Last news in Fakti

4 Юли, 2015 08:04 16 777 20

Гигант без мускули

  • нато-
  • германия-
  • сащ
Гигант без мускули - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тежкото военно, икономическо, но преди всичко морално поражение във Втората световна война, стана за Германия и нейните граждани сериозна психологическа травма с дългосрочни последици. На германците не им стига смелост да поемат отговорност, която да съответства на икономическата мощ на страната, пише Георг Гафрон в коментар за германския вестник „Ханделсблат”.

Особено САЩ изпитват значителните съмнения в способностите на Берлин да влезе в ролята на надежден партньор в Алианса, макар че там не говорят открито за това.

В центъра на вниманието е темата за отношенията с Русия.

Въпреки че Ангела Меркел влиза в числото на най-активните критици на агресивната експанзионистична политика на Путин, всеки път когато нещата стигат до конкретика, Германия скромно се отдръпва встрани и притихва. Тя се съгласи да се въведат санкции срещу Русия, но се изказа против прехвърлянето на тежко въоръжение в Прибалтика. Също така тя се отказа и от разработката на стратегия на НАТО в случай на руско нападение над страни-членки на НАТО.

Време е Германия да вземе решение. Тя има три варианта за действие.

Първият вариант – Германия не може без активната поддръжка на САЩ реално да се противопостави на натиска от страна на Москва. На нея й противостои ядрена Русия. Постоянно растящият й ядрен потенциал и мащабната модернизация на въоръжените й сили, които Западът проспа, представляват сами по себе си фактор за психологическа заплаха, който влияе на действията на политическото ръководство на Германия.

Изход може да стане задълбочаването на трансатлантическото сътрудничество и едновременната готовност да се разположат големи части американски войски, а също така и ядрени ракети на територията на Германия. Много е съмнително, че такава идея ще намери подкрепа в населението, да не говорим че за това е необходимо и съгласието на целия политически спектър в страната. Очевидно е, че социалдемократите, зелените и левите, а също и национал-консерваторите, чийто гласове напоследък стават все по-силни, няма да допуснат такова развитие на ситуацията.

Вторият вариант – Германия да развива свой собствен силов потенциал.

Това би означавало не само голям ръст на разходите за отбрана, в това число и връщането на военната служба, но и разработването на собствен ядрен потенциал. И това, предвид на пацифистките настроения на управлението на страната, изглежда нереалистично. Към това може да се добави и факта, че нашите съседи вероятно ще се изплашат от възраждането на германския милитаризъм.

Третият вариант се състои в това Германия да се примири със своята роля на страна-търговец. Ще й се наложи да признае доминацията на Русия и да продължи да снабдява тамошните пазари със своята продукция. В този случай няма да се очакват заплахи от страна на Русия, още повече че логическият следващ ход на Германия би било нейното излизане от редиците на НАТО. Тогава, в буквалния смисъл на израза, „колелото на историята” отново ще се завърти към страните от Централна и Източна Европа. Но и това не би било нещо повече от цената за вътрешното умиротворение в Германия.

Страната би изгубила всякакъв външнополитически суверенитет,

но би получила вътрешна хармония, наистина при пълна зависимост от другите. Макар че е възможно пълното подчинение като гаранция за собственото съществуване и да се явява логическо следствие, особено като отчетем предишния ход на нашата история?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    10 2 Отговор
    И защо трябва Германия да се противопоставя на Русия ? Да не би Русия да иска да я завладява. Това са болните амбиции на амариканските агресори. В Европа беше спокойно докато не се намесиха САЩ.

    Коментиран от #19

  • 2 бай шиле

    6 2 Отговор
    ах само как прекрасно звучи америка да разположи свое ядрено оръжие далече от америка,милата европа как само трепери от руския х.й и с какво удоволствие поема американския,е за разлика от всички на швабата не му е нужно да учи един урок два пъти,швабата вече генетично знае ,че и най-парцаливия мужик е.е най-яката шваба,капитала на америка не притежава морал,той би запалил огън където и да е ,стига да не е в самата америка

    Коментиран от #5

  • 3 Пламен

    1 0 Отговор
    Шо за ш...на пропаганда ни залива отвсякъде? Къв филм, кви пет лева? Америка разбива и Европа и Русия и Арабския свят...
  • 4 onq s konq

    3 2 Отговор
    От статията остава впечатление,че авторът има за цел не да критикува,а да "нахъса",да подтикне Германия към по-активна военна политика,защото с коолосалната си икономическа мощ е способна на много повече в това отношение.Естествено че нещата не се вместват в скромните три варианта на автора,а са много по-многопластови.Не мога да се съглася с автора че Германия трябва да разработи ядрен потенциал,защото САЩ,Англия и Франция са го направили в предостатъчно количество.Не е вярно и че тя е "притихнала" и "се отказала" да участва в разработването на план на НАТО за евентуален отпор на руско нападение ,просто защото тия неща ги вършат САЩ и Англия традиционно!И все пак нека не забравяме,че ГЕРМАНСКИЯТ ВОЙНИК БЕШЕ НАМЕР през войната като дисциплина и себеотрицание и ако не беше включването на Америка ,то картата на света в момента щеше да бъде коренно различна.

