Last news in Fakti

16 Януари, 2016 09:30 15 153 0

Руса, но умна, фурия стои зад новия лидер на Нова демокрация

  • нова демокрация

Жените са силните фигури във фамилията Мицотакис

Руса, но умна, фурия стои зад новия лидер на Нова демокрация - 1
Снимки: Фейсбук/Кириакос Мицотакис
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нова Демокрация е в опозиция, а фамилията Мицотакис отново е начело на партийното кормило.  Това може да звучи като познат филм от 80-те години на миналия ХХ в., но не е.

Миналата неделя Кириакос Мицотаки спечели вътрешнопартийния вот. Той трябва да върне Нова демокрация на власт като развенчае харизмата на популистите от управляващата СИРИЗА.

Гърците са уморени от икономическата криза и уплашени от бежанския поток. Самият Кириакос Мицотакис може да се опре на своето семейство.

Руса, но умна, фурия стои зад новия лидер на Нова демокрация

Къде се запознава Кириакос със съпругата си?

Те се срещат в Харвард преди около 20 години. Двамата правят по това време своите следдипломни квалификации. Синът на едно от най-силните политически семейства в Гърция Кириакос Мицотакис е запленен от чара на Марева Грабовски.

Двамата се женят през 1997 г. Малко по-късно на бял свят се появява София. След това се раждат и сина им Константинос и втората им дъщеря Дафни.

Марева Грабовски се ражда през 1967 г. в Атина.

Единият й дядо Филип има египетски корени. Той е корабен инженер и председател на норвежка компания Det Norske Veritas. Другият й дядо Матиас, благодетел и спонсор на големи дарения, имал своя фармацевтична компания във Варшава. Неговият син, бащата на Марева продължил в Лондон фармацевтичната традиция. Известен колекционер на редки произведения той дори имаше и собствена галерия за изящно изкуство на Острова.

През 1996 г. Марева Грабовски започва да работи за Дойче банк. През 2007 г. тя основава MG Capital Advisors SA, а през 2010 г. хедж фонда Eternia capital.

В разгара на световната икономическа криза тя заедно с приятелката й Димитра Колотура решават да създадат свой собствен бизнес.

Така през 2012 г. те лансират Zeus + Dione,

 компанията, която създава модерни аксесоари и дрехи, вдъхновени от гръцката традиция и направени внимателно от гръцки художници и занаятчии.

Междувременно Марева Грабовски преживява криза в брака си. За известно време семейството живее разделено. Компромисът е направен новия лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис. Той се връща при жена си и трите им деца.

Марева Грабовски показа, че може да оцелява в условия на криза. Остава на помогне на съпруга си да върне партията на власт.  

През последните 10 години гръцките социалисти и консерватори избират лидерите си с общо гласуване, а не на партиен конгрес.

Кириакос - син на бившия партиен лидер и бивш премиер Константинос Мицотакис - е смятан за лицето на реформата.

Константинос Мицотакис беше премиер на Гърция от 1990 г. до 1993 г., а по-голямата му сестра Дора Бакояни бе външен министър между 2006 г. и 2009 г.

Руса, но умна, фурия стои зад новия лидер на Нова демокрация

Дора Бакояни е родена като Теодора Мицотакис в Атина на 6 май 1954 г.. През ноември 1989 г. Източна Европа  е залята от цветни революции. В Гърция тя влиза в парламента. През 1996 г., 2000 г., 2007 г. и 2009 г., тя е преизбирана от листата на Нова демокрация.

След изборното поражение през 2009 г. Дора Бакояни не успява да оглави Нова демокрация.

Все пак Гърция се гордее с нея.

Дора Бакояни е първата жена – кмет, която е била домакин на Летните Олимпийски игри.

През 2002 г. тя е избрана за първия кмет на гръцката столица. Часове след изборната победа тя запретва ръце и за месеци наваксква изоставането в подготовката за Летните Олимпийски игри. Спортният форум показва волята на гърците да бъдат домакини на спортни форуми.

Самата Бакояни поощрява гърците да спортуват. Тази политика е провеждана от следващите кабинети на Нова демокрация.

През 2006 г., 2007 г. и 2008 г., списание „Форбс” я включва в списъка на 100-те най-влиятелни жени в света. През април 2010 г. тя е удостоена с медал на Ордена на Почетния легион.

В 2005 г. Дора Бакояни е избрана за „Кмет номер 1 в света“ в ежегодния международен конкурс. През 2008 г. тя е  удостоена с награда „Максимилиан“  – Европейска награда за регионална политика и местно самоуправление.

Руса, но умна, фурия стои зад новия лидер на Нова демокрация

Наследство и предизвикателства пред Кириакос

Като представител на фамилията Мицотакис – Кириакос е натоварен с много отговорности. Все пак на негова страна е партийната традиция – всеки път, когато фамилията Мицотакис оглавява Нова демокрация, то партията се връща на власт, а Гърция бележи подем.

Ако през миналия XX в. в балканската страна беше управлявани от влиятелни фамилии, представители на десницата и левицата, то в наши дни само Нова демокрация се връща към традицията. Самият Кириакос часове след изборната си победа посети баща си.

ДПА отбеляза, че за разлика от Алексис Ципрас новият председател на Нова демокрация държи в ръцете си „силни козове”.  

Учил в Харвард и Станфорд той е добре приеман в чужбина, не само защото говори много добре английски, немски и френски езици, но и защото е смятан от кредиторите на Гърция за реформатор.

Фамилията Мицотакис е доказала, че приема предизвикателствата и умее да провежда реформи. 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА