Last news in Fakti

22 Март, 2015 09:00 3 351 12

Чичко, а ти от кое БСП си?

  • георги харизанов-
  • бсп-
  • станишев-
  • миков-
  • ляво

Станишев, на кой ги остави?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като едно от най-провалилите се звена на нещото, наречено „кабинет Орешарски“, ще остане анти дясната пропаганда от страна на медиите на успелия млад и на взелите непотърсени заеми от КТБ. Една по една се срутиха всички опорни точки по отношение на десницата, с които беше оплют протеста и опозицията по онова време. Да, Борисов може да обедини българското дясно. Да, Радан Кънев и Петър Москов могат да са успешни и като управляващи. Да, ДСБ и ГЕРБ могат да работят заедно. И не, нито ГЕРБ е авторитарно - тоталитарна силова групировка, нито РБ е нечия глухоняма патерица без собствена физиономия и позиция.

Какво обаче се случва в лявото?

Няма смисъл да се обсъжда нещото АБВ. Нещо без идеология, без идея и без бъдеще. Нещо, създадено само за да реабилитира агент Гоце и да задоволи личните му напъни да не е „бивш“. Нещо, което очевидно няма нищо общо с лявото, не е център - либерално и определено не е дясно, поне по състав. Към момента нещото е без лидер, замалко не бламира министъра си, и няма да е изненада ако изчезне много преди да се самоопредели. А и най-изумителното е поводът за театралната оставка на агент Гоце, наричащ себе си „социалният президент“ – а именно тригодишната рамка на обслужването на дълга, която да гарантира именно социалните плащания на ресорния му вицепремиер. Красота.

Няма смисъл да се обсъжда и нещото Атака. Лицето Сидеров, известен и като Бялата Златка, за пореден път си намери театрална ниша и оцеля в политическия мач с помощта на руски духов оркестър и сполучливо оползотворяване на геополитическата обстановка. Фино експлоатирайки страховете и незнанието на „белите цигани“ с голи глави и кубинки, и носталгията по Дядо Иван на бабите и дядовците в малките населени места, човекът просто за пореден път оцеля. Да, напоследък наруши маса закони и Конституцията с куп простотии по отношение на война, мобилизация и прочее безумия, но явно съдебната система подхожда с великодушие и снизхождение към евтиния му вреслив театър.

БСП обаче има смисъл да се обсъжда. И то извън познатото футболно клише „За да е силен Левски трябва да е силен и ЦСКА“. А и аз нямам проблем с членовете на БСП – ляво е имало, има и трябва да има. Идеята за социалното и солидарната грижа за болните, слабите и тези, които са в затруднена ситуация не по своя вина, е отдавна направен избор в цивилизованите общества. Само че според мен членовете на БСП имат проблем с това на какво точно са членове, поради следните въпроси:

    - Членуват в БСП, което е член на ПЕС го председателства чрез Станишев, проевропейско е и е против анексията на Крим, и като такова признава и подкрепя политиката на ЕС спрямо Русия и наложените икономически санкции? Или членуват в БСП, което ходи в Москва да му дърпат ушите, и чиито настоящ председател Миков стои засрамен пред строя, докато путинистите от руската дума държат обиден и назидателен тон спрямо България?

   -  Членуват в БСП, което ще припознае модерната глобална лява политика и ще започне да прокламира съвременни леви ценности и идеи, сред които попадат щекотливи теми като гей браковете и абортите, БСП, което ще започне да работи със зелените каузи и против корпоративните интереси на едрия бизнес? Или членуват в БСП на милионерската върхушка, което иска да строи нови ядрени мощности и да налива милиарди в джобовете на няколко избрани едри капиталисти, иска да реиндустриализира с държавни пари и открито показва носталгия по годините на зрелия социализъм?

   -  Членуват в БСП, което ще разтвори строя и говоренето си и няма да позволи да бъде „изпреварено отляво“ от нови несистемни популисти? Или членуват в БСП, което въпреки отхапания центристки и чисто мажоритарен вот от АБВ, и отнетите ултралеви русофилски избиратели от Атака, ще продължи да се капсулира на Позитано, блокирайки улицата с безкраен кортеж от лимузини за милиони левове?

  -  Членуват в БСП, което ще започне работа с гражданското общество и активните организации на млади хора, интересуващи се от социални каузи и работа с хора и общности в неравностойно положение? Или членуват в БСП на Мая Манолова, която под „граждани“ разбира Нина Гергова и Бисер Петното, и ще отваря на какъв МОЛ, в който тепърва някакви хора ще измислят топлата вода на тема „що е то ляво и има ли почва у нас“?

Мога да питам и още, но няма смисъл. Което е жалко. Защото извън футболното клише, именно неадекватността на днешните лидери на Позитано е причината, поради която някакви неща като Атака и АБВ изобщо съществуват.

