Last news in Fakti

29 Март, 2015 00:30 2 048 6

Няма как да правиш модерна държава без квалифицирани кадри

  • кирил добрев-
  • правиш-
  • модерна-
  • държава-
  • квалифицирани кадри

Позиции, които не са заети и стоят повече от 12 месеца свободни, да може за тях да кандидатстват кадри от чужбина, като с предимство са наши сънародници, етнически българи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма как да правиш модерна държава без квалифицирани кадри. Предлагам позиции, които не са заети и стоят повече от 12 месеца свободни, да може за тях да кандидатстват кадри от чужбина, като с предимство са наши сънародници, етнически българи и други, които желаят да заемат позицията. Това заяви в интервю за Факти.бг депутатът от ПГ на БСП Лява България Кирил Добрев.

Господин Добрев, как предлагате да се либерализира режимът за привличане на кадри за нашия пазар на труда?

Безспорно образованието и икономиката на една държава са свързани. За съжаление през всички изминали години на демокрация все по-голямо стана разминаването между кадрите, които дава образователната система и специалистите, от които се нуждае българската икономика. Ако направим справка с бюрата по труда, ще видим, че има трайно незаети позиции, които стоят като обява за работа с години, това са т.нар. изчезващи професии в България. Най-младият стругар и фрезист е на 50 години. Отдавна нямаме заварчици, да не говорим за инженер химици и други тесни специалисти с висше образование. Проблемът с лекарите и медицинските сестри е до болка познат на всички. За това предлагам позиции, които не са заети и стоят повече от 12 месеца свободни, да може за тях да кандидатстват кадри от чужбина, като с предимство са наши сънародници, етнически българи и други, които желаят да заемат позицията. Няма как да правиш модерна държава, без високо квалифицирани кадри и специалисти.

Не смятате ли, че привличането на чужди кадри може да събуди недоволство сред българските специалисти, че могат да им вземат работните места?

Не. Не смятам. Конкуренцията ще засили интереса към дадени професии. Днес младежите си задават въпроса защо да уча за ядрен физик като няма да намеря реализация в България. А от друга страна бизнесът търси такъв специалист сега, за да може да се развие този отрасъл. Още повече, моето предложение е за свободните позиции, незаети повече от година да могат да кандидатстват хора от чужбина. Това означава и облекчен режим на издаване на документи за работа в България.

У нас много чуждестранни студенти учат медицина поради доброто ниво на образование по тази професия. Не може ли да се опитаме тях да задържим?

Младите лекари напускат страната по две причини. Първо, трудно могат да вземат специалност в България и второ - ниското заплащане. Тук имам предложение, болници да могат да дават стипендии на студентите, учещи медицина както и да поемат специализацията им срещу ангажимент пет години да работят в дадената болница. Естествено, че от всичко това могат да се възползват и чуждестранните студенти. Давам ви един пример – след 25%-то увеличение на заплатите в спешната помощ все още има незаети 50 места. Защо за тях да не могат да кандидатстват лекари, българи, живеещи в Украйна. Аналогичен е и проблемът с медицинските сестри.

Как обаче да задържим завършващите родни специалисти?

Като заинтересованите структури – държавни и частни поемат издръжката на образованието им. По този начин завършилият средно или висше образование има ангажимент да работи в дадената фирма или учреждение определен срок от време. А за фирмите, които плащат стипендия, парите се приспадат от данък печалба.

Какво според Вас трябва да се промени в българската икономика, така че да се ограничи изтичането на кадри от България?

Понякога кризата е шанс да наваксаме всичко онова, което сме пропуснали през годините на растеж. Инвестиции в нови технологии, максимално използване на европейските фондове, но с ясната подкрепа и ангажираност на държавата. Стимулиране на инициативните, защото светът се движи от тези хора. Създаване на държавни гаранционни фондове, които да подкрепят всяка перспективна идея. Това е нещото, от което има нужда всеки млад предприемач. Той има идеята, но няма парите, с които да я реализира. Именно тук е мястото на държавата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 половинка гроздова

    1 0 Отговор
    те квалифицираните бяха принудени да се изнесат от българия за да не засенчват свещенната партийна тъпотия
  • 2 столичная водка

    1 0 Отговор
    абе що му давате думата на тая политическа ......... я там народните избранници съберете малко пари че му купете огледало да се огледа в него
  • 3 Хараламби

    1 0 Отговор
    С други думи свръхкорумпираната политическа върхушка, която прогони собствения си народ сега си търси нов народ за да продължи благоденствието си...
  • 4 The Guest

    1 0 Отговор
    А на този кой му даде да се изказва по непонятни за него теми? Има достатъчно квалифицирани кадри тук в България, въпреки че постоянно излизат хора навън. Проблема е, че няма икономика, която да ги ангажира. А и работодателите ни не са цвете.

    Коментиран от #5

  • 5 Пацо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "The Guest":

    И как точно си я представяш тази работа? Седят 20 години квалифицираните кадри в България, плетат пуловери на три куки и чакат някой да ги ангажира ли? Единствените квалифицирани кадри в България са пенсионерите, останалите се ангажират където могат.
  • 6 Навит съм на далаверата

    0 0 Отговор
    И какво, сега не могат ли да пристигнат чужденци на работа?! Режимът е достатъчно отворен, либерален, но никой и не помисля да се хване в България! Дори сирийците, алжирците и други такива бягат на запад и остават тук само по принуда.

    Отделно, квалифицираните български граждани се изнасят скоростно, щото ги гонят с мизерно заплащане и труден кариерен растеж, та ще видим накрая една циганиийка в бившата ни страна, където и без това ще живеят малък брой елит с пари и заводи, и голям брой български граждани с небългарски произход, неграмотни и невладеещи дори български език!