Last news in Fakti

27 Май, 2015 07:14 1 664 3

Протестиращите журналисти от БНР и СЕМ остават на различни позиции

  • петър волгин-
  • сем-
  • бнр

Петър Волгин: Никога не съм се надявал на подкрепа от СЕМ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Никога не съм се надявал на някаква подкрепа от СЕМ.“ , това заяви пред Факти.бг журналистът от БНР Петър Волгин по повод  срещата на протестиращите журналисти от БНР и  Съвета за Електронни медии.

Срещата бе пореден опит за намиране на начин за решаването на кризисната ситуация в медията, след като бе обявено, че ще бъдат орязани хонорарите на журналистите в радиото, вместо да бъде извършено планираното съкращение на 10% от персонала. Впоследствие журналистите от БНР поискаха оставката на генералния директор Радослав Янкулов и Управителният съвет на радиото. Самият Волгин още миналата седмица, поиска и оставката на председателя на СЕМ Георги Лозанов, щом не се вземат адекватни мерки спрямо ситуацията в Националното радио.

Според Волгин от днешната среща в СЕМ не е имало резултат.

В това няма изненада. Още  когато разбрах, че сме поканени на тази среща в Съвета за електронни медииq нямах никакви надежди. От Съвета за електронни медии и лично от  неговия председател още преди време чухме, че те нямат никакви правомощия по закон и не могат да вземат никакво сериозно отношение по  протестите в  Българското национално радио.

Така че срещите в този формат са просто губене на време. Ние не можем да очакваме от Съвета за електронни медии да вземе някакво сериозно отношение, просто защото, когато те е трябвало да вземат отношение по някой наболял медиен казус, не са го правили. Така че не виждам защо  биха си развалили спокойствието и този път”, заяви Волгин.

Запитан дали са се срещали със синдикатите, той отговори, че протестът не е синдикален.
Волгин заяви, че от тук нататък протестът продължава. „ Нищо не се е променило. Ние продължаваме да искаме оставката на генералния директор на Българското национално радио и на неговия управителен съвет.

Разчитаме, че тези хора, които управляват радиото, ще разберат в каква криза вкарват медията с упоритото си желание да не си подадат оставката.  Все пак се надявам, че в съвсем скоро време ще осъзнаят, че преодоляването на кризата в БНР минава през тяхното напускане на началническите постове”, заяви Волгин.

Журналистът Силвия Великова също потвърди, че протестиращите в БНР не са постигнати резултат при преговорите със СЕМ, защото те искали оставката на ръководството на БНР, а СЕМ е обяснило, че няма механизъм, по който да стане това. „Оставаме си на различни позиции”, заяви Великова.

Смятаме все пак за постижение това, че СЕМ ще изиска, за извънредното си заседание в петък, документи от ръководството, което до сега се е отчитало за работата си през тези 2 години на всеки 6 месеца с писмени отчети и без да става ясно, че описаното там наистина се е случило.

Засега СЕМ очаква някакви документи свързани с конкретните действия по изпълнение на концепцията на г-н Янкулов и неговия мениджърски договор, за да види наистина ли тези неща са се случили или не. Ние ще бъдем на това заседание, за да видим какво ще удостовери ръководството, тъй като ние твърдим, че то нищо не е извършило от концепцията си до тук.

Великова бе категорична, че журналистите ще продължат да протестират и да искат
оставката на ръководството на радиото.

По темата работиха Анжелина Димитрова и Росен Стойчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФОКС

    0 0 Отговор
    ТОЯ ДОКОГА ЩЕ ГО ГЛЕДАМЕ ???
  • 2 радиослушател

    0 0 Отговор
    волгин е рубладжия
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Дали е намалена държавната иэдръжка на радиото или приходите от реклами са по-малко,но эа да се вмести в сумата,ръководството трябва да или да намали эаплатите,или да съкрати персонала.Волгин иска първото,ръководството прави второто което си е по-хуманно.Тогава Волгин се ядосва и решава да смени ръководството въпреки че не ги е наэначавал той,но СЕМ му каэват че няма да стане.Тая персона...тоя глупав Волгин...не мисли ли,че ако го духнат от медията нама къде да отиде?!Эащото повечето частни радиа са муэикални,а в по-малкото с новинаро-аналитичен профил е абсурд да наэначат меко каэано иэхабена от употреба личност като него!?