А ако тази неадекватност продължи /засега няма никакви индикации за противното/ нищо чудно да настъпят времена, в които освен Станишев, и Волен да започне да ни се вижда като нещо съвсем приемливо на принципа на по-малкото зло.

Просто погледнете малко на юг от нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Поздравления за автора!
  • 2 FireRainPleasurePain

    0 3 Отговор
    Едно се чудя. Дали от ГЕРБ лично плащат на бездарните драскачи, или плащат директно на "вестника" :?

    Коментиран от #12

  • 3 любител

    1 0 Отговор
    Браво отдавна, не сте писали смислена статия!

    Коментиран от #5

  • 4 The Bear

    0 0 Отговор
    Гусин Харизану-у-уф, ... гусин Харизану-у-уф! Вярно сте задали въпросите относно БСП.... смятам всеки до момента има множество различни отговори, които се въртят около заключението, че останалите в БСП Господа водят крайно противоречив личен, социален и политически живот, а действията им са меко казани хаотични, необосновани, излагащи ги, издаващи ги - докато те се стремят да замажат очите на хората от целевата си група избиратели и да скрият именно своята безидейност, несъзидателност, неопределеност и водещата ги последните 20 години алчност за лични облаги. До там се стигна, че вече приемат за нормално и не се притесняват от неетичното си поведение и поблични прояви, изпълнени с демонстрации на статус и охолство, изместващи на заден план всички идеали на някогашното БСП, показващи самозабравянето им и унизителното подценямане интелигентността на хората от народа с популистките си прокламации и лежерното си бездействие. Тези трябва да си ходят. .... Виж що се отнася до Атака и АБВ малко сте се пообъркали. Да - АБВ бе отроче на отчаяния опит за запазване на по-голяма част от баницата на БСП и въпреки младостта си потъна в прах, навярно скоро ще има крах ... или преименуване в нещо също така безидейно. Но АТАКА тръгна с много добра и обещаваща идеология (идеолог бе Валери Симеонов с група близки съратници един от които Г-н Енчев), и успеха й бе продиктуван от близостта на тази идеология до копнежите на хората - т.е. не се искаше много, само връщане на изгубените ценности от времето на "соца" - не връщане на соца. Просто не трябваше да се губят хубавите неща при прехода. Бе заложено силно и постоянно отстояване на националните интереси, което не се наблюдаваше в нито един момент след 10.11.1989г. Това привлече хората. Много, които отричат тази партия въобще не са си направили труда да се запознаят с нея. Пропадането й обаче дойде след влизането в НС и отцепването от В.Симеонов. С общи уселея на всички врагове бе купена и опропастена. Като свършат паричките пак се почва истерията:)) Сега сме на път да проверим Патриотите - според мен всичко друго до сега се компрометира ужасно. От изказването Ви гусин Харизанов личи доста негативно отношение към Русия и нейния лидер, което показва силна заблуда относно международната обстановка, загуба на памет относно историческото ни минало, бягане от естествените неща които ни сближават с Русия, силно непознаване на руския народ и някакъв страх от един от най-адекватните лидери на нашето съвремие, който страх вероятно е причина за отношението Ви към него. Мисля че е добре да почетете и нещо от другата страна, да разширите кръга на източниците на информацията, на основата на която си играждате мирогледа и подреждате приоритетите си и ценностите си. Поздрави от Бурагс.

    Коментиран от #7

  • 5 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "любител":

    Запетайката трябваше да бъде преди 'отдавна', а не след.
  • 6 ЛУД ФЕН

    1 0 Отговор
    Чичкото е от ГЕЙ направлението на бсп!

    Коментиран от #10

  • 7 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "The Bear":

    Поздравления,поредната ви чудесна статия,нямам какво да добавя,щом все още са останали хора,като вас,има и надежда.
  • 8 The Bear

    0 0 Отговор
    За мен ли става въпрос? Или за автора на статията?

    Коментиран от #9

  • 9 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "The Bear":

    Естествено ,че за теб.Може умишлено използваната учтивата форма на обръщение в поста ми ,показваща уважение,за момент те е заблудила,колкото до „автора„ на статията ,мисля,че достатъчно ни е ясен,още веднъж ,поздравления.
  • 10 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЛУД ФЕН":

  • 11 Баба Вуна със Бастуна

    0 0 Отговор
    -Чичко на детенце отговаря...
    -Чичковото....-Аз съм Станигей по-европейски му казано от партията на педигрипалите Ние сме двойни-тройни кофермани под-прикритие и произход със поне 3-4 различни жилки във кръвта и я има я нямаме и 1-работен ден трудов стаж и една заплата изкарана със честен труд-затова много обичкаме да крадеме за да има за вас дечица ама друг път.
  • 12 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "FireRainPleasurePain":

    da se beshe chudil dokato biahte na vlast cherven p...r.sega ste v pensia