Last news in Fakti

2 Юни, 2015 17:12 2 561 0

Бракониерите намаляват, има резултат от проверките

  • бракониери-
  • риболов-
  • билети-
  • тодор ангелов-
  • иара-
  • риби-
  • глоба-
  • проверки

Цените на билетите за любителски риболов остават непроменени

Бракониерите намаляват, има резултат от проверките - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бракониерският риболов в България намалява. Има резултат от проверките и контрола от ИАРА.

Това заяви пред Факти.бг Тодор Ангелов – директор на Главна дирекция „Рибарство и контрол“ към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Намалява или се увеличава броя на бракониерите според вашите наблюдения?

По-скоро намаляват бракониерите. От известно време насам ИАРА е много активна и работи заедно с екологично сдружение, със Съюза на ловците и риболовците. Наистина има резултати. Колкото повече упражняваме контрол, толкова повече се усеща и като намаление на бракониерите.

От друга страна, по отношение на морето, там нещата са по-регулирани. След контрол и акции на ИАРА рязко се увеличава броят на хората, които идват да си изкарат разрешителни и риболовни билети.

Какви са глобите за бракониерите?

За различните нарушения са различни глобите. Те обаче никак не са малки. За тези, които правят стопански риболов във вътрешни водоеми, където е забранен уловът с мрежи, глобите са от 1000 лева нагоре. Глобите варират – от 1000 до 3000 лева по преценка на  началник-отдела. Ако има повторно нарушение, глобата вече е по-висока. Тогава може и да се наложи най-тежкото наказание, което е 3000 лева (в някои случаи дори повече).

Тодор Ангелов заяви, че цените на билетите за любителски риболов не са променени, като за най-малките ентусиасти те са безплатни.

Цената на годишния билет е 25 лева, билетът на шест месеца струва 15 лева, едномесечният е 8 лева, а този за една седмица – 4 лева.

Право на любителски риболов имат физически лица, които притежават билет за любителски риболов.

Децата до 14-годишна възраст и хората с увреждания могат да извършват любителски риболов с безплатен риболовен билет.

50% отстъпка от цената на билети пък имат право лицата между 14 и 18 години, както и лица на възраст над 60 години (жени) и 65 години (мъже).

От ИАРА съобщиха, че за последната седмица на месец май са издали 1229 билета за любителски риболов. Инспекторите са извършили 280 проверки, при които са съставени 21 акта за установяване на административно нарушение. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА