Last news in Fakti

15 Януари, 2015 16:46 4 205 11

Положението с дивечовите запаси в страната е тревожно

  • асен пиперков-
  • българския ловно-рибарски съюз-
  • блрс

Точната бройка на регистриралите се за тази година ловци у нас към момента е 109 228 души, а свободните места са 24 220

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Положението с дивечовите запаси в страната е тревожно. Това съобщи в интервю за Факти.бг председателят на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС) Асен Пиперков. Според него не трябва да се мисли само за корпоративните интереси, членският внос и администрацията, а да се полагат грижи и за животните. Той сподели още, че всяка година отпадат ловци заради финансови причини, въпреки, че в сравнение с другите държави, лова у нас е доста по-евтин. Не е важно колко животни са отстреляни смята Пиперков и заяви, че най-добрата дружинка и сдружение, според него, са тези, които полагат грижи за дивеча.


Г-н Пиперков, как виждате изминалата 2014 г., успяхте ли да запазите дивечовото и рибно богатство на страната и остават ли нерешени проблемите с бракониерите?

Проблемът, който поставяте винаги стои на дневен ред. Ще бъде пресилено ако кажем, че сме победили или ограничили бракониерството. Стремим се към това като цяло. Факт и истината е, че положението с дивечовите запаси в страната е тревожно. Не ми отива на мен да го кажа, но е така. Правим всичко възможно бракониерството да бъде намалено и прекратено. Това са редица фактори, обаче с които ние трудно бихме могли да се справим сами като организация, ако нямаме подкрепата на цялото общество и на всички, които имат пряко или косвено отношение към проблематиката. Какво имам предвид? Може и силно да звучи, но аз обичам да съм по-критичен специално към опазването на дивечовото богатство на страната.

От гледна точка на структурата, която представлявам сме взели всички необходими мерки и периодично го правим. Със съдействието на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), която има преки функции по охраната и защитата на дивеча, предприемаме всички необходими действия за намаляване на бракониерството. За съжаление обаче и в нашите среди има недобросъвестни колеги, които не спазват етичните норми за ловуване.

Искам дебело да подчертая, че ловците преди всичко милеят за дивеча, а не е както е възприето в обществото – да изтребват всичко. Единствено нашата и сродните като нея организации, се грижат директно за дивеча. Ние правим хранилки за животните, имаме ловностопански мероприятия, които изпълняваме. Това е много важна и съществена роля и наша функция. Най-важно е опазването на дивеча.

Миналата година бяха направени два сериозни форума на изложение в Пловдив, по отношение на бракониерството, където всички заинтересовани неправителствени организации (НПО) и държавни институции – Прокуратура, съд, полиция, бяхме събрани на кръгла маса по повод бракониерството. Там нашата организация издигна лозунга: „Бракониерството – срам за нацията“, но не само като лозунг, но и като действие. Направихме горещ денонощен телефон, който може да се види на сайта ни. За мен това е голямо постижение, защото за първи път има денонощна дежурна част, която да поема сигнали за бракониерски прояви на територията на страната. Изградили сме взаимодействие с ИАГ по региони, за да може да се реагира на всеки един сигнал. До скоро това беше по желателна форма и след 17 ч. никой не реагираше на сигнали за злоупотреби. Всичко се прехвърляше на полицията, но тя не може да охранява всичко. Това е вменено на ИАГ, като контролен орган и нейните подразделения, като Регионални дирекции по горите (РДГ), в чиито задължения се вписва – охрана на дивеча и природните богатства на страната. За рибните ресурси има Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, която се занимава с тях.

Какви са спънките по отношение на Националната стратегия за развитие на ловното стопанство?

Тя беше обсъдена скоро в Ловния съвет, който е констативен орган към министерството и в който ние членуваме. Но стратегията е върната за доразвиване, защото тя не е поставена на обществено обсъждане. Това е голям проблем, според мен. Тя не е мисия на нито едно НПО, нито на държавата, а е мисия на цялото ни общество. Една такава стратегия чертае пътя за напред. Това е много сериозно и не бихме могли да я претупаме за няколко часа заседание. Ние трябва да я поставим на обществено обсъждане, да чуем всички, които имат отношение към това, например природозащитниците и др. Винаги съм казвал, че наш коректив са природозащитниците, защото ние сме като плюса и минуса на един акумулатор. Има разбира се и много природозащитни организации, които усвояват едни средства, но какво конкретно правят за дивеча?

