно е, че от съвпадението има шанс да се възползва в 24-ти софийски район Веселин Пенев - зам.-председател на Народната партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмалиов и Касим Дал. Пенев е смятан за един от факторите в партията на Дал, а преди това работеше за ДПС.

Тактиката "последен в листата"

В Пловдив 22-та позиция е последна и там в БСП тя е за Ангел Батаклиев - бивш общински съветник в града, собственик на "Градски транспорт - Пловдив", който преди година беше осъден да плати над 1 млн. лв. задължения на общината.

Всъщност много от разпознаваемите лица на БСП, които не успяха да намерят място в избираемата зона, предпочетоха да бъдат подредени на последно място. Именно с идеята, че така ще улеснят избирателите си да намерят номера им в бюлетината и да гласуват за тях.

Такъв е случаят с бившия шеф на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Шампионката по стрелба е последна в листата на левицата във Велико Търново. В опашката на листата в Благоевград е Емил Костадинов - досегашен депутат, бивш ковчежник на БСП и бивш областен лидер на партията, който беше един от фаворитите за водач на листата, но в крайна сметка ръководството наложи бившия външен министър Кристиан Вигенин. В Бургас пък последен е Георги Тодоров - един от финансистите на БСП, който заедно с проф. Румен Гечев подготвяше антимонополните закони и отстояваше позициите на партията срещу банкова ваканция.

В Реформаторския блок на последни позиции също има разпознаваеми кандидати. Бившият енергиен министър в кабинета "Борисов" Трайчо Трайков е в дъното на листата в 24-ти избирателен район в София. Преди него е блогърът Иво Божков, за който се знае, че предпочитал последната позиция, за да може по-лесно да агитира за себе си с преференция. Един от основателите на Гражданския съвет към Реформаторския блок Тодор Танев пък е последен сред кандидатите на Реформаторите в Хасково.

Партии агитират за свои кандидати

В Реформаторския блок трите най-големи партии - ДСБ, СДС и "Движение България на гражданите", подготвиха агитационни материали, в които представят само своите кандидати в листите. Първо го направиха от ДСБ в 25-ти софийски район, където водач е Меглена Кунева. Плакатите "Кандидатите на ДСБ" се появиха само ден след проваления на 14 септември учредителен конгрес, който трябваше да избере общ председател на блока.

От партията на Кунева веднага отговориха с агитационни материали, в които представят пък своите кандидати.

В социалната мрежа "Фейсбук" ДСБ разпространява плакатите на кандидатите си, които водят кампания за преференцията. СДС залага най-вече на водачите, които има в листите на Реформаторския блок.

В БСП пък тече друг процес - там открита кампания за преференция водят тези, които не са в топли отношения с партийното ръководство и са срещу избираемите места за коалиционните партньори на БСП. Като Георги Кадиев, който е 9-ти в листата в 23-ти софийски район (водач е Жельо Бойчев), Борис Цветков - пети в 24-ти район в София (водач е Стефан Данаилов), Руси Статков - 6-ти в Монтана (водач там е Емил Райнов).

Лидерите на "Движение Модерна България" Борислав Цеков и Петър Кичашки също водят активна кампания в своя полза, най-вече в интернет. Двамата попаднаха в листите на БСП като гражданска квота - Цеков е 8-ми в 24-ти район в София, а Кичашки - 21 в 25-ти район в столицата. Двамата пуснаха рекламни клипове в платформата за споделяне на видеосъдържание Youtube, които се появяват в края на всеки видеоклип.

В другите две големи коалиции - "Патриотичен фронт" (НФСБ и ВМРО) и "България без цензура", които са на ръба на 4-процентната бариера за влизане в парламента, не се наблюдава активност за използване на преференцията. Едно от обясненията е, че лидерите на основните партии в коалициите са на челни места в листите в избираеми райони, ако прескочат бариерата.

Най-дисциплинирани са ГЕРБ, които залагат на тактиката да се рекламират като отбор и неглижират възможността за гласуване с преференция. Листите бяха наредени с личната благословия на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който декларира, че подкрепя всеки от водачите и така даде ясен знак, че не очаква размествания.

Биляна Рилска

журналист


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Autohouse Randm

    1 0 Отговор
    malei kakav komsomolec sa istiposali.edin glas dane poluchat tia prestapnici.
  • 2 Мони НСА

    1 0 Отговор
    бсп са аидушка бригада