Last news in Fakti

3 Март, 2015 16:48 4 425 13

Трети март е и национален Ден за размисъл

  • пламен павлов-
  • история-
  • трети март-
  • 3 март-
  • национален-
  • ден за размисъл-
  • освободителната война-
  • знамената

Изглежда парадоксално, но единството на нацията тогава е по-силно, отколкото днес

Трети март е и национален Ден за размисъл - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пламен Павлов е професор по история. Преподавател е във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" по история на Византия и средновековните балкански държави. От 2003 г. е водещ на предаването "Час по България" на телевизия СКАТ. Бил е председател на Агенцията за българите в чужбина през периода 1998-2002. Статията на проф. Пламен Павлов е публикувана първо във в. "Труд". Настоящото заглавие е на Факти.бг.

Трети март, нашият национален празник, от години предизвиква и възторжени, и противоречиви реакции. Понякога, уви, и смазващо равнодушие, което принизява свещената дата до … „почивен ден”, дори до „един от няколкото почивни дни”! Какво да кажем за казионното театралничене на ангажираните „официални” лица? Кога най-сетне ще проумеем дълбокия смисъл на Трети март - деня, чието олицетворение е българското знаме – знамето с „народните цветове” – бяло, зелено, червено, както са казвали българите през ХIX в. Знамето – иконата на нашия дух като народ.

Историческа истина е, че Освободителната война (1877-1878) е най-яркият резултат от Априлското въстание – българската революция, “морална и с оръжие”! Започнатата от Руската империя война е своеобразна материализация на световния протест срещу "българските ужаси". Ужасяващите новини от Батак и десетки селища в България заемат първите страници на световната преса, глас в защита издигат най-светлите умове на епохата: Юго, Достоевски, Толстой, Дарвин, Менделеев, Гарибалди... Великите сили не могат за пореден път да загърбят каузата на достоен народ, какъвто тогава са българите в очите на свободните хора в свободния свят! Войната, която наричаме Освободителна, надали би постигнала победен край, ако не беше кауза за нашите прадеди. Когато си спомняме тази война, не можем да не се опълчим срещу един от най-неверните митове - че сме „освободени даром”! Без да оспорваме ролята на руската армия, на войниците, офицерите и генералите на тогавашната Руска империя – руси, украинци, финландци, поляци, представители на други нации. Освобождението на България не е изключение, същото е и при Сърбия и Гърция. Участието на прадедите ни във войната обаче е значимо - в редовете на Българското опълчение, на т.нар. т. нар. народни милиции (доброволни отряди, създадени в Стара Загора, Казанлък, Карлово, Сопот, Габрово, Севлиево и др.), и „народни горски (планински) чети” участват хиляди българи.

Благодарение на българските разузнавачи, русите познават Балкана с всички му проходи, пътеки и пътечки по-добре от турците, владели тези места пет века! В разгара на войната в значителна степен продоволствието на армията е осигурявано от българските общини.

Естествено, Руската империя преследва своите геополитически интереси, но в случая те в съществена степен съвпадат с онези на угнетената българска нация. Руската политика цели да създаде една зависима България, една покорна марионетка. Само след броени години младият български елит намира воля да отхвърли чуждата намеса и да насочи развитието на страната в посока на европейската модерност - като стопанство, обществен ред, култура, ценности. Злощастието за българите е Берлинският конгрес, който запраща изконни български земи в лапите на алчните съседи. И то след война, която е израз на националното единство! От записалите се в Опълчението над седем хиляди доброволци, около хиляда (!) са от Македония, впечатляващ е броят на бесарабските българи, няма град и околия в България, от която да няма опълченец. Изглежда парадоксално, но единството на нацията тогава е по-силно, отколкото днес…

За поколения българи обявената на Трети март в Сан Стефано държава България е идеалът за национално обединение, нашата “Българска мечта”, за която са пролети реки от кръв. Идеята за обединение обаче съвсем не е архаика и плач по изгубеното - единството със сънародниците ни в Македония, Сърбия, Румъния, Украйна, Молдова, Гърция, Албания изисква средства, съобразени с днешното време. Ако се върнем обаче към оня 19 февруари / 3 март 1878 г., нека си спомним как само за 7 години неукрепналата ни държава осъществи Съединението, започна модернизация на своето стопанство, култура, образование, армия... Такъв е духът на Трети март, който е и национален Ден за разсмисъл – кои сме, защо сме такива и какви трябва да бъдем.

Идеята на „Труд” да ни припомни същността на националния празник с „лицата” и „биографиите” на българските знамена е чудесна – за нашите предци знамето не е стандартен военен флаг, а знак за държавност, история, достойнство, вяра! Шито и везано често от ръката на девойка, в сърцата на опълченците знамето е неръкотворно, притежава Божествена сила на икона и хоругва.