Може ли да се подобри контрола и отчетността, като се въведе трайна маркировка с баркод и индивидуален номер за отстреляния дивеч, какво е вашето мнение?

Това е една щекотлива тема, защото маркировката не е отпаднала. Това го има в закона, друг е проблемът, че не се прави. Много по-съществен е въпроса да може таксациите, които се извършват за дивеч и плановете за отстрел да бъдат контролирани и свързани едно с друго. Какво имам предвид?
Плана за отстрел на дадено сдружение например е 10 диви прасета. Те не са отстреляли нито едно през сезона или само едно по ред причини. Това за мен означава, че там няма дивеч и това е обективния фактор, който можем да оценяваме.

На базата на таксацията, което е преброяването на дивеча, да се дава план за отстрел. Това са две свързани неща. Ние трябва да имаме реална представа какво се случва и там където дивечовата популация намалява, да бъде намалена и бройката за лов. За ушите на много хора това звучи страшно, но за мен е много важно след 10 или 50 години да остане дивеч. Не само да мислим за корпоративните интереси, членският внос и администрацията, а да се грижим и за дивеча. Това е мотото на нашия съюз. Прекалено много се обръща внимание на административните проблеми и много по-малко на същинската дейност – дивеча.

Не зачестиха ли инцидентите с ловци и какво се прави по отношение на инструктажа и безопасността?

Това отново е много широка и болезнена тема. През 2014 г инцидентите са намалели с два в сравнение с предходната година, през която бяха страшно много. Тогава имаше прострелвания, самонаранявания и т.н., което е много сериозно. През 2014 г. положението беше малко по-добро.

В Ловния съвет се взе решение и се направиха инструктажни книги и листове, които да се предоставят на ловците и да се засили контролната роля на ръководителя на лова. До момента това беше проформа. Ръководителят на лова се вписваше в бележката и до това му се изчерпваха задълженията. Той трябва да направи инструктаж, да провери изправността на документите за лов на всеки ловец, документите му за оръжие и т.н. Знае се, че има забрана за използването на боеприпаса 13 нули. Той е ограничен от по-миналата година и не би трябвало да се използва от хуманна гледна точка, защото наранява животните, а не ги оставя на място. Това също не се спазва от всички. В това направление има какво още да правим. Считам, че и с въвеждането на отличителните знаци – задължителните светлоотразителни жилетки, за които трябва да проверява всеки ръководител на лова преди започването на ловния излет, допринася доста повече за безопасността на ловците. До сега всички ловни дрехи трудно се различаваха в гората, но сега, с този ярък цвят видимостта е много по-добра и мисля, че това е в положителна посока за намаляване на инцидентите.

Кои са последните рекорди в лова, например глиган, вълк, рога на елен и т.н. и как се популяризират подобни трофеи?

Миналата година направихме национално трофейно изложение, където бяха поканени всички наши сдружения и се показаха много трофеи. За съжаление повечето бяха стари. Рекорди на зъби и рога от сърни и елени и много от добрите трофеи, които се отстрелват не се регистрират. Затова е трудно да се даде такава информация в национален мащаб. Това също е проблем на законодателството, защото никой не е задължен да ги регистрира. Има регистър за трофеи, но той не се води регулярно. България се слави като страна с много добри трофейни качества по отношение на лова, специално рекордът за дива свиня все още не е подобрен – над 26 см зъб. Нашата амбиция е всяка година да правим национални изложби, с които да покажем на нашите партньори от Европейския съюз, че ние сме една атрактивна дестинация за лов.

Има ли ловен туризъм у нас и от кои страни най-често ни посещават?

За голямо съжаление, преди няколко години, беше предприета една акция срещу България като ловна дестинация. Имаше репортажи за наши стопанства, които бяха дискредитирани публично за това, че са извършвали разни манипулации с ловните трофеи. Това удари голям шамар на страната ни като ловна дестинация. Доста от чуждестранните ловци са пренасочени другаде. В Румъния те са се увеличили два пъти и тя печели от това. Конкуренцията между балканските страни е голяма. За да се спечелят клиенти, се използват всякакви методи, включително и дискредитиращи. А ние сме известни с трофеите си от години назад.