    Коментиран от #16

  • 5 Juliy

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "бай шиле":

    Шиле си ,овца ли си трябва много да ти се обяснява.
    Великобритания и Канада са плътно зад Щатите както и много други държави и да са загубили някога.
    Германия има сама един път и немците го знаят.Въпрос на време е да преодолеят травмите от войната.
    Русия разбира какво се иска от нея само като и се обясняват силово нещата.Крайно време е да разбере,че е 10-тата икономика и не може да тормози бившите си марионетки/включително и България/ .
    Ако някой ден се отърси от имперското си поведение и премине към пазарна икономика няма да има врагове и народа и ще просперира.
    Но това може и да не се случи.

    Коментиран от #13, #15

  • 6 europeo

    4 0 Отговор
    Горката Германия, щяло да и се наложи да изпълнява ролята на търговец и да продава своите стоки на Русия! Де и за нас такава лоша съдба! Много тъпа работа, кой ги пише тези статии и за кого ли са? Кой им вярва? Сигурен съм, че и драскачът не си вярва, но му се плаща и му се приисква да е така в крайна сметка. Не отиват на добре нещата в Европа. Рано или късно ще ни спретнат една сериозна война и познайте кой ще се нагуши пак.....След това цяла Европа ще съжалява ама късно ще е!
  • 7 europeo

    3 1 Отговор
    А.., сега разбрах за кого ги пишат тези статии, виж предишен ком.
    Ами тя Русия не се прави на империя. Тя си е империя с много богаства от които искам и аз да се облажа (т.е. България) ама не ми дават. Щи ми дадат само да ям кютека а друг ще цица богатствата.
  • 8 europeo

    3 0 Отговор
    Абе и ние в новата ни история все бяхме плътно зад някой ама после се оказа, че други са били още по-плътно зад нас (и ни го натаковаха) та последваха нацоинални катастрофи и накрая 45 години стигат....пяхме. Да не пеят децата и вниците пак!
  • 9 фгдс

    3 0 Отговор
    Обикновено се въздържам, но този път не успях.
    Уважаеми писатели на статии, моля ви, отидете на някой курс по езикова култура.
    Има разлика между "й" и "ѝ".
    Неграмотници като вас ме отказват да чета публицистика!
  • 10 232

    1 0 Отговор
    ТОВА СИ ЧИСТА ХУ-НЯ ЗА СЪБОТА ВЕЧЕР
  • 11 Петър Кимонов

    0 0 Отговор
    От време на време на швабите им залепват пластините на релето... Надявам се да не е в моя живот.
  • 12 scо

    2 0 Отговор
    И реално Германия е окупирана от "своят" партьор САЩ, не от Русия. Точно затова не иска да се противопоставя на Русия.
  • 13 August

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Juliy":

    Тъкмо си мислех, че днес ще минем без американско тролче, ама НЕ.
    Според мен Германия води една от най-умните политики в Европа и няма нужда разни американски драскачи да я нахъсват нанякъде.
    Те за разлика от нас поставят напред икономиката и печалбата, а не надупването за няколко вагона вмирисана царевица. Ще продават на руснаците, понеже ония си плащат. И не купуват от нас, защото няма какво да се купи.
    Пък на теб като ти се иска да си плътно зад САЩ какво още правиш тук? Седиш и тролиш в нета, понеже никой няма да те вземе там. Или може би още не си си заработил визата а?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Juliy":

    Те и Наполеон и Хитлер са се опитвали силово да обясняват на Русия. Интересно е защо все Русия е нападана от "цивилизованите" западняци?
    Да им пикая на ценностите, двулични копелета! Не, че руснаците са цвете за мирисане, но САЩ са пълни галфони с жалките си опити да налагат "демокрация"!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 киндер гардън

    1 1 Отговор
    Това куклен театър ли е ?
    Кристмас аксесоари ли е ?
    Те ша са ф.кват с противника или ша са бият.
    Това по-скоро на гей парад с маски по-прилича.
    Дупедавците Русия не обича и още повече на кръв ги тях привлича.

    Ама още сега да ви обадя, само при думата РАШАНС АР КОМИНГ, на запад .ерат прави.
    Голям страх ги гони.
    Дали Русия е на колене или изправена във пълен ръст, запада само ще фъска СЛАВА РОССИИ.


  • 18 МАК

    0 1 Отговор
    Америка се включи, защото наистина картата на Европа щеше да е друга. Тяхното включване дойде в момент, в който вече нямаше нужда. Дойдоха да вземат парче от континента. Да ви кажа и един виц: Обама се похвалил на Меркел: Виж, направих си ядрено куфарче с три копчета - сребърно за Африка, златно за Европа и платинено за Азия :) нали се сещаш. Абе сещам се аз, му отговаря Меркел, ама да ти кажа една история: в края на Втората Световна Война и моята баба живеела в Берлин и тя си приготвила три гърнета: сребърно, златно и платинено, ама като дошли руснаците и се на.рала в гащите, нали се сещаш.
  • 19

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Ами то реално няма вече ЕС, наглите янки командват само, а те до каквото се докоснат само разруха след тях.......
  • 20 ссс

    1 0 Отговор
    ауууу страшно даже ми стана колко цървени тролчета американофобчета са се събрали на едно мясту...ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКИЯТ ОБАМА СЛАВ СЛАВА СЛАВА УРАААААААААААААААААААААААААААААА