Същевременно „историите” на знамената на българските опълченски дружини са доказателство за кръвната връзка между българската революция и една война, която е ръководена от държава, изпитваща патологична ненавист към … революционерите! Знамената са грижливо пазени от опълченците, за да бъдат развети в следващите, уви, не дотам успешни Освободителни войни през 1885-1886, 1912-1913 и 1915-1918 г. Тази забележителна приемственост на знамената, с други думи – на идеите и хората, е смисълът на Трети март – повече от достатъчна причина, свеждайки глава пред националното знаме, поне за миг да се слеем с радостите и болките на нашата България…


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    3 0 Отговор
    Защо на трети март не видях никого от нашите ДЕПУТАТИ на тържество на което единствените представители бяха: президента и Лютфи Местан. Къде беше ББ,ЦВ ЦВ,и другите,Атака имаха митинг,а ГЕРБ,Реформаторите ,а Патриотичния фронт ,АБВ,всеки си взел х..я под мишница и е отишъл на почивка,къде е тържественото празнуване,къде са ръководителите на ДЪРЖАВАТА,гледат си кефа в Гърция или още по далече от България.Затова ли сме ги избрали,че те не уважават НАЦИОНАЛНИЯ празник на държавата на която сме ги избрали за ръководители.Още веднъж доказаха,че тях не ги интересува нищо друго освен КЕЛЕПИРА нямат никакво отношение към,,ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ,,държавните хора да са начело,да поведат народа си.Това са пълни боклуци, предатели,не са за парламента,ДА СИ ХОДЯТ,НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА СА ТАМ.
  • 2 ертъу

    3 0 Отговор
    добре че Атака направиха митинг... че да разберат малките деца какъв ден е.
    Четох на Борисов словото по фейзбук понеже в чужбина празнува той националния празник....хаха и не разбрах нито от какво семсе освободили нито кой ние освободил..
    Сега гледам Плевню са плюнчи и чете от един лист някво слово и пак не став аясно кой ни е освободил и от какво

    хахаха жалка картинка тцтцтц тия хора деца нямат ли пред тях да се засрамят поне
  • 3 ммм

    1 0 Отговор
    президенто и премиеро бяха забравили да кажат кой ни освободи.....РУСИЯ ни освободи,и пак ще ни оевобождава

    Коментиран от #13

  • 4 Колев

    1 0 Отговор
    Добре че Русия ни е освободила,трябва да сме благодарни на Русия и Руския народ.Хиляди Руснаци са дали живота си сега да сме свободни.Поклон пред паметта на загиналите Руснаци и Българи загинали при освобождението на България.Жалко е че някой плюят върху историята и изопачават истината.
  • 5 верт

    1 0 Отговор
    добре че Атака направиха митинг... че да разберат малките деца какъв ден е.
    Четох на Борисов словото по фейзбук понеже в чужбина празнува той националния празник....хаха и не разбрах нито от какво семсе освободили нито кой ние освободил..
    Сега гледам Плевню са плюнчи и чете от един лист някво слово и пак не став аясно кой ни е освободил и от какво

    хахаха жалка картинка тцтцтц тия хора деца нямат ли пред тях да се засрамят поне..
  • 6 веее

    2 0 Отговор
    да 5-6000 митинг ..нова тв бтв и канал 1 не ги забелязаха и отразиха

    американците владеят изцяло медиите смятай ква американска колонизация , военни бази , икономиката и медиите заграбиха тотално
  • 7 сдфг

    0 0 Отговор
    да иначе цяла година отразяваха платените протести на ония друсаните със слушалките в газа 50-60 4овека дето скачаха срещу 1 милард дълг на Орешарски А ПРОСПАХА ТОЗИ ЗА 16МЛРД
  • 8 Мишо

    1 0 Отговор
    Май коментиращите нищо не са разбрали от статията.Дори и днес разделени и озлобени.Много жалко.
  • 9 Българин

    1 0 Отговор
    Срам и позор за българските държавни институции в лицето на Народно събрание, Министерски съвет, Президентството, Националното радио и Националната телевизия! Днес, 3-ти март - националния празник на България, на който честваме освобождението на България от 500 годишното турско робство от Русия, всички тези по-горе изброени институции не обелиха и дума, от кого са ни освободили и кой е направил това? Просто нямам думи, с които да изразя огромното си възмущение от тези хора, те не заслужават да се наричат българи, те са национални предатели, просто един голям срам и позор са те!!! И съм сигурен, че Бог не ще ги забрави за своето възмездие. БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 10 НРБ

    1 0 Отговор
    ама Вие продължавате да гласувате !???????
    от 1989 - нататък ви въртят на х..я и никой не се усети
    всички са един дол дренки
    всички гледат да се докопат до кинтата $$$$$$$$$
    робовладелческия строй продължава $$$$$$$$$
  • 11 НРБ

    0 0 Отговор
    цитат от в. ТРУД

    Трети март, нашият национален празник, от години предизвиква и възторжени, и противоречиви реакции. Понякога, уви, и смазващо равнодушие, което принизява свещената дата до … „почивен ден”, дори до „един от няколкото почивни дни”! Какво да кажем за казионното театралничене на ангажираните „официални” лица? Кога най-сетне ще проумеем дълбокия смисъл на Трети март - денят, чието олицетворение е българското знаме – знамето с „народните цветове” – бяло, зелено, червено, както са казвали българите през ХIX в. Знамето – иконата на нашия дух като народ.
  • 12 oleg

    0 0 Отговор
    http://s00.yaplakal.com/pics/pics_original/2/9/2/4973292.jpg
  • 13 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ммм":

    3 МАРТ- РУСИЯ Е ОСВОБОДИЛА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО 500 ГОДИШНО РОБСТВО ! МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ТОВА ! И ЕВРОПА ВИНАГИ СА БИЛИ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ ТЕ СА ФИНАНСИРАЛИ СУЛТАНАТ ДА НИ ДЪРЖАТ КОЛКОТО МОЖЕ ПО ДЪЛГО ВРЕМЕ ПОД ТУРСКО РОБСТВО ! РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ- ВЕЧНА ДРУЖБА !!!