Разцвета на лова у нас бе през 50-60-те години, по времето на комунизма. Пенчо Кубадински доста сериозно бе развил ловното стопанство на страната във всякакъв аспект и в трофейните му качества и в биоразнообразието на различните видове дивеч. Това се запази до демокрацията.

Като цяло обаче все още имаме добри трофейни качества и то специално за дива свиня и благороден елен. Борбата е да си върнем чуждестранните туристи като бъдем коректни по отношение на предоставяните ловни услуги и се грижим повече за развитието на трофейното дело на страната.

Колко са ловците жени в България, добри ловци ли са и как се справят в сравнение с мъжете?

В подкрепа на женската аудитория искам да кажа, че те са по дисциплинирани. Смело мога да кажа и това, че те са по умерени. Жените избягват риска за разлика от мъжете. Мъжете ще произведат малко по-рискован изстрел, докато жените го премерват. В това отношение считам, че те са по-добрата страна на нещата. Точна цифра не мога да дам, но са достатъчно много, защото режима е много либерален. Мога да кажа само, че като процентно съотношение, около 15 % от ловците у нас са жени.

Намалява ли броя на ловците у нас, тъй като знаем, че това е скъпо удоволствие и може ли всеки да си позволи да бъде ловец?

Точната бройка на регистриралите се за тази година ловци у нас към момента е 109 228 души. Свободните места са 24 220. Всяка година отпадат ловци поради финансови причини, въпреки че това удоволствие в България е най-евтино в сравнение с другите страни. Плащането на членски внос и билет при нас струва около 50 евро средно годишно за страната. Това е смешно за всички останали държави, включително Молдова, Украйна и т.н., които плащат много повече от нас. Въпреки това, цялото оборудване – облекло, пушки и т.н. натоварват обикновения ловец, особено по-старите ни колеги, които не могат да си позволят, с малките си пенсии, да поддържат едно такова скъпо хоби.

Не отдавна депутата Методи Андреев отправи обвинения, че ловците задкулисно участват в управлението на страната, какво е вашето мнение?

Ние сме НПО-та чиято основна задача не е партийна. Факт е, че старото сдружение беше изградено на такъв принцип. Там участваха много партийни функционери и всичко беше съсредоточено с цел „наши хора“. Това отмина, но на определени места все още има такива структури, защото все пак ловът е организирана форма на събиране на хора. Не мога да кажа обаче, че това е централизирано и повсеместно. Цялата страна е парцелирана. Във всяка област има сдружение на ловците, което обединява в себе си много дружинки. По около 3 000 човека са обединени в такива сдружения, което сериозно би могло да повлияе на един местен вот например.

Кои са най-добрите сдружения и дружинки в страната?

Такава класация не може да бъде извадена. За мен най-добрите са тези, които полагат грижи и са вложили най-много средства и усилия, за дивеча. Ние така ги отличаваме при нас и за мен те са най-добрите, а не тези, които са отстреляли най-много животни. Добри са тези, които са направили най-много съоръжения, които са вкарали най-много храна за дивеча и тези, които изпълняват плана си за отстрел. Той е съществен показател дали има грижа за животните или не. Когато има животни, значи там има грижи, храна, има охрана, както и обратното. За мен, най-добрата дружинка и сдружение са тези, които полагат грижи за дивеча.

Мога да спомена сдружение „Съединение“ в пловдивско, които са отличници по всяко едно направление. Въпреки, че там се ловува предимно дребен дивеч, това е една от атрактивните дестинации в страната, защото там се полагат грижи за животните и съответно има дивеч. Дружинката в Горно Камарци в Софийска област също мога да кажа, че е за пример. При тях плана за отстрел е достигнат до максимален размер, стегнати са в организационен състав и са без инциденти десетки години назад.

Според мен това са показателите на първо четене, по които може да се съди. Като цяло обаче голяма част от сдруженията и дружинките в страната са добри. При нас като съюз основната задача и контрол е точно този, единствено и само това, колко грижи се полагат за животните, а не да се брои колко дивеч е отстрелян. За да вземеш трябва да дадеш, това е елементарна човешка логика, която трябва да се спазва, защото стане ли обратния вариант, вече сме погубени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ловец

    0 0 Отговор
    Билет за годината -120 лв, бележка за пернат дивеч- 6 лв , бележка за дива свиня - 61 лв /за ден /, патрони - от 1 лв. нагоре .... бележка за вреден дивеч 6 лв за 15 дни и т.н. ..../ свидетелство за сьдимост , психопреглед , каси за орьжието , такса носене и такса сьхранение......., НО- ЛОВЦИТЕ СТИСКАМЕ ЗЬБИ И ПЛАЩАМЕ , А КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРАТА И ПРОМЯНАТА НА ЕСТЕСТВЕНИЯ ХАБИТАТ ????

