Last news in Fakti

25 Септември, 2015 13:00 5 765 6

Политиката на интеграция трябва да започва с българското население

  • бежанци-
  • гореща точка-
  • интеграция-
  • българското население

Всяка инвестиция за повишаването на социалната сплотеност на българското общество едновременно е и инвестиция в противодействието на рисковете от миграционната вълна

Политиката на интеграция трябва да започва с българското население - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на политолога Антоний Гълъбов пред Факти.бг

Още преди 10 години се опитвах да прогнозирам това, което се случва в момента, тъй като то беше видимо. Беше ясно, че България, като външна граница на европейското пространство, ще трябва да изработи една много сериозна национална политика по миграция. Това не се случи, за съжаление.

Още тогава много ясно се виждаше, че има сериозни рискове, свързани с групирането и образуването на нови общности, които ще бъдат доста затворени в рамките на различна културна среда. Това е постоянен проблем. Българското общество в момента има много ниско равнище на солидарност и много ниско равнище на социална сплотеност. Оттам идват сериозните рискове свързани с миграцията.

Политиците трябва да се съберат и да стигнат до консенсус по отношение на цялостната политика за интеграция.

И винаги трябва да се започва с българското население.

Всяка инвестиция за повишаването на социалната сплотеност на българското общество едновременно е и инвестиция в противодействието на рисковете от миграционната вълна.

Въпросът не е само на доходи. Въпросът е за тази цялостна политика за интеграция. За по-ефективна интеграция, насочена не само към мигрантите, но и към местните общности.

По отношение на т.нар. „горещи точки“ Гълъбов посочи:

Изграждането на подобен пункт не би могло да бъде въпрос нито единствено и само на национално решение, нито само на европейска политика. Това би трябвало да бъде въпрос на много сериозно постигане на съгласие между страните-членки и отделните страни, особено когато става дума за страна като България, която е външната линия, поемаща миграционния натиск. Аз смятам, че по-нормално би било подобен център да бъде в Гърция. Въпросът е в това, как ще функционира той и как ще сработи с националните институции. Очевидно е че засега няма официално становище и решение. Струва ми се, че разнопосочността на коментарите показва, че няма съгласие по общата рамка.

Не трябва да забравяме, че

само на територията на Турция има над 2 милиона и 200 хиляди души.

Очевидно самата турска държава издържа все по-трудно на този натиск, като се има предвид и писмото на турския премиер Давутоглу.

Според Антоний Гълъбов, поне

засега България стои добре в тази ситуация,

като спазва ангажиментите си, свързани с регистрация на бежанци и мигранти. Големият въпрос е в това че състоянието на самото българско общество е такова, че имаме много нисък капацитет за интеграция. В това отношение не мигрантите и бежанците са проблема. Ние самите трудно постигаме съгласие помежду си. Това увеличава рисковете с подобен миграционен поток.

Особено ако части от него започнат да се установяват трайно в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мигриращ чаршаф

    2 0 Отговор
    Ква политика за миграция те гони? Къде ще ги интегрираш тия рунтави кроманьонци? Това толерастите и демукратите сте много издухали...
  • 2 гълъбов симеонов манафи

    1 0 Отговор
    Ей, Изрод !!?! Трябваше Нас да ни обучават тия години, как да приветстваме еврейския план за ислямизиране на Европа ?
  • 3 killer

    2 0 Отговор
    ние едни м...ли не можем да интегрираме , та една сплотена и не интегрираща се ислямска общност ще интегрираме . М..ната му на Европейския съюз , до тука беше , може да благодарите на САЩ , това е тяхно дело , ще правят демокрация при ислямска държава , пълен малоумник трябва да си , това е нарочно...
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Държава, която се гаври с децата и техните родители; не спазва собствените си съдебни решения; в която гражданите се бранят от институционалните престъпления, е свършила своето битие още преди да говорим за "социалната сплотеност".
  • 5 симеон гълъбов

    0 0 Отговор
    да плащат на нашите,пенсионери по 1000 лв ,помощи,гълъб,не да обиждаш българи
  • 6 опала

    0 0 Отговор
    За хората около държавния апарат - политици, фирми, роднини и други свързани лица - важното е да не загубят досега до властта /еврофондовете/. КОгато стана дума за милиарди за изграждането на горещите точки, веднага се намърдаха, даже Меркел се учуди защо, а то е очвидно. Засега всички бежанци биват регистрирани в една избиратлна секция, така че всички няма как физически да гласуват, но ако убедят да гласуват за тях, ще им дадат такива права. И тогава всчки дето псуват управляваще, само ще си псуват, и в съсщото време ще си споделяме легата с маймуните. Разделяй и владей. България е на онези там, останалите сме еднакви за тях малоумен матрял. Но вие не разбирате играта. Кви българи кви 5 лева.