Last news in Fakti

23 Февруари, 2015 12:08 9 249 20

Ще атакуват Закона за адвокатурата на всички инстанции

  • атакуват-
  • закона за адвокатурата-
  • инстанции-
  • нотариуси-
  • счетоводители-
  • юристконсулти-
  • адвокатурата-
  • адвокати

Гилдиите настояват той да бъде изцяло пренаписан

Ще атакуват Закона за адвокатурата на всички инстанции - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Юрисконсулти, нотариуси и счетоводители се обявиха против законопроекта за промени в Закона за адвокатурата. Те бяха категорични, че ако неадекватния, криещ рискове за обществото закон, гонещ монополизъм, отгоре на всичко и противоконституционен, заплашващ националната сигурност, не бъде оттеглен, то той ще бъде обжалван на всички инстанции.  Юристконсулти, нотариуси и счетоводители призоваха за разум, но ако той не бъде проявен, ще сезират Комисията за конфликт на интереси, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за личните данни на населението и европейските органи. Общото становище е, че този законопроект е несъвършен и трябва да бъде изцяло отхвърлен, той крие рискове да навреди на обществото. Браншовите организации на счетоводителите, нотариусите и юрисконсултите настояха законопроектът да не се приема от Народното събрание и да бъде изцяло пренаписан.

Направените забележки към отделни разпоредби на проектозакона, даващи особено големи правомощия на лицата, регистрирани като адвокати, бяха твърде остри, тъй като според експертите, той ще доведе до нарушаване на права в областта на свободните професии и оскъпяване на редица процедури, които ще бъдат в прерогативите само и единствено на адвокатите, но не и на гражданите.

Като най-драстично нарушение в предлаганите поправки в закона нотариусите определиха нарушаването на принципа на публичност на нотариалната дейност. Според тях " се компрометират принципите на безпристрастност, нарушават се основни принципи на регулация на отношения, свързани с обезпечаване и защита на обществения интерес”.

Председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев изтъкна, че в проекта има противоконституционни текстове. Добави, че има огромна разлика между дейността на нотариусите и адвокатите. Нотариусът осъществява дейността си от името на държавата и то за своя сметка, това е вид упражняване на държавна власт, а адвокатите са призвани да защитават интересите на клиентите си.

Катранджиев отбеляза още, че според Съюза на нотариусите от ЕС, така предложените промени пораждат сериозно безпокойство,  защото създават условия за липса на контрол, на безпристрастност и на качество при осъществяването на посочените удостоверявания от лица, които не са нотариуси и за които не съществува задължението да спазват строгите правила на нотариалната професия, а така също създават и условия за злоупотреби.

Светлин Микушински от Нотариалната камара направи следното описание на предлаганите промени в Закона за адвокатурата. Четиричленно семейство, живеещо с сграда с 24 други семейства, решава една вечер да въведе изменения в етажната собственост. Най-напред решават да ползват две паркоместа, вместо едно, както е било дотогава. Решават асансьорът, който се ползва от всички, да бъде само на тяхно разположение.
"За да се гарантира едно решение, то трябва да е скрепено с отговорност и санкции и семейството взима и друго смело решение – всички собственици, които влязат в противоречие с взетите решения, дължат глоба. Но тя няма да е в полза на етажната собственост, а ще влиза в бюджета на това семейство", допълни Микушински.
Микушински подчерта, че при изготвянето на закона превес са взели някои адвокати с изявени амбиции за концентриране на повече дейност, отколкото позволява конституцията и законите.
Повдигнат бе въпроса и за контрола едно е да го упражняваш над 620 нотариуси, друго е над 12 000 адвокати и неизвестно колко чужди такива.
Не на последно място нотариусите отбелязаха, че проектозакона застрашава националната сигурност и суверинитет, защото сега нотариусите имат достъп до информационния фонд на МВР, както и до националната база данни на населението. Ако се приемат предлаганите поправки и адвокатите ще имат такъв достъп, в това число и чуждестранните адвокати, ще бъде вече е заплаха.
Законопроектът крие риск и за връщане обратно колелото към имотните измами, които вече са изчезнали, благодарение именно на дейността на нотариусите.

Промените ще забранят чисто административни дейности, счетоводни, консултантски, юрисконсултски и дори куриерски да се извършват от други лица. Според законопроекта счетоводителите и юрисконсултите ще бъдат закононарушители, извършвайки своята дейност, която в законопроекта вече е определена като адвокатска каза председателят на Националния съюз на юрисконсултите Кристина Димитрова.
Тя изрази опасения и по отношение на друг спорен текст в законопроекта:
„Със законопроекта се предвижда и въвеждане на изпит, отпадане на възможността за вписване на адвокат без държане на изпит с пет години юридически стаж, като по този начин се извършва замяна на понятието „юридически стаж" с понятието адвокатски стаж. Това според нас е недопустимо и смятаме, че по този начин ще се стигне до там, че един съдия с 30 години стаж ще трябва да държи изпит, за да стане адвокат", обясни Димитрова.

"Очевидно е, че в закона не става дума за това адвокати да извършват тези дейности, а само адвокати да ги извършват", посочи Георги Илиев, член на УС на юрисконсултите. Той отбеляза още, че законопроектът не е обсъждан с останалите юридически общности, освен от самите адвокати, както и с неправителствените организации. Тази липса на дискусия, по думите му, е сериозен недостатък.
Илиев определи като нецелесъобразно и дори опасно предлаганото изменение в закона, даващо право на адвокатите на свободен достъп до извършване на справки по дела, без представяне на документ за упълномощаване от страна на клиента, включително и достъп до Нациоанална база данни, поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Готвените промени в Закона за адвокатурата ще облагодетелстват адвокатското съсловие за сметка на редица други професии. Една от тях е тази на счетоводителите, каза Катя Трънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия:
„За нас основният проблем е, че редица дейности, които по своята същност са чисто административни, счетоводни, консултантски, дори куриерски, и са окачествени като адвокатски в чл. 24, ал. 1 от законопроекта, затова по тази причина чрез чл. 150 са забранени за извършване от други лица. Очевидно е, че в законопроекта не става дума за това и адвокати да извършват тези дейности, а само адвокати да имат право да ги извършват", заяви Трънчева.
"Считаме, че някои точки от закона са тотално неадекватни на потребностите на бизнеса, особено на малкия и на средния бизнес в България и биха взривили стопанския живот в страната, ако се приложат по предложения начин."

Според становището на Българската стопанска камара Законът е лобистки. Той задълбочава порочната тенденция за свръхрегулиране и ограничаване на достъпа до определени свободни професии и дейности, в противоречие с правилата на конкуренцията и свободната стопанска инициатива. Проектът едновременно разширява кръга на дейности, които се извършват от лицата, упражняващи адвокатската професия и ограничава достъпа до вписване в регистъра на адвокатската колегия. Забранява се осъществяването на дейностите от лица, които не са адвокати, чрез въвеждане на административнонаказателна отговорност.

Становищата си отделните гилдии са внесли до председателите на Народното събрание, правната парламентарна комисия, комисията по вътрешна сигурност, правосъдния министър и председателя на комисията за защита на конкуренцията.

