Last news in Fakti

8 Март, 2015 10:00 4 721 29

Царски гамбит

  • симеон сакскобургготски-
  • царски гамбит-
  • завръщането-
  • политическа система-
  • васил калинов

Завръщането на Симеон Сакскобургготски ще хвърли в сероизен смут цялата политическа система

Царски гамбит - 1
Симеон Сакскобургготски взе участие в честванията на Националния празник 3 март. Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на политолога Васил Калинов за Факти.бг.

Обръщението на  група интелектуалци за връщането на Симеон Сакскобургготски в политиката, по същество известява, че партията шах започнала в началото на века не е доиграна. Ако си направим труда и се върнем към написаното преди изборите от 2001 г. и Решението на Конституционния съд, който не допусна Царя до участие в президентските избори ще видим, че още тогава се прокрадва мисълта, че предстои дълго разиграване на шахматната дъска. Може ли да анализираме протичащите обществено- политически процеси в страната през последните 15 години като ги сравним символично с партия шах стил „Царски гамбит”? Има основание за подобно сравнение, но сега трябва да кажем нещата по-ясно без да се заплитаме в ненужна символика.

Безспорен е факта, че на фона на дълбоките проблеми, които са обхванали България все по-осезаемо се откроява огромният дефицит на държавност и държавници, които автентично да изразяват интересите на обществото и личността, да са носители на гражданска доблест и съвест. Фалшът, който е залял страната ни и създава благоприятна среда за битуването на фиктивна демокрация, бутафорни институции превръща България във формална държава. Налице са всички симптоми за това, че българската държава не функционира. Налице е сериозен разрив между народа и властта.

Така създалата се обстановка в България, Европа и света търси своето разрешение. В едни държави на преден план излизат неординарни политически сили да ги ръководят, в други се инспирират военни конфликти, в трети се възползват от тях, в четвърти увеличават с 10 % военния си бюджет. Така или иначе, очевидно в световен мащаб протичат сложни геополитически процеси на прекрояване на света. Свят от 1800 души, които притежават половината от парите на света. Малка България се люшка в този вихър и от това се възползват политическите инженери, които имат богат опит през последните 25 години и постигнаха забележителния резултат- повече от 2 млн. българи да живеят извън пределите на страната. А всъщност може ли някой да каже, кои са 1000-та човека, които притежават 90% от парите на България?

Благоприятна е обстановката и добре избран момента за това обръщение, когато в страната ни всички „знаят”, че президентът е избран с купени гласове, когато се знае, че параламентът е формиран с купени гласове, когато предстои да бъде сформирана местната власт с купени гласове. Появата на Царя може да роди надеждата, че най-после ще се сложи край на това падение. Още повече, че за всичко, което става в нашата страна са добре информирани и в Европа, и в Америка, и в Русия, и в Китай...и на село.

Стартирането на това политическо начинание, дори и да не се осъществи, при всички случаи сериозно ще променя политическата ситуация у нас. Ако Симеон Сакскобургготски се кандидатира за президент сега, той ще бъде предпочетен. Това ще накара „вездесъщите” управляващи днес да си спомнят от къде са тръгнали, кой ги е допуснал до трапезата, а може би ще си помислят и за това колко много са преяли....

Двуличието в българския политически живот зарази цялото общество. Превърна човека в „лакей”, готов на всичко, за да оцелее. Да има работа. Да устрои децата си. Да се докопа до европейските и бюджетни пари. Цели системи, създадени да обслужват същото общество, са се превърнали в мафиотски кланове, като най-фрапиращи са примерите с банковата, съдебната, здравната и на обществения ред. Няма учреждение, финансирано от държавния бюджет и европейските програми, което да не е изградило обръчи от фирми, с които дружно да обсебват всички възможности за финансово облагодетелстване. Само ако се оповестят истинските лица, които стоят зад фирмите, които печелят обществени поръчки, ще добие гласност, това, което повечето знаят- хората, които управляват България от столицата до селата. И не случайно, именно тези хора приемат държавата като тяхна лична собственост.

Завръщането на Симеон Сакскобургготски ще хвърли в сероизен смут цялата политическа система и предполагам, че ще предизвика ответна реакция. Ще я принуди или бързо да преанаранжира властовите системи по нов начин и промени държавното устройство, или залисани в собствената си „непогрешимост” ще дадат шанс на Царя да влезе в президенството. В двата случая печеливши ще бъдат и българският народ и Царят.

Кое ме кара да мисля така:
- Всеки може да си представи как ще се промени поведението на властващите днес и особено на сегашния премиер, ако президент е Симеон ІІ. Всъщност, мисля, че още с вестта, че се готви подобен ход вече се работи това да бъде осуетено.
- Влизането на Царя отново в политиката ще доведе до коренна промяна от политическото говорене до поведението на политиците.
- Този ход ще промени значително загубения авторитет на страната ни, както в ЕС така и в останалия свят.
- Ще даде кураж за провеждането на радикални реформи на държавата и в държавата, без които не можем да съхраним суверенитета си, който сега ежедневно губим.
- Помни се, че когато беше министър- председател и лидер на НДСВ, се живееше много по- добре- без да се пречи на бизнеса, без „полицейщина”, без закани и т.нататък, независимо от допуснатите грешки, проявените слабости и свръхобещания.

Споделям моите разсъждения, като човек с републикански, социални и патриотични възгледи, воден от разбирането, че е необходим много сериозен и задълбочен анализ на състоянието на българското общество. Той не е по силите на нито един отделен човек, на нито една от институциите, но е редно да се започне дискусия по истинските проблеми на България и на хората, защото ситуцията е нетърпима. И ако сега се постига някакво обществено спокойствие, благодарие на манипулациите на политическия елит, то е до време. Ако България не го направи, то съм убеден, че ще ни го наложат отвън.........., като държава достигнала сама до падението да се управлява изцяло отвън.

Според мен, ситацията в станата е такава, че единствено полезният ход за България може да се окаже завръщането на Царя в политиката. Тази ситуация се създава именно от днешните политически фактори, които най-силно ще крещят от завръщането му и които са най-отговорни за днешното състояние на страната ни и най-безполезни за нейното бъдеще.

Васил Калинов
политолог


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 simbio

    1 0 Отговор
    Връща се, защото го осъдиха заради царските имоти и сега е гол като пушка!

    Коментиран от #7, #11, #15

  • 2 молба към Бога

    1 0 Отговор
    Боже, моля те опази България от Крадлив дедо. стигат му 8 години.
  • 3 onq s konq

    1 0 Отговор
    То ако "връщането" ставаше тъй-..."Аэ отидох эа малко да си купя цигари,но вече се върнах"?!И кой е луд да вкарва пари в купуването на гласове эа тая личност,след като няма да се съберат и 1/10 от необходимото?!...
  • 4 Иракли

    1 0 Отговор
    Толкова много хора повярваха!АЗ гласувах за него!.........а той се
    ИЗ.РА на авторитета на баща си и дядо си!Не,това лице неможе да
    бъде ВОЖД!.......
  • 5 Ега си

    1 0 Отговор
    Чак сега ще оплешивеят горите на България!Идва Попа!
  • 6 анти фашист анти комунист

    1 0 Отговор
    червени номера
  • 7 съсел

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "simbio":

    А някой да каже нещо за 16-те милиарда? Царските имоти са нищо в сравнение с тах.

    Коментиран от #14

  • 8 крадлив

    1 0 Отговор
    царски БАНДИТ
  • 9 българин

    0 1 Отговор
    Цара- президент, президент))
  • 10 българин

    0 1 Отговор
    Но определено ще му имат респект в Европа и в света)
  • 11 Змей

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "simbio":

    1. Замириса му на Еврофондове и доприпка
    2. О-раните от БСП пробват римейк на тройната коалиция
    3. Бялата мечка иска да пусне пак ретро плочата
  • 12 Бай Хуй

    1 0 Отговор
    Платена публикация за царския б....к
  • 13 рере

    1 0 Отговор
    аз съм от тия балъци дето пуснаха за него в първия им мандат ....после се издрайфах като подари половината министерства на ДПС..втория мандат се доо.ра ...

    Той приватизира бтк и енергото.

    Само от бтк загубите са милиарди ..продадаха я за 200 милиона ..после часниците я препродадаха с последна продажна цена 3,7 милиарда....
    За справка само сградата на бтк втв варна струва 80 милиона -Марешки я купи преди няколко госини... А ЦАРЧЕТО я продаде за 200 милиона цялата бтк .

