Last news in Fakti

3 Октомври, 2015 07:30 1 487 0

25 години по-късно: Време за празник, но и поглед към миналото

  • германия-
  • щайнмайер-
  • външен министър-
  • обединение-
  • 25 години

Обединението на Германия преди 25 години донесе със себе си надежда за едно по-мирно и стабилно бъдеще

25 години по-късно: Време за празник, но и поглед към миналото - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двадесет и пет години германско единство. 3 октомври 2015 година е повод за нас, германците, да празнуваме, но и да погледнем назад с благодарност.

Това заяви външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер по повод 25 години от присъединяването на Германската демократична република към Федерална република Германия през 1990 година.

Когато преди 40 години бе подписан Хелзинския заключителен акт, ние германците и нашите съседи вече ставахме свидетели на появата на нова ера в европейските отношения.

Заедно се надявахме на стабилност и мир. Процесът на разведряване между Изтока и Запада проправи пътя за прекратяване на Студената война. Дълбоко благодарни сме за доверието, гласувано ни от нашите съседи и партньори. Само благодарение на това доверие страната ни успя да преодолее разделението и Европа може да се развива заедно и сплотена отново.

Благодарни сме на смелите хора от Германската демократична република (ГДР) и Източна Европа, които срутиха Стената с желанието си за свобода и своя граждански кураж.

През 1990 година, германското обединение бе стимулирано от нещо, което важи и днес, не само за Германия, но и за целия свят – демокрацията и върховенството на закона са гарант за мир и стабилност. Обединението на Германия ни научи, че правителствата зависят от доверието на гражданите. Тези, които защитават основните права на човека, печелят доверието на хората, могат да се радват на икономическо и социално развитие, а също така могат да развиват и поддържат открити отношения със своите съседи и партньори.

Обединението на Германия преди 25 години донесе със себе си надежда за едно по-мирно и стабилно бъдеще. Въпреки това, днес сме свидетели и наследник на кризи и конфликти, които на някой от моето поколение изглеждат безпрецедентни в своята интензивност и сложност. Война, терор и насилие – от Близкия изток до Сахел – хиляди са принудени да бягат. В същото време, най-сериозният конфликт от края на Студената война е тлеещият в Източна Европа.

Днешните бури не трябва да унищожават това, което изградихме през годините, а именно ясната визия за мир в Европа и извън континента, базиран на диалог, доверие и сигурност.  Това ще служи като компас за Германия, когато ще приемем председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 2016 година.

Германия носи отговорност да помогне за сформирането на бъдещия международен мир. На нас ни е ясно, че едно нещо може да осигури реалистична и легитимна рамка на нашата политика – европейската интеграция. След двете световни войни и разделението на Германия, това е единственият убедителен начин за организиране на политика в сърцето на Европа.

Германската отговорност днес – 25 години след обединението – не означава да поемем отговорност само за нашата страна, но също така съвместен европейски проект за мир и сближаване на Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА