Last news in Fakti

16 Април, 2015 18:07 6 750 3

Доцент Иван Райчев: Лошото сметосъбиране привлича гларусите

  • гларуси-
  • софия-
  • иван райчев

Според него наличието на голям брой птици в София не говори добре за хигиената в града

Доцент Иван Райчев: Лошото сметосъбиране привлича гларусите - 1
Снимка: wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък в България се наблюдават гларуси във вътрешността на страната, което не е характерно. Тези птици, които стандартно обитават морските и крайморските региони, могат да бъдат забелязани в голямо количество в повечето градове от страната. В София се наблюдава все по-голямо разрастване на тяхната популация. За да коментира този феномен от Факти.бг потърсихме ръководителя на отдел природа в Регионалния исторически музей на град Плевен – биологът доцент доктор Иван Райчев.

Каква е причината гларусите да се отдалечават от морето и да навлизат в градовете?

Гларусите имат висока екологична пластичност. Те намират храна и на други места, които са близко до морето и постепенно, там където има изхвърлени отпадъци, тъй като те се хранят и с такива. По този начин хранителната база се отдалечава от морето и това не им пречи да се чувстват добре.

Могат ли те да бъдат вредни с нещо в градовете? Чувал съм, че ограничават популацията на гълъби.

По принцип е добре, че те ограничават популацията на гълъбите, защото гълъбите пренасят много различни заразни и паразитни болести. Освен това са и много нехигиенични като птици особено в по-големите градове с красиви площади. Те кацат по постройките и ги цапат с изпражненията си, така че това не е някаква вреда. Гларусите реално не могат да ги ликвидират изцяло.

Може ли да се каже, че липсата на храна в морето ги отдалечава от тези територии?

Не. Просто се получава едно постепенно изселване. От морето те тръгват обикновено към устието на река Дунав и от там навътре към вътрешността на страната.

Трябва ли да се вземат някакви мерки, за да бъдат върнати те отново към тези зони?

Много е трудно да бъде направено подобно нещо и почти безмислено. Гларусите не са вид, който да нанася някакви щети и да вредят на човека по някакъв начин, както мишките, които се хранят от посевите да речем. По принцип птиците винаги си редуцират популациите. Гларусите често стават жертва на по-големи грабливи птици, особено когато са още малки. Когато са съвсем малки или още в яйца, те могат да бъдат ограничавани от свраки и сойки, които също се хранят с такъв вид храна. Природата по естествен път си урегулира нещата.

Нормално ли е да има толкова много гларуси в София, след като градът е толкова далече от морето?

Това е свързано с чистота на града. Преди години аз символично нарекох гларусите летящите кучета в големия град. Там където има лошо сметосъбиране и където клошарите ровят и изхвърлят боклуци от кофите, гларусите намират благоприятни условия за развитие, тъй като това е тяхна храна.

Тоест е свързано с лошата хигиена в столицата?

Свързано е с лошата хигиена. Въпреки, че в един столичен град, който трябва да е представителен за една страна не би трябвало да има такъв проблем. Там вече числеността малко дразни и туристи и софиянци. Тук има по-голям смисъл да се вземат някакви мерки. Това става със съдействието на Регионалната инспекция за околната среда и водите, в случая на София – Министерството на околната среда и водите. Може да се подаде сигнал на зелен телефон и те да предприемат мерки за ограничаване на тяхната численост. Това е хубаво да става през есента, за да не дават те повече поколения през пролетта.

А какви мерки могат да се вземат?

Те са свързани с поставянето на някакви пластмасови силуети на грабливи птици, които да ги плашат и да ги отдалечават от предпочитаните от тях места. Да се търсят местата, където гнездят и да се прибират гнездата. Всичко това е свързано със закона за биоразнообразието, защото всяка такава намеса в популацията на животински  видове трябва да бъде в съответствия с компетентния орган и неговите предписания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    3 0 Отговор
    Всички останали птици, включително грабливите, имат големия шанс, че гларусите могат да кацат само на земята и на плоски покриви, защото краката им са лопати и нямат хват. Ако гларусите можеха да кацат по клоните , всичко щеше да бъде изтребено до крак, включително грабливите птици.
    Гларусите са големи и силни. Нямат естествени врагове и не се стряскат от никакви грабливи птици. И дебела мъжка котка не може да стресне гларус. Виждал съм как млад гларус кълве по кратуната дебел котарак и го напъжда. Само като тръгне и котака офейква.
  • 2 Мм

    2 0 Отговор
    Що за дивотия! Гълъбите акали и цапали?! Ами гларусите не акат ли? Доцентът Райчев явно не е виждал ако на гларус или ( не му го пожелавам ) не го е къкал такъв и си ги приказва едни такива... Гларусите е злобна птица, лети прицелва се и пуска една бомба , която чупи плочки! Ако си под нея направо бягай в къщи да се лекуваш... Доцент...
  • 3 ГОСТЕНКА

    1 0 Отговор
    Гларусите са наистина като кучета,ужасно нападателни,особено ако трябват да си пазят храната или малките.Като нищо ще те накалват ....Лоша работа ако се заселят в София ,само това ни липсва.