Last news in Fakti

26 Юни, 2015 08:30 9 256 7

НЕпрозрачните конкурси в Митниците

  • непрозрачните-
  • конкурси-
  • митниците
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тихо мълком петима митничари бяха съкратени на ГКПП Лесово, научи Факти.бг. Пак тихо мълком там ще бъдат назначени или ротирани други. Въпроса е как и защо на тъмно.  Стана ясно, че и конкурсите в Агенция „Митници” се провеждат полупрозрачно. В раздел „Кариери” на онлайн страницата на ведомството се обявяват допуснатите и не допуснатите до конкурси. Спечелилите конкурса за различните позиции обаче вече не се обявяват. На въпрос на Факти.бг кои са назначените за конкретни позиции от Агенция „Митници” ни отговориха, че няма как да ни съобщят, защото щели да изнесат лични данни, което е абсурд. От там ни уведомиха още, че за конкретния конкурс, за който попитахме, в законово установения срок за резултатите са информирали лично кандидатите. Трите имена за определена позиция със сигурност не е изнасяне на лични данни, още повече, че те са упоменати, когато е оповестено кой е допуснат и кой не до конкурса. Резултатът от конкурса и спечелилите трябва да бъдат оповестявани официално в десетдневен срок.

Странно е също, че при явяването на писмените изпити кандидатите си написват имената на отделен лист, който се запечатва в отделен плик в писмената работа, като не се позволява кандидатите да се разписват на всяка една страница от теста. Обяснението тук е, че по този начин няма да се влияе на изпитната комисия. Мнозина обаче от участващите в тези конкурси негодуват, тъй като по този начин смятат, че писмената работа би могла да бъде подменена изцяло и да влезе удобния кандидат на комисията.
Секретността на назначаваните на определени позиции в митниците настъпи с назначение на небезизвестната Елена Кирилова. Преди нейното встъпване в длъжност спечелилите конкурси се оповестяваха. Елена Кирилова бе назначена за директор на дирекция „Организация и управление на човешките ресурси” в Централното митническо управление след два поредни конкурса. Очаквано бе назначението й след като тя се представи зле на първия конкурс, но въпреки това се направи всичко възможно тя да спечели на втория тур. Тогава се взривиха синдикатите в Митниците, както и много от служителите на институцията. От легия „Антимафия” подадоха и  жалба в Прокуратурата, където алармираха за поредна корупционна практика в Агенция "Митници" при назначаване на държавни служители. Според Легия „Антимафия” са налице редица нарушения в правилата на конкурса за директор на дирекция „Организация и управление на човешките ресурси”  за подбор и оценяване на участниците. Още тогава те заявиха съмнения, че писмените работи е възможно да бъдат подменяни, а оценяването да се извършва по субективни фактори.

По времето на първото правителство на ГЕРБ, когато Елена Кирилова заемаше отново този пост бяха въведени и психологическите тестове за интегритет на митничарите. Още тогава е извършена проверка относно законността на тестове за интегритет. След време в доклад от 9 август 2013 г.  е констатирано, че тестовете са абсолютно незаконни. В момента митничар № 1 Ваньо Танов ги е записал в Закона за митниците, който се очаква да бъде приет от Народното събрание. Опоненти на този онструмент за уволнение не липсват. И не случайно митничарите не са част от МВР, а държавни служители. В този случай, ако има подобни тестове те трябва да влязат в  Закона за държавния служител и не би трябвало да важат единствено и само за тях. Опонентите са категорични, че това намирисва на дискриминация и е инструмент за удобен улов на вещици. Танов и Кирилова се опитват да ги наложат, защото именно на тази база са уволнявали. Предприетите от Агенция Митници съкращения 1.10.2009 г. – 30.06.2013 г. са стрували на агенцията 2 400 000 лева приблизително съдебно обезщетение – съдебните разноски към момента са над 3 милиона лева. Сега бе предприет и друг по удобен метод съкращения паралелно с конкурси за назначения за едни и същи позиции. Митничар № 1 Ваньо Танов, по познат, като Ало Ваньо, убеждава обществеността, че всичко е прозрачно, съкращенията и назначенията са абсолютно обосновани, единствената цел е преборването на контрабандата и събирането на повече приходи. „Пътят към рая, винаги е постлан с добри намерения”, но дали наистина е така?

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Таньо

    0 0 Отговор
    От Ваньо прозрачност? Това как ще стане? Никак!
  • 2 мауии

    0 0 Отговор
    Лесово съкратени ,спасили са ги май всичките са от Свиленград аз съм полицай на КПП-Лесово и тук знаем истината но вие журналистите не я пишете . Единия е брат на зам.началника на Митница Свиленград Г.Костадинов не се ли питате защо е съкратен защото е спасен, лично негов колега Карев сподели пред нас че зарди Христо Костадинов са съкратени да не бил само той и да бие на очи по този начин се виждало че Танов не му дреме кой кое , говори се че разследващите по аферата с изчезналите камиони който внасяли цигари са били пускани да се връщат празни тук през нас на Лесово лично от Христо Костадинов и това те първо щяло да се разбере.Зарди игрите на големите обаче професионални служители като Карио Карев са били съкратени .
  • 3 police

    0 0 Отговор
    i posle nie policaite sme im vinovni na mitnicharite ediniq shef na kapitan andreewo drugiq na lesowo otwsiakude nabutani sigurno jena mu e na kalotina ili na varna mitnicharka.
  • 4 некойси

    0 0 Отговор
    Едни от най-големите корумпета, направо ми се мре като трябва да освобождавам пратка от митниците.
  • 5 ьаьа

    0 0 Отговор
    той човек на Танов Г.Костадинов обадил се е да спасят брат му като го съкратят а пък за Танов простите хора ще кажат ето не прощава на никой хаха а цяла седмица си пиеха ракията в Свиленград.
  • 6 тошо

    0 0 Отговор
    милиционера Ваньо, така се е оплел в собствениге си простотии, че скоро преките му началници ще съжаляваг, че са се захванали с него!
  • 7 буко

    0 0 Отговор
    Помните ли, че имаше документи, иззети от дома на началника на Силенград ... и кво - май нещо се покри.