И като капак през изминалата седмица бе и изразеният ентусиазъм на адвокатите да свалят статии от медиите, които не им харесват. Това предизвика бурен смях сред медии и експерти, защото още веднъж доказа, че част от адвокатите не само се изразяват некомпетентно, но и твърде много са си повярвали.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxaxa

    0 0 Отговор
    Адвокат=лъжец(крадец).Това е в България.12000 адвокати?!?Смях!На половина да ги съкратят!Пак са много тези мошеници!
  • 2 дедо Либен

    0 0 Отговор
    Глаааад, защото нямат работа! Мина времетж на пълните джобове до преди 5-6 години..
  • 3 скоро

    0 0 Отговор
    чух следния виц-какво са 1000 адвоката на дъното на океана? Едно добро начало...
  • 4 5566

    0 0 Отговор
    С тяхна помощ и по тяхни препоръки в българските съдилища се чуват само лъжи.Никъде не се лъже колкото в съда.
    Тук ще останат само милиционери и цигани до 5 години.......
  • 5 прост човек

    0 0 Отговор
    Аз съм прост човек и не разбирам, но знам, че нотариусите са безумно богати! Да си нотариус се наследява и не всеки може да стане нотариус! Това води само до едно, МОНОПОЛ в услугите, които предлагат въпросните дерибеи. Един нотариус прави от 5 до 10 бона на ДЕН! Проблема на търтеите, които прибират баснословни суми на фона на мизерията и глада около тях е да не им вземат адвокатите хляба.
    Не е нормално един нотариус да прави по 10 ХИЛЯДИ лева на ДЕН, докато средния българин работи за 500-600 нето на МЕСЕЦ!

    Коментиран от #6

  • 6 Dimitar Nikolov

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "прост човек":

    Наистина си доста прост човек и когато е така обикновено хората си мълчат за да не се излагат. Аз пък в качеството си на не много умен но доста по-добре информиран от теб и работещ точно в тази област ще ти кажа, че доходите, за които говориш са недостижими за нотариална кантора за месеци не за ден. Доходите на нотариусите са доста лесни за проследяване - регистрирани сме по ДДС, плащаме и ДОД. Таксите за нотариуси са ФИКСИРАНИ и ги има в закона, за сметка на това адвокатите не са регистрирани по ДДС и всичко заработено им отива като 100% приход. Нотариалната професия НЕ СЕ НАСЛЕДЯВА както фирмите например. За да станеш нотариус се явяваш на конкурс и точка, няма друг начин - така е в закона, а и ти трябват поне 3 години юридически стаж. А освен прост явно си и нагъл за да правиш квалификации кой е търтей и кой не без да си наясно за естеството на работата. Заповядай в кантората поне 2 часа за да видиш какъв панаир е и ако издържиш ти давам медал. Българинът винаги гледа в чуждата купичка без въобще да е наясно дали е по - пълна от неговата. Доходите ми стигат точно колкото да си плащам кредита по апартамента и да си издържам тричленното семейство и никога не съм завиждал кой как живее или с колко пари, но явно простотията и злобата вървят ръка за ръка в България най - вече

    Коментиран от #11

  • 7 wulkan

    0 0 Отговор
    Г-н Николов, г-н Николов .... трябва да си доста зле представен нотариус!!!
  • 8 ЛУКАС НОТАРАС

    0 0 Отговор
    Нотариус се прибира на ден с не по малко от чисти 5 бона в джоба.Николов стига си говорил глупости.На ден само от десетина продажби на коли и пълномощни плавиш поне 1000 лева.Изготвяш ги и освен това ги заверяваш, всичките пари си ги прибираш.Сделките с имоти са още по сладки.Келепир пълен.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЛУКАС НОТАРАС":

    Никът ти трябва да е "прост човек 2".
  • 10 со

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЛУКАС НОТАРАС":

    Последно 5000 или 1000?
  • 11 прост човек

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Dimitar Nikolov":

    Николов, не бъди толкова скромен де, какво са за теб 10 бона на ДЕН? Плащаш кредита и там да има за храна викаш..... :) Ей, Николов, що се правиш на интересен или си мислиш, че хората трева пасат??? То, че съм прост, прост съм, ама чак пък толкова вдлъбнат.......?!
    Фактите са следните:
    1. За да стане някой нотариус, трябва да умре някой нотариус, защото бройките са определени!
    2. Трябва да имаш много дебели връзки за да станеш нотариус, трбява и да буташ или да си бил дърто комуне примерно.
    3. Знаеш ли че някои нотариуси по цял ден стоят с краката на бюрото и даже ги мързи да ударят един печат. Даже за 50-60 лв не се повдигат, а си имат слугиня да ги обслужва!
    4. Не е вярно, че отчитате всичко, чувал съм, че си въртите и далаверки.
    5. Истината е, че сте МОНОПОЛИСТИ и сте фрашкани с кинти и то точно поради тази вратичка в закона да сте единствените, които могат да се подпишат и да ударят един печат!
    6. Отговорност не носите никаква, до сега не съм чул за осъден нотариус.
    Закона ви дава привилегията да прибирате огромни суми пари?! Значи, ние трябва да се спукваме от работа, докато вие ПРИВИЛЕГИРОВАНИТЕ да прибирате баснолсовни суми ей така от въздуха??????
    Много ясно, че закона трябва да се промени, защото никой няма нужда от вашите скъпи "услуги", пък и вашият печат и подпис са само формални и от тях не зависи нищо. Беззаконието в България е факт!
    Ти си наглия Николов, нагъл и надменен, "богоизбраният" с голямото самочувствие, че е единствен.
    Време е някой да сложи край на вашето "царуване". Като искаш пари ще бачкаш, като нас, нормалните хора!
    Не може една професия да я толерира закона за сметка на останалите.
  • 12 прост човек

    0 0 Отговор
    Значи, един нотариус ако се прибере вкъщи с по малко от 3000 лв за деня се мръщи! Просто перефразирам казаното от един действащ нотариус... :)
    Има примери как един нотариус издържа цели семейства, никой не работи..... :)
    Мъка! На сина си купи джип за 150 бона, на дъщерята кой знае какво и никой не бачка. :)
  • 13 прост човек

    0 0 Отговор
    Между другото и аз съм чувал, че правят по около 5 бона на ден, а в силните им дни минават и 10 ХИЛЯДИ ЛЕВА НА ДЕН, ей така, щото примерно в дадено населено място има 1 или 2 ма и тва е...... Седят си по цял ден и прибират пара с любезното съдействие на тъпите закони, които разбираш ли казват, че само нотариус може да го направи.
    Различните нотариуси имат различни проценти върху сделките, ако го познаваш или е на кеф, може да те мине тънко. :)
    Когато няма конкуренция така става!
  • 14 айде чао

    0 0 Отговор
    Много "прост човек" станаха тука май.
  • 15 жжж

    0 0 Отговор
    Ало, 2015г. сме, а не 2005-06. Тогава валяха пари, сега е умрела работа навсякъде. Явно и при адвокатите е така, та се чудят откъде да изкарат някой лев. Ама много късно се сетиха и дори номерът им да мине, ще бъдат неприятно изненадани. А и адвокати заверки в Европа не правят. Като станем американски щат, тогава.
  • 16 голем филм

    0 0 Отговор
    Ха-ха. Работата е Better Call Saul. Виж в Замунда.
  • 17 ВАС

    0 0 Отговор
    Абсолютно, може на общото им събрание да си организират една прожекция.
  • 18 юрисконсулт

    0 0 Отговор
    Ей, адвокатите, много се излагате. Когато на нотариусите им спадна работата в пъти, те поискаха ли да се явяват по дела. А сега ревете, че и в паницата на юрисконсултите и счетоводителите гледате. Жалка работа.
  • 19 ЕС

    0 0 Отговор
    Вижте как е в ЕС и стига измишльотини.
  • 20 ние

    0 0 Отговор
    Нотариусите имат право, но имат и задължение да правят заверки, защото им е възложено от държавата. Адвокатите искат да имат право да заверяват. Ако им дадат право, нека им вменят и задължение да го правят и то при същите условия и изисквания като за нотариусите. Тогава не съм убеден, че все още ще искат да имат удостоверителни функции.