Last news in Fakti

17 Октомври, 2015 11:36 4 861 19

Герой или грешник, има ли държава или е разграден двор?

  • бежанец-
  • героий-
  • грешник-
  • държава-
  • разграден двор-
  • вълкан хамбарлиев-
  • граничен полицай
Герой или грешник, има ли държава или е разграден двор? - 1
Снимка: БТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Крехкото национално обединение около волейболните ни успехи, толкова напомнящо лудото американско лято от 1994 г., бе простреляно фатално от рикошета на полицай Вълчан Хамбарлиев. Нацията пак се разпадна като електролитен разтвор и мненията се засилиха към катода и анода, стигайки ръба на двете крайности. 

Герой ли е Вълчан или грешник? Имаме ли държава или разграден двор? 

Тялото на афганеца още не бе изстинало, а разследването едва бе започнало. Медиите разпъваха главния секретар на МВР на ранна пресконференция, а вездесъщият професор Божидар Димитров вече бе призовал за награда за полицаите и поде подписка в тяхна защита. 

Живущите в социалните мрежи изсърбаха на големи глътки първото кафе за деня и трескаво затракаха мнения за инцидента. Едните, пълни с патос: „Вълчан е герой“, „Браво, юнаци“, Защитихте Родината“, та до кахърно-самобичуващите: „Защо точно на нас ни се случи, Господи“, „Пак полицейска издънка“, „Изложихме се пред целия свят“. „Срам и позор. Нищо не става от нас“.  

Защо точно на нас ни се случи ли? Та има ли нещо по-логично от това, първата смърт да е на границата между двата свята – ислямска Азия и Европа. Това е България. Нима Великото преселение на народите в древността, благодарение на което и ние населяваме тази земя, да е минало тихо и кротко, като шествие на недоволни композитори? 

Да, сега времената са други, но само те. Хората са си същите. Със същите страхове, приоритети и желания, като някогашните. Просто могат да тракат по клавиатурите. Онези поне са си приказвали. Къде беше по-очаквано да падне първата жертва, ако не при нас? Разбира се, че тук. На входа. А не в Унгария или, не дай си Боже, в Германия? 

Нашите полицаи без съмнение имат много трески за дялане. Случаите, с които МВР не може да се гордее са много – от приятелския огън в „Белите брези“ в зората на демокрацията, през „обезвреждането“ на автокрадеца Ганеца, взривяването на Чакъра, та до провала с лудналия байо в Лясковец. 

Но пък кой може непрекъснато да жъне професионални успехи, че и постоянно да се  и да се гордее с тях. Кой не търпял провали в работата? Ето защо, не е много умно да се хвърляме в двете крайности. Защото Вълчан Хамбарлиев просто е отишъл на работа и я е свършил, както е могъл. Той не е шивач или корепетитор. Работи с оръжие. При нужда. 

А дали е герой или престъпник, май отново ще чакаме да определят „големите началници“. Те вече започнаха да вдигат табелите с оценки по десетобалната. Такива са времената.

А иначе, ние можем да си тракаме каквото си щем. 

Хайде на кафе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 коки

    3 0 Отговор
    Полицая е изпълнявал служебните си задължения и точка по въпроса.На отворковците,които мислят че е превишил задълженията си ще ги помоля да пресечат държавната граница на Израел или САЩ в 22.00 часа на неоторизирано място и тогава да дойдат да кажат какво им се е случило

    Коментиран от #5

  • 3 909

    3 0 Отговор
    ГЕРОЙ !!!
  • 4 Прост народ-слаба държава

    0 1 Отговор
    Прост народ-слаба държава
  • 5 jp power

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "коки":

    Там е работата, че няма да може да каже, пък и няма право на втори опит..
  • 6 Бай хой

    2 0 Отговор
    Милене не сравнявай Български гражданин отбраняващ се посред нощ от маскирани със престъпна организирана група джахидисти проникнали нелегално и неподчиняващи се на местните власти.
  • 7 Бивш български граничар

    3 0 Отговор
    Препоръчвам на Кънев от Хелзинския комитет да прескочи граничната ограда Мексико/САЩ и да не се подчини на американския полицай който го е забелязал.Да покани за компания и Чишнигиров от ООН.
  • 8 Да ама не

    3 0 Отговор
    Виновни са злонамерените политици от ЕС, заедно с продажните си медии и отговорни фактори от ООН,които притискат, обиждат и принуждавани европейските народи да променят мерките за защита на собственото си гранично пространство. В Африка, Близкия изток и Азия живеят няколко милиарда души,които разбраха, че можеш безнаказано да нарушаваш европейските граници и няма да да пострадаш, да влезеш в затвора или да те върнат незабавно обратно, а вместо това те настаняват на социалната хранилка и нямаш задължения или отговорности. Ако това не бъде спряно незабавно, воините от Сирия, Ирак, Афганистан, скоро ще се пренесат тук
  • 9 Гост

    3 0 Отговор
    Осъждаха България и когато започна да строи ограда, ама сега половин ЕС се е оградил.
  • 10 Дядо поп

    3 0 Отговор
    Полицаите в БГ може и да не са сред най-големите любим-
    ци на народа,но в този случай съм сигурен,че 99% от
    българите одобряват действията на полицая,освен шепа
    шебеци решили да се правят на интересни.
  • 11 Ранко

    3 0 Отговор
    Браво на полицая...Ако всички убият по един,дръзнал да мине границата,другите ще си помислят дали да тръгнат.Пък тази дърта Меркел и ООН,нека си врещят.Меркаел да отиде в Сирия и да си ги прибере всички цигани със самолет от там.Да не ни газят тревата м....лите,че откъдето минат,сякаш чумата е минала..
  • 12 ььььььььь

    2 0 Отговор
    Герой или грешник, има ли държава или е разграден двор?.............Що за въпрос...........ГЕРОЙ разбира се!!!!!!!!!!!!!
  • 13 Софи

    3 0 Отговор
    Да е жив и здрав Вълкан! Герой, разбира се!
  • 14 Бай Коста

    0 0 Отговор
    "Нацията пак се разпадна като електролитен разтвор и мненията се засилиха към катода и анода, стигайки ръба на двете крайности".
    Не, Милене. Този път нацията е абсолютно единна. Само няколко кривозъби пинчера лаят отстрани.
  • 15 граничар

    1 0 Отговор
    Нищо не е толкова просто - герой или грешник? Сигурното е, че полицаят си е вършил работата, а дали я е свършил добре и дали не е превишил правата си, тепърва трябва да се разбере. На мен лично притеснението ми е колко безпристрастни ще са разследващите. Бих се притеснил и ако е превишил правата си и е употребил оръжие без нужда, защото в друга ситуция, когато пак някой полицай си върши работата може аз да попадна на мястото на авганистанеца.
    А основата на този инцидент поставиха ш.....ните ни политици в началото на прехода (като Мони Паси и др.), които разрушиха границата и казаха, че вече нямаме врагове и не са ни нужни огради. Оказа се, че и без врагове има нужда от огради, но и на тия политици никой никога не им потърси сметка, а все още са "отгоре". И сегашните ни ш...ни политици се правят на ощипани госпожици и чакат какво ще им наредят от Брюксел и Вашингтон, а през това време кой свари той влиза у нас като в разграден двор. Я пробвайте да влезете без документи в братска Европа - няма да ви се получи, понеже сте прекалено бели и сте християни.
    Така че сигурно е едно, това че на този полицай занапред ще му се вземе здравето, независимо накрая какво ще излезе.
    Де да беше сигурно и друго, че ще спре приливът от млади прави и здрави мъже с ислямско вероизповедание, но които мястото им не е тук или в Европа.

    Между другото, романтиката на Париж отдавна я няма. Из центъра трудно ще срещнеш бели хора, християни. Масата са мюсюлмани, мургави и доста по-черни от мургавите. Това ни чака и нас ...
  • 16 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Според мен, доколкото успях да прочета коментари нахорта тук и в други медии, нацията въобще не се е разпаднала като електролитен разтвор. Повече от 80%, да не кажа и 90%, са на мнение че действията на полицая са адекватни за създалата се ситуация. Та на въпроса "Герой или Грешник" мисля че българите тук поне се обединиха около "Герой".
  • 17 да с епровери имали предложения

    0 0 Отговор
    MNogo da se внимава случката с е преекспонира неадекватно ..

    Прилича на широко рекламирани кървави актове целящи вноса на нагло терористична спец техника за стотици милиони..живи ограбени от народа пари..
  • 18 Разсъждаващ

    0 0 Отговор
    Значи не ви е мъчно за умирАщи от глад бездомни българи КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА РАБОТИЛИ ЗА БЕЗПАРИ, не ви е мъчно за блъснати и загинали деца, не ви е мъчно ,че деца се изоставят от безпаричие по кОнтейнери, не ви е мъчно,че българите се стопяват, а ви е мъчно за човек посегнал на границата ни.Едно време беше чест и отговорност да си граничар. Ако не си опазим българската граница КРАЙ С НАС!!!
  • 19 Будинов

    0 0 Отговор
    Вижте чехите как разсъбличат и пребъркват "филшивите мигранти"Не трябва да ставаме васали на Меркел и прочее.Стига с тая паплач, която иска да ни командва, да ни тероризира, да смята,че сме и длъжни, ей българи опомнете се,стига!!!