    Да не говорим за врърката с външния дълг ..и там няколко милиарда загуба заради Велчев

    Царя е политически Труп като Костов

    Нали и сега я има НДСВ ама процентите им на избори са под 0,25%

    ТЪЙ ЧЕЕЕ СЪС СТАТИИИ ПЛАТЕНИ НЯМА КА ДА СЕ РЕАНИМИРА НДСВ

  • 14 Фанети Мазакура

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "съсел":

    Каква каза, че ти е диагнозата?
  • 15 ани

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "simbio":

    Преди да дойде първия пътна власт, гледах испанска телевизия и в предаването имаше две "були " които ревяха , че пенсиите им биле малки и чакали да дойде царя та да ги оправи ! Е, "сигурно" ги е оправил !! Това крадливо същество дойде с гласовете на глупавите хора само заради царските имоти , а и заради "обръснатите " от него гори ! Този комарджия сигурно пак ще се опита !! Дано глупаците този път да са по-малко и като цяло на "царя" да му покажат червен картон!!!
  • 16 старшината

    1 0 Отговор
    ОКРАДИ НАРОДА ЗА 800 дена ВСИЧКИ ИМОТИ ДА СЕ ВЪРНАТ НА ДЪРЖАВАТА ДА МУ СЕ ОТНЕМЕ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО КРАКЪТ МУ ДА НЕ СТЪПВА ПОВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ НА ТОЗИ КРАДЛИВ МАРОДЕР ..
  • 17 Никито Иванов

    0 0 Отговор
    симеончо се О.РА, ся ко......ша са връща, ама няма кой да му плати вересиите по казината, ша гледа пак да КРАДНЕ.......а бил син на най-великият ЦАР в нашата нова история. чушки.......матриала КОФТИ :) Царски Бандит=Гамбит :)
  • 18 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    Освен оцветяването на пейзажа в жълто(на.иране) със сделките с енергото,БТК и др.,бих добавил десените от рядко бебешко жълто,
    който направи и другия доверен човек на царя-Ники-Джуджето.
    Този направи такива пакости в администрацията,че сигурно
    5 парламента не могат ги оправят.И,каква е тази наглост да дава
    заявка за власт,не мога да разбера,трябва да си голям гьонсурат.
  • 19 слуга

    0 0 Отговор
    царю имаш ли още имоти и гори за взимане?взимай ги бързо иначе ще ги изсекат.бързай че...
  • 20 слуга

    0 0 Отговор
    царю имаш ли още имоти и гори за взимане?взимай ги бързо иначе ще ги изсекат.бързай че...
  • 21 слуга

    0 0 Отговор
    царю имаш ли още имоти и гори за взимане?взимай ги бързо иначе ще ги изсекат.бързай че...
  • 22 слуга

    1 0 Отговор
    царю имаш ли още имоти и гори за взимане?взимай ги бързо иначе ще ги изсекат.бързай че....
  • 23 слуга

    1 0 Отговор
    царю имаш ли още имоти и гори за взимане?взимай ги бързо иначе ще ги изсекат.бързай че....
  • 24 слуга

    1 0 Отговор
    царю имаш ли още имоти и гори за взимане?взимай ги бързо иначе ще ги изсекат.бързай че нема да ти остане много много.
  • 25 биг цхо

    1 0 Отговор
    ЦАРЮ,бягай далеч от родината ни-пак ли огладня,та искаш в плитиката.Видяхме какви ги свърши.Лек ти път.
  • 26 тошибиян

    1 0 Отговор
    нищо не зависи от стадото
  • 27 Димитър

    0 0 Отговор
    ..."Появата на Царя може да роди надеждата, че най-после ще се сложи край на това падение."... това е толкова комично :) Симеончо да бъде асоцирван с каквото и да е положително. Предполагам има нужда от пари и имотчета.
  • 28 Сайонара

    0 0 Отговор
    Poneje neuspq da specheli vsichki dela koito vodeshe za da pribere imotite za milioni sega shte iska da wleze v politikata da si gi pribere suvsem zakonno kato si propravi nekoq vrati4ka v zakona. Poneje durjavata ni e K***A a politicite ni sa suteniorite.
  • 29 иван иванов

    0 0 Отговор
    ... "като човек с републикански, социални и патриотични възгледи, воден от разбирането, че е необходим много сериозен и задълбочен анализ на състоянието на българското общество"...

    Дай да се разберем сега, като отговориш много ясно на следното :
    Какъв ти е точния мотив да напишеш тая статия? Щото много ни станаха тия с патриотичните възгледи водени от незнам си какви мотиви, само не и финикийските? Много сте ми интересни такива надъхани патриоти, когато пишете платени статии как ставате маймуни и сами се хапете по опашките.

    Ама прав беше Христо Калчев, Бог да го прости, както пише в един от романите си : "Българите се имаме за най работливата нация, най честната, най най най най ... а действителността е точно обратната".