    Коментиран от #2

  • 2 ловец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ловец":

    Колега не трябва да се пропуска и намесата на съвременните земеделци.При нас в централна северна България не остана синурче или слогче.Зайците и фазаните са в гората където е останала.Заради субсидии и стремежа от москвич към бентли ,разораха ливади,поляни ,черни пътища ,които съществуват от 60-70години.В горите се реже поголовно, и животните са принудени да мигрират към планинските райони .В нашето село ловната дружинка виждат прасета само по ловните канали и ако някой иде на гости в друга дружина!Според мен всичките ловни "паразитни"дружества,трябва да бъдат закрити и всичко мине на разпореждане от местните лесничейства!Всяка година плащаме членски внос към ловното ,а какво получаваме -нищо.Хрантутим едни дебели задници ,които работят за себе си!Както всичко останало в държавата ,трябва промяна и при нас!Грижите за дивеча са удоволствие в лова!На СЛУКА !

    Коментиран от #4

  • 3 Пепи

    1 0 Отговор
    109 228 регистрирани ловци ! Българите сме 6 милиона, като се махнат 2 милиона роми, бездомници и др, които не могат да си позволят да плащат, остават 4 мииона , от тях 2 милиона са мъжете, кат се махнат малолетни, над 65 години остават 1,2 милиона.
    Тоест всеки 10 е ловджия = има страшно много оръжия и то с голям калибър у нас !!

    Коментиран от #5

  • 4 до ловец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ловец":

    Господин ловец,съвременния земеделец какво е виновен че баба ти му е дала скици на имоти на който пише че са ниви и иска 70лв.рента а ти досега си ловувал там в трънаци до гуша.На много хора включително и на теб земеделците все пречат ама съм сигурен че ти е добре като идеш в това село и там месния с бентлито ти е изчистил снега по улиците без пари
  • 5 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пепи":

    Обикновено с тези оръжия я оцелят някой горски, я се изпозастрелят...
  • 6 гост

    1 0 Отговор
    Тия палячовци вървят като овчари не ка ловци !
  • 7 ловец

    0 0 Отговор
    то и пътища нямаме колега ама плащаме винетки.Добре че са тези дружества пак купуват нещо храна птици и всички необходими неща за дивеча.Поне в нашето дружество е така.Сега какво ви дава ДГС или ДЛС.Защо не зададеш въпроса на тях.Ако не тие ясно питай ме ще ти кажа колко средства влизат там а нищо не получаваш.Този път изказването на г-н Пиперков на истина е точно.Най- после и той разбра че в лова няма политика.Ами страшното е за дивеча. дивеч няма.Наслук

  • 8 Бай хой

    1 0 Отговор
    Какво мъжко има в това 20 въоражени до зъби да отидат и да умъртвят свиня която си отглежда прасенцата.

    Просто чалга до дупка, кючеци и стрелба сватбарската.

    И тия келеши се въоражават.

    Коментиран от #9

  • 9 Хрисофор Карамфилов

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Приятелю,когато една свиня,или каквото и да е животинка е в процес на размножаване,или си отглежда потомството е забранено да се ходи на лов,тогава се пази,храни ,и се ограничават хищници,както е забранено да се вади оръжие в населено място.

    Коментиран от #10

  • 10 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хрисофор Карамфилов":

    Леко с грижите, че от тях дивите животни ще почнат да се разхождат по жълтите павета /не, че и един друг вид прасета не се мотаят около и в парламента/.

    Коментиран от #11

  • 11 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Монго":

    Ако се продължава в същият дух да се секат гори,да се разчистват поляните с тръни,да се разорават синори,и да се оре навсякъде,да се вземат ев. пари,може животинките да няма къде другаде да отидат,освен на жълтите павета,а някоѝ дали знае колко животни се затриват,хванати с капани,и пускани в заградени ловни стопанства,и трепани без никакъв шанс от